Η ώρα των αποφάσεων για τα αναδρομικά αφού μπήκε το κονδύλιΣτα 800 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται τελικά το κονδύλι που ενεγράφη στον προϋπολογισμό του 2018, όπως αυτό περιγράφεται στον προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2019, για την απόδοση των αναδρομικών στους στρατιωτικούς επιβεβαιώνοντας πλήρως τα ρεπορτάζ του OnAlert.

Συγκεκριμένα στην κατηγορία "Πιστώσεις υπό κατανομή" αναφέρεται: 
"Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως οι δαπάνες του ΠΔΕ (με ταμειακή εκτίμηση 6.750 εκατ. ευρώ), το τακτικό αποθεματικό και οι υπό κατανομή πιστώσεις προς τους ΟΚΑ. Επίσης περιλαμβάνεται και πρόβλεψη, ύψους 800 εκατ. ευρώ (σε καθαρή βάση) για την εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, που αφορούν την καταβολή αναδρομικών αποδοχών.

Οι δαπάνες, για την κατηγορία αυτή εκτιμώνται σε δημοσιονομική βάση, στα 8.784 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 720 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του ΜΠΔΣ, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη μεταφορά πιστώσεων από το αποθεματικό, συνολικού ύψους 540 εκατ. ευρώ, οι οποίες είχαν μεταφερθεί μέχρι τέλος Αυγούστου, για να αντιμετωπισθούν δαπάνες κυρίως για:

- την εκτέλεση τελεσίδικων και αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων,
- την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών,
- την αποπληρωμή συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών της Κεντρικής Διοίκησης και
των λοιπών φορέων προς την ΔΕΗ,
- την κάλυψη της δαπάνης καθολικών ταχυδρομικών υπηρεσιών και
- την επιδότηση άγονων γραμμών.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019
 
 

Τα σενάρια
 
Οι ασκήσεις επί χάρτου για την επιστροφή των αναδρομικών στους στρατιωτικούς συνεχίζονται. Η εν εξελίξει επεξεργασία κατά τις πληροφορίες του OnAlert αφορά μόνο στο σκέλος του τρόπου καταβολής καθώς το χρονικό ορόσημο έχει κλειδώσει. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης ο Νοέμβριος θα είναι ο μήνας κατά τον οποίον οι δικαιούχοι θα δουν τους λογαριασμούς τους να πιστώνονται με τα οφειλόμενα ποσά. 

Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί εάν αυτό θα συμβεί με ξεχωριστή καταβολή εντός του μηνός ή τα ποσά θα καταβληθούν μαζί με τις μισθοδοσίες στα τέλη Νοεμβρίου. Παρότι το επικρατέστερο σενάριο ήθελε η εξόφληση των αναδρομικών να γίνεται εφάπαξ, στην παρούσα φάση οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την αρμόδια Γενική Διεύθυνση Οικονομικού Σχεδιασμού, φέρονται να επαναφέρουν το σχέδιο της προκαταβολής του 50% των οφειλομένων και της εξόφλησης το αργότερο έως τον Νοέμβριο του 2020. Δηλαδή μίνιμουμ σε 12 δόσεις και το αργότερο σε δύο έτη. 

Σε κάθε περίπτωση οι 53 δόσεις έχουν σαφώς προσδιορισμένο κονδύλι το οποίο και θα εγγραφεί στον προϋπολογισμό και το ύψος του υπολογίζεται στα 804,7 εκατομμύρια ευρώ, για την εξόφληση των περίπου 250.000 εν ενεργεία και εν αποστρατεία δικαιούχων. 
Η λύση στον γρίφο του τρόπου καταβολής αναμένεται να δοθεί όταν πιθανότατα θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Υπεθυνθμίζεται ότι ανάλογα με τον βαθμό τα τελικά ποσά επιστροφής είναι τα ακόλουθα:

- Δεκανέας ΕΠ-ΟΠ => €16,12/μήνα ή 1.337 ευρώ συνολικά 
- Λοχίας => €17,91/μήνα ή 1.485 ευρώ συνολικά
- Επιλοχίας => €19,64/μήνα ή 1.629 ευρώ συνολικά 
- Αρχιλοχίας (ΣΜΥ) => €15,63 ή 1.313 ευρώ συνολικά
- Ανθυπασπιστής (ΣΜΥ) => €18,55 ή 1.538 ευρώ συνολικά 
- Υπολοχαγός (ΣΣΕ) => €20,10 ή 1.667 ευρώ συνολικά 
- Λοχαγός (ΣΣΕ) => €30 ή 2.488 ευρώ συνολικά 
- Ταγματάρχης (ΣΣΕ) => €36 ή 2.986 ευρώ συνολικά 
- Συνταγματάρχης => €83 ή 6.885 ευρώ συνολικά 
- Ταξίαρχος => €110 ή 9.125 ευρώ συνολικά 
- Στρατηγός => €130 ή 10.784 ευρώ συνολικά
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.