Ο αλευροβιομήχανος Κώστας Λούλης δώρισε δυο βίλες του σε 100 παιδιά της «Κιβωτού του Κόσμου»

Δύο κατοικίες οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες στέγασης 100 αγοριών και κοριτσιών της Κιβωτού του Κόσμου δώρισε η οικογένεια του επιχειρηματία Κώστα Λούλη.
Μια σημαντική δωρεά υλοποίησε η οικογένεια Λούλη προς την “Κιβωτό του Κόσμου”, με σκοπό να καλύψει τις ανάγκες στέγασης 100 συνολικά παιδιών.
Ειδικότερα, η οικογένεια Λούλη, προσέφερε δύο κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται σε δύο αγροκτήματα στον Βόλο. Το πρώτο σπίτι με το αγρόκτημά του στεγάζει αγόρια και εγκαινιάστηκε πρόσφατα στον Βόλο, ενώ το δεύτερο σπίτι-αγρόκτημα, το οποίο θα στεγάσει κορίτσια, αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως το 2018. Οι εγκαταστάσεις είναι ιδανικές για φέρουν τα παιδιά κοντά στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Οι υπόλοιπες κατοικίες και κτίσματα είναι συνολικής επιφάνειας 3.000 τ.μ., βρίσκονται σε εκτάσεις 25 στρεμμάτων και περιλαμβάνουν: μουσείο, ελαιοτριβείο, πετρόμυλο, τυροκομείο, φυτώρια, θερμοκήπια, στάβλους και μια τράπεζα σπόρων
????????????????????????????????????
πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου και Κώστας Λούλης
Η οικογένεια Λούλη, προχώρησε στη δωρεά των δύο σπιτιών φιλοξενίας, έχοντας ως κύριο μέλημα να λάβουν τα παιδιά που δεν έχουν κάποιο υποστηρικτικό περιβάλλον, την προστασία, φροντίδα, αγάπη, αλλά και τα απαραίτητα εφόδια που θα τα βοηθήσουν να ανοίξουν τα φτερά τους. Η “Κιβωτός του Κόσμου” δημιουργήθηκε και διευθύνεται από τον Πατέρα Αντώνιο Παπανικολάου και φροντίζει σήμερα σε σταθερή βάση 550 περίπου παιδιά σε τέσσερις (4) στέγες αγάπης που βρίσκονται στην Αθήνα, Χίο, Ιωάννινα και Βόλο.
 Τα δυο ακίνητα  θα αποτελέσουν κοινωνικές εστίες για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς της Κιβωτού ανακοίνωσε με αγαλλίαση ψυχής ο κ. Κώστας  Λούλης ενώ συγκινημένος στην ομιλία του ήταν λίγο νωρίτερα και η ψυχή της Κιβωτού, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου που ξεκίνησε την ιερατική δράση του από τον Κολωνό στην Αθήνα. Σήμερα ο ίδιος  βρέθηκε στον Βόλο και το Διμήνι, στον αγροτικό παράδεισο Νο 1 καθώς ανάλογη δομή θα δημιουργηθεί και στον Ανω Βόλο για κορίτσια και τις αδελφές όποιων αγοριών ζουν σήμερα στο Διμήνι.
Η μητέρα του και ο επίσης ιερωμένος αδελφός του, δίπλα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Δημητριάδος, επαναβεβαίωναν τη μεγάλη στήριξη στο έργο του νεαρού κληρικού.
«Ο Θεός μας πήγε εκεί που ήξερε. Και μας έφερε στον Βόλο και στον κ. Κώστα που μας έδωσε λύση στο πρόβλημα που είχαμε να στεγάσουμε μια μεγάλη ομάδα παιδιών. Σήμερα θα μπορούσα να πω, ζούμε ένα άλλο θαύμα και για μένα είναι ένα σχέδιο Θεού που προϋπήρχε για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν από εμένα, περιμένοντας κάποιον να το αποδεχτεί και να το κάνει δικό του σχέδιο, τον δικό του Παράδεισο στην γη.
