Με 13 μονάδες διαφορά η ΝΔ 37% έναντι ΣΥΡΙΖΑ 24% η αυτοδυναμία θα είναι οριακή

Είναι αληθές ότι η ισχυρή αυτοδυναμία μπορεί να μην αρέσει σε ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η ισχυρή αυτοδυναμία μηδενίζει τον πολιτικό κίνδυνο, οπότε η κυβέρνηση απρόσκοπτα μπορεί να υλοποιήσει το έργο της.
Έξι βασικά σενάρια έχουν επεξεργαστεί ορισμένα οικονομικά επιτελεία σε συνεργασία με εταιρίες δημοσκοπήσεων και όλα συγκλίνουν στην άποψη ότι η ΝΔ θα καταφέρει να επιτύχει αυτοδυναμία. 
Ωστόσο το μείζον ζήτημα είναι ποιο θα είναι το εύρος της αυτοδυναμίας της ΝΔ και όπως όλα συγκλίνουν ότι θα κινηθεί πέριξ των 154 εδρών. 
Με βάση τωρινά στοιχεία και προβολές οι 154 με 156 έδρες φαίνεται πιθανό σενάριο για την ΝΔ με βασικό τις 154 έδρες και οτιδήποτε υψηλότερο να εντάσσεται στην κατηγορία της αισιόδοξης προσέγγισης.Με βάση τις συγκλίνουσες αναλύσεις – όπως μας τις περιέγραψε έμπειρος δημοσκόπος – η ΝΔ στις εθνικές εκλογές στις 7 Ιουλίου θα λάβει 37% δηλαδή σχεδόν 4 μονάδες υψηλότερα από τις ευρωεκλογές στο 33,12%.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στο βασικό σενάριο θα κινηθεί πέριξ του 24% έναντι 23,76% που πέτυχε στις ευρωεκλογές δηλαδή θα παραμείνει στάσιμος. 
Πρόκειται για διαφορά 13 μονάδων έναντι 9,5 μονάδων που είχε εμφανίσει στις ευρωεκλογές. 
Η διαφορά των 13 μονάδων δίνει αυτοδυναμία με 154 έδρες και 6κομματική βουλή και με την παραδοχή ότι το ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός βουλής θα κινηθεί μεταξύ 7% με 8%.
Στο βασικό σενάριο η ΝΔ και με 13 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να επιτύχει αυτοδυναμία. 
Στην ΝΔ έχουν αναφέρει ότι στόχος τους είναι οι 156 έδρες όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να φθάσει στο 38% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για διαφορά 15 μονάδων που δεν είναι όμως πιθανή εξέλιξη. 
Το σενάριο που επίσης δεν φαντάζει πιθανό είναι η ΝΔ να μην πετύχει αυτοδυναμία. 
Για να συμβεί αυτό η διαφορά θα πρέπει να παραμείνει στις 8 με 9,5 μονάδες.
Πολιτικός παράγοντας που παρακολουθεί επί χρόνια τις δημοσκοπήσεις και συμμετέχει στις επιτροπές αναλύσεων – αξιολογήσεων των δημοσκοπικών ευρημάτων αναφέρει «συνήθως το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών διαφέρει από τις ευρωεκλογές.
Στις ευρωεκλογές ήταν ξεκάθαρη η ψήφος αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στις εθνικές εκλογές το δίλημμα που θα τεθεί θα είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ εάν θα είναι ισχυρή ή οριακή.
Η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι συνήθως μετά τις ευρωεκλογές τα κόμματα συσπειρώνονται οπότε η ΝΔ με τον αέρα του νικητή θα μπορούσε να φθάσει στο 37% και ο ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί μεταξύ 23% με 25%.
Σε αυτή την περίπτωση η ΝΔ θα μπορούσε να κερδίσει αυτοδυναμία από 156 έδρες έως 153 έδρες.
Ένα στοιχείο που άλλαξε τις παραμέτρους της πολιτικής πρόγνωσης ήταν η αποπομπή Βενιζέλου από το Κίνημα Αλλαγής.
Το σενάριο συγκυβέρνησης της ΝΔ που θα μπορούσε να έχει 154 με 156 έδρες με το ΚΙΝΑΛ στις 23 με 24 έδρες δυνητικά αυτός ο κυβερνητικός συνασπισμός θα μπορούσε να φθάσει στις 180 έδρες και να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος.
Αυτό το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης ΝΔ με ΚΙΝΑΛ δεν θεωρείται πιθανό και χρήζει μεγάλης προσοχής η στάση που θα κρατήσει η Γεννηματά στην μετεκλογική περίοδο.»

Είναι αληθές ότι η ισχυρή αυτοδυναμία μπορεί να μην αρέσει σε ορισμένα επιχειρηματικά συμφέροντα αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η ισχυρή αυτοδυναμία μηδενίζει τον πολιτικό κίνδυνο, οπότε η κυβέρνηση απρόσκοπτα μπορεί να υλοποιήσει το έργο της.

Τα 6 εναλλακτικά σενάρια για την αυτοδυναμία της ΝΔ 
ΝΔΣΥΡΙΖΑΈδρες που θα εκλέξει η ΝΔ 
37% βασικό22%156 
37%βασικό 24% βασικό154 
36%25%-25,5%152 -151 
38%22%159
39% αισιόδοξο 26% αισιόδοξο 156 
37% βασικό 27% υπεραισιόδοξο 150 
.bankingnews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.