Όλα τα ακίνητα - φιλέτα των Χανίων μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο


Πριν από δύο χρόνια η χανιώτικη κοινωνία και όχι μόνο συνταράχτηκε από την είδηση οτι οι τάφοι των Βενιζέλων μεταβιβάζονται στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου, (ΕΤΑΔ) το λεγόμενο Υπερταμείο, κάτι το οποίο απεφεύχθη στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή εν μέσω αντιδράσεων και αποδοκιμασιών
Δύο χρόνια μετά, ο "εφιάλτης" του "Υπερταμείου" επανέρχεται καθώς με διαδικασίες που έγιναν εν κρυπτώ, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, 196 ακίνητα που βρίσκονται στα Χανιά, μεταξύ των οποίων κτίρια βαρύνουσας ιστορικής σημασίας, μεταβιβάζονται στην ΕΤΑΔ, κατόπιν αιτήματος του Υπερταμείου (στο οποίο υπάγεται η ΕΤΑΔ).
Μεταξύ των 196 ακινήτων περιλαμβάνονται το κτίριο του ΤΕΙ, το κτίριο της Εφορίας Χανίων, τα Νεώρια, το Παλιό Ψυγείο, το κτίριο του Πολεμικού Μουσείου που κάηκε, το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης και άλλα κτίρια, που "παραδίδονται" στο Υπερταμείο, όπου υπενθυμίζεται λειτουργεί υπό την αυστηρή εποπτεία των δανειστών έχοντας δεσμεύσει για 99 χρόνια περιουσιακά στοιχεία ως εγγύηση για την απομείωση του χρέους και των οικονομικών υποχρεώσεων της χώρας.
Την απόφαση υπέγραψε την Τρίτη 19 Ιουνίου 2018 ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος με δύο ΦΕΚ (ΦΕΚ Β΄2320 & Β΄2317 - 19/6/2018) και αφορά την εκχώρηση 10.119 ακίνητα του Ελληνικού Δημοσίου, συνολικού εμβαδού γης 511.357.451 τ.μ. και δομημένης επιφάνειας 22.601 τ.μ., στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα 119 ακίνητα των Χανίων.
Όμως και αυτή η "υποθήκευση" έγινε χωρίς ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών και χαρακτηριστικό είναι οτι στο σχετικό ΦΕΚ, αναγράφονται μόνο πίνακες με 10.119 δωδεκαψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ), χωρίς καμία διευκρίνιση ή άλλο στοιχείο αναγνώρισης. 
Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών παραπέμπει σε απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ),εγκρίνοντας τη λίστα με τα ακίνητα που ζητούσε για λογαριασμό της ΕΤΑΔ ο εντεταλμένος σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΥΠ όπως επισήμως αναφέρεται το Υπερταμείο). Ούτε όμως και από την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ ορίζεται ξεκάθαρα ποια είναι και πού βρίσκονται τα ακίνητα που εκχωρούνται καθώς στο σχετικό ΦΕΚ.
Ο "εφιάλτης" του Υπερταμείου  επέστρεψε - 196 ακίνητα - φιλέτα μεταβιβάζονται στο Υπερταμείο εν κρυπτώ και χωρίς καμία ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών - Η δημοσιοποίηση που εκανε ο γ.γ του δήμου Χανίων που "ανάβει φωτιές"
Δύο μήνες μετά και η τοπική αυτοδιοίκηση αναζητώντας κωδικούς για να αποκρυπτογραφήσει τη λίστα με τα παραχωρηθέντα ακίνητα, βρέθηκε αντιμέτωπη με την προίκα που δίδεται ερήμην της στο Υπερταμείο με απόφαση της κυβέρνησης. Η μετάφραση των κωδικών