Παράλληλα όμως είναι κι ένας μεγάλος σταυρός μια και καλούμαστε όλοι εμείς εδώ στην Κιβωτό να γίνουμε Κυρηναίοι στον μεγάλο και βαρύ σταυρό που εκλήθησαν να σηκώσουν αυτά τα παιδιά από την τρυφερή τους ηλικία, που είδαν το σκληρό πρόσωπο της ζωής από πολύ νωρίς. Παραμένουμε όλοι στο πλευρό τους με αυτοθυσία. Γινόμαστε πολλές φορές ο κυματοθραύστης όπου ξεθυμαίνουν την πίκρα, τον θυμό και θέλει μεγάλη αυτοθυσία να θελήσεις να μπεις σε αυτή τη διαδικασία να καθαρίσεις την καρδιά ενός παιδιού από τα δηλητήρια που έχει μαζέψει.

Ο αγώνας μας ξεκινάει από τη στιγμή που η Εισαγγελία θα φέρει στην πόρτα μας ένα παιδί που βρίσκεται σε κίνδυνο και σε ανάγκη για να προστατευτεί με αυτόν τον τρόπο από το οικογενειακό περιβάλλον του.
Ένας τιτάνιος αγώνας για να ξανακάνουμε  παιδιά τα παιδιά. Τα παιδιά εκείνα που φαίνοναι παιδιά αλλά δεν είναι. Στόχος μας είναι να ξαναφέρουμε το χαμόγελο στα χείλη τους, την αθωότητα, την χαρά και τον αυθορμητισμό.
Στην ουσία ξεκινάμε από το Α, κάνουμε τον σταυρό μας και προχωρούμε. Τα μαθαίνουμε πρώτα από όλα να αγαπούν τον εαυτό τους, να έχουν αυτοσεβασμό και αυτοεκτίμηση και να σβήσουν τις ενοχές για πράγματα που δεν ευθύνονται. Είναι ένα μεγάλο εργαστήριο όπου μια σφυριά δίνεις, μία παίρνεις.
Προσπαθούμε να ξαναστήσουμε στα πόδια τους όλες αυτές τις ψυχές και να βοηθήσουμε τα παιδιά αυτά να ξαναζήσουν τη δική τους ζωή. Σε όλο αυτόν τον αγώνα τόσα χρόνια έχουμε βοηθό μας τον απλό κόσμο κα ικαλούμε τους πάντες να στηρίξουν την προσπάθειά μας κι εδώ στο Διμήνι, νά έρθουν να δουν και να γίνουν συνοδοιπόροι μας στον μεγάλο αγώνα.
Έχουμε εδώ πάνω από 200 ενεργούς εθελοντές που έρχονται από μία έως 7 φορές τη βδομάδα κάποιοι να συνεισφέρουν με τον δικό τους τρόπο. Η Κιβωτός του κόσμου δεν έχει ποτέ επιχορηγηθεί από το κράτος, από ξένα ιδρύματα, την ΕΕ. Στηρίζεται εδώ και 20 χρόνια στην αγάπη του κόσμου κι αυτό θέλουμε να το κρατήσουμε και σας καλούμε όλους βοηθούς μας.»
Τα εγκαίνια έγιναν υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού, της χορωδίας του Μουσικού Σχολείου ενώ παρουσιάστηκαν και δρώμενα από τα παιδιά της δομής.
Κώστας Λούλης. Βιομήχανος
Κώστας Λούλης. Βιομήχανος
πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου και Κώστας Λούλης
πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου
????????????????????????????????????
Κώστας Λούλης. Βιομήχανος

πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου και Κώστας Λούλης
Ο δωρητής κ. Κ. Λούλης
Για ένα σχέδιο που υπήρχε ως απάντηση στη θέλησή του για προσφορά στον Βόλο και είχε ταλαιπωρηθεί στο παρελθόν, μίλησε στην ουσία και ο μεγάλος δωρητής κ. Κων. Λούλης.
Ευτυχισμένος που επιτέλους το έργο του έγινε κιβωτός ψυχών, συγκινημένος για την παρακαταθήκη που αφήνει στην κοινωνία του Βόλου η μεγάλη οικογένεια των αλευροβιομηχάνων, ο κ. Κ. Λούλης ανέφερε στην ομιλία του τα εξής:
Αγαπητοί φίλοι της ΚΙΒΩΤΟΥ,
Υπάρχουν κάποιες κορυφαίες ημέρες στην ζωή του κάθε ανθρώπου, πέρα από την ημέρα που έρχεται στην ζωή ή που φεύγει, οι οποίες είναι πολύ λίγες αλλά πολύ σημαντικές.
Είναι ημέρες που μένουν ανεξίτηλες και δεν ξεχνιούνται ποτέ.
Είμαι ευγνώμων στο Χριστό που με αξίωσε να βιώσω αυτή την ημέρα.
Από τα παιδικά μου χρόνια συνειδητοποίησα την έννοια της ευεργεσίας βλέποντας με θαυμασμό, στο χωριό της Μητέρας μου στην Τσαγκαράδα, τα έργα των ευεργετών Αχιλλόπουλου, Νανόπουλου και Καρτάλη.
Αρχίζοντας την επαγγελματική μου σταδιοδρομία, θεώρησα καθήκον μου να βοηθώ τους συνανθρώπους μου αλλά προσευχόμουνα να με βοηθήσει ο Θεός να αφήσω πίσω μου, όταν μεγαλώσω πριν φύγω στους ουρανούς, ένα σημαντικό έργο αντάξιο της οικογενειακής μας ιστορίας.
Δυστυχώς το όραμά μου για την δημιουργία ενός ιδρύματος χρονίων παθήσεων στην μνήμη της Μητέρας μου, πριν από 17 χρόνια, ενώ κατέβαλα τα χρήματα στην Μητρόπολη Δημητριάδος, ο Κύριος δεν επέτρεψε να πραγματοποιηθεί για λόγους που αυτός γνωρίζει.
Μετά την πικρία και την απογοήτευση για την κονιορτοποίηση αυτού του οράματος, ο Θεός έφερε στον δρόμο μου ένα νέο σχετικά κληρικό, που μου θύμισε κάποιους Μοναχούς που γνώρισα στο πρώτο μου ταξίδι στο Άγιο Όρος, το 1975.
Η ηρεμία του, ο λόγος του, τα έργα του, το ήθος του και προπαντός η ανυποκρισία του, με εντυπωσίασαν.
Ο κληρικός αυτός είχε μόνον ένα πρόσωπο και ένα μόνο σκοπό.
Την προσφορά και την αγάπη, μέσα από μια χρηστή και έντιμη διαχείριση των δωρεών των συνανθρώπων του.
Στο ευλογημένο αυτό πρόσωπό του, ειλικρινά είδα εκείνους τους αγνούς Αγιορείτες που γνώρισα, τότε στα 20 μου χρόνια, τον Γέροντα Πορφύριο και τον Γέροντα Παϊσιο που η εκκλησία μας 40 χρόνια αργότερα τους ανακήρυξε Αγίους.
Η γνωριμία με τον Πατέρα Αντώνιο, μετά τη δοκιμασία που μου δίδαξε να προσέχω ποιους εμπιστεύομαι, με οδήγησε σε κάποιες σημαντικές αποφάσεις στη ζωή μου.
Από όλα τα κτίσματα που με αξίωσε ο Θεός να δημιουργήσω στη ζωή μου, περισσότερο αγάπησα τα δυο σπίτια που έφτιαξα στον Άνω Βόλο και στο Διμήνι.
Σ΄ αυτά τα δυο αγροκτήματα, επηρεασμένος από την Αγιορείτικη φιλοσοφία της αυτάρκειας, που γνώρισα με την 2ετή εκεί παραμονή μου, δημιούργησα στο κάθε ένα μια «ΚΙΒΩΤΟ», όπως έλεγα τότε χαρακτηριστικά σε όλους τους επισκέπτες, στα τέλη της 10ετίας του ’80.
Παράλληλα, εκείνη την εποχή στη Χίο, υπήρχε ένα ευλογημένο παιδί,    ο Αντώνης Παπανικολάου, που ο Θεός τον προόριζε να υλοποιήσει ένα τεράστιο κοινωνικό έργο.
Να δημιουργήσει μια κυριολεκτικά πραγματική κιβωτό αγάπης για παιδιά που η ζωή τους στέρησε την ευτυχία μέσα στα σπίτια τους.
Όταν εκείνος πήγαινε σχολείο και έκανε τα πρώτα του βήματα στην εκκλησία σαν παπαδάκι και μέσα στη γεμάτη αγάπη και καλοσύνη καρδιά του, άρχισε να γεννιέται το κύτταρο της κιβωτού, τότε εγώ στην άλλη άκρη του Αιγαίου, έκτιζα, χωρίς φυσικά να τον γνωρίζω, τις εγκαταστάσεις εκείνες που η καρδιά του πατρός Αντωνίου αργότερα θα δημιουργούσε μια ΚΙΒΩΤΟ στην κυριολεξία.
Και στις δυο περιπτώσεις στα αγροτεμάχια που αγόρασα το 1979 και το 1986, υπήρχαν μόνο βράχια. Φέραμε εκατοντάδες φορτηγά χώμα, κάναμε αναβαθμίδες, κτίσαμε κτίσματα 3.000 τετραγωνικών μέτρων, βάζοντας πάντα στις σκεπές έναν σταυρό που πολλοί αναρωτιόνταν γιατί, αλλά σήμερα παίρνουν μαζί με εμένα την απάντηση.
Κάναμε όμορφες εκκλησίες με ψηφιδωτά, παρεκκλήσια στον κήπο, μουσείο, λαχανόκηπους, στάβλους, αμπέλια, ελαιοτριβεία, πετρόμυλους, εργαστήρια, τράπεζα σπόρων, εκκολαπτήρια, προσκυνητάρια στις γωνίες του αγροκτημάτων, αξιοποιώντας και τα 25 συνολικά στρέμματα στο κάθε τους σημείο βάζοντας όλο το μεράκι και προπαντός την αγάπη μας.
Η αξία αυτών των σπιτιών δεν είναι τα χρήματα και τα μπετά που έπεσαν μέσα σ’ αυτά για να κτιστούν.
Είναι η κατάθεση ψυχής σε κάθε λεπτομέρεια, σε κάθε σημείο αυτών των δυο αγροκτημάτων, εκεί όπου υπάρχει το κάθε κτίσμα, η κάθε ταμπέλα, το κάθε δένδρο και το κάθε φυτό.
Είναι η ευλογία που μου έδωσε την έμπνευση και τη δυνατότητα να κάνω ένα αγρόκτημα με ένα σπίτι που είχε όμως τελικά έναν άλλο σκοπό.
Όλα όσα βλέπετε εδώ έγιναν περίπου όπως στο Άγιο Όρος, δηλαδή με οφθαλμοαρχιτεκτονική. Θα έλεγα «βλέποντας και κάνοντας», σε μεγάλο βαθμό, υλοποιώντας περισσότερο ένα όραμα παρά ένα ακριβές σχέδιο.
Μην αναζητήσετε αρχιτέκτονα και διακοσμητή γιατί δεν πέρασε κανείς αυτή την εξώπορτα.
Κάποιοι επισκέπτες στο σπίτι μας παρατηρούσαν με απορία το ανάγλυφο Χ-Ρ πάνω από την είσοδο του σπιτιού μας και τους μεγάλους εσωτερικούς χώρους που υπήρχαν μέσα σε αυτό.
Τελικά υπήρχε ένας άλλος προορισμός από ότι αποδεικνύεται.
Μετά την πρώτη μου επίσκεψη στην Κιβωτό στην Αθήνα συνειδητοποίησα πως κάποιος ευλογημένος, χαρισματικός ιερέας είχε κάνει κατάθεση της ψυχής του όχι για ένα οίκημα, όπως εγώ, αλλά για μια κοινωνική αποστολή.
Μια υψηλή χριστιανική αποστολή σε έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο κοινωνικό τομέα.
Να αγκαλιάσει τα παιδάκια εκείνα που είχαν ανάγκη την αγάπη, την στοργή και την φροντίδα που στερήθηκαν.
Πραγματικά συγκλονίστηκα με όσα είδα και όσα άκουσα.
Με όσα καθημερινά προσπερνάμε χωρίς να βλέπουμε τον πόνο που βρίσκεται δίπλα μας.
Τότε κατάλαβα πως έφτασε η στιγμή να πάρω μια μεγάλη απόφαση.
Κάλεσα τον πατέρα Αντώνιο να επισκεφτεί το σπίτι μας στο Διμήνι και όταν τον άκουσα να μου λέει έκπληκτος και ανυπόκριτα συγκινημένος πως αυτή είναι μια πραγματική κιβωτός, ακριβώς όπως ήταν στο όραμα του, κυριολεκτικά συγκλονίστηκα γιατί τότε κατάλαβα τον προορισμό αυτού του αγροκτήματος που δεν ήταν φτιαγμένο για να στεγάσει μια μικρή οικογένεια, αλλά μια πολύ μεγάλη οικογένεια.
Ο πατήρ Αντώνιος ήθελε να προσφέρει στα παιδιά του μια ευτυχισμένη και ήρεμη ζωή, μέσα σε ένα σπίτι και όχι μέσα σε ένα ίδρυμα.
Ήθελε να τους δώσει την οικογενειακή ζεστή ατμόσφαιρα που είχαν στερηθεί. Ονειρευόταν τα παιδιά του να συνδεθούν με τα γεννήματα της γης και τα ζώα, κοντά στην φύση και στον καθαρό αέρα.
Να τα διδάξει να σέβονται το περιβάλλον και να καταλάβουν πως εκτός από το να γίνουν επιστήμονες μπορούν να ασχοληθούν και με τα γεωργικά επαγγέλματα της διατροφής.
Τότε αποφάσισα να χαρίσω αυτό το αγρόκτημα που το έχω αγαπήσει όσο δεν φαντάζεται κανείς. Να το προσφέρω στα χρυσά αυτά παιδιά που αρχίζω να τα αγαπώ όπως τα δικά μου.
Η αγάπη τους και η αγκαλιά τους έχουν κυριολεκτικά συμπληρώσει τη ζωή μου με απέραντη ευτυχία.
Η σύζυγός μου με συγκίνηση συμφώνησε αμέσως και έτσι πέρσι περάσαμε εδώ οικογενειακώς τα ομορφότερα Χριστούγεννα της ζωής μας μαζί με τα παιδιά της κιβωτού.
Η χαρά και η συγκίνηση μου όμως έγινε τόσο μεγάλη όταν η πρώτη μου σύζυγος με τα μεγάλα μου παιδιά βλέποντας πως το σπίτι αυτό στο Διμήνι έγινε πηγή ζωής, χαράς και ευτυχίας για τα αγοράκια της Κιβωτού, αποφάσισαν, πριν από δύο μήνες, να προσφέρουν και το σπίτι του Άνω Βόλου, το οποίο ήδη και τυπικά ανήκει πλέον στην ΚΙΒΩΤΟ, για τα κοριτσάκια αδελφάκια τους.
Έτσι φεύγοντας η οικογένεια μας από τον Βόλο και αργότερα όταν και εγώ θα βρίσκομαι στους ουρανούς, οι χαρούμενες φωνές και τα χαμόγελα των παιδιών της Κιβωτού, θα θυμίζουν το πέρασμά μας από αυτή την τόσο όμορφη πόλη που μας φιλοξένησε για 100 ολόκληρα χρόνια.
Δωρίζοντας αυτά τα δυο μεγάλα πρότυπα αγροκτήματα με τα σπίτια που μεγαλώσαμε τα παιδιά μας, κάναμε το μέγιστο των δυνατοτήτων μας.
Είμαι σίγουρος πως οι κάτοικοι αυτής της πόλεως και γενικά του νομού, θα συνειδητοποιήσουν την ευλογία για τον τόπο μας να λειτουργούν δυο τέτοιες κοινωνικές εστίες και θα εκτιμήσουν το τεράστιο έργο του πατρός Αντωνίου, το ήθος και την εντιμότητά του.
Εμείς με την καρδιά μας προσφέραμε αυτά τα δυο ακίνητα.
Ο πατήρ Αντώνιος όμως πέρα από τους φόρους και τα έξοδα ανακατασκευών πρέπει να καλύπτει καθημερινά και τα σημαντικά έξοδα λειτουργίας με βασικά κονδύλια τη μισθοδοσία και τη διατροφή.
Είναι άξιος επαίνου γιατί το έργο του δεν το έχει στηρίξει οικονομικά ούτε το κράτος, ούτε η εκκλησία, ούτε κάποιο κοινοτικό πρόγραμμα.
Ελπίζουμε η αγάπη όλων των κατοίκων να στηρίξει τις δυο αυτές κοινωνικές εστίες και να συνδράμει στα τεράστια καθημερινά τους έξοδα καθώς και με εθελοντική προσφορά.
Προσωπικά είμαι ευγνώμων στον Θεό που γνώρισα έναν άξιο και έντιμο κληρικό ικανό να διαχειρισθεί αυτή τη δωρεά, αυτές τις υπέροχες εστίες αγάπης, αλλά είμαι και ευγνώμων για την οικογένεια μου που έχει τις ίδιες ευαισθησίες στην κοινωνική προσφορά όπως οι προγονοί μας.
Όπως έμαθα από τους προγόνους μου, έτσι διδάσκω και στα παιδιά μου πως σκοπός της ζωής μας δεν ήταν μόνο να κερδίζουμε από την δουλειά μας αλλά να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο.
Το έχω βιώσει και θα το επαναλάβω πως «η χαρά της προσφοράς είναι πολύ υψηλότερη από αυτή του κέρδους».
Σας ευχαριστώ.
[news247] [mononews]
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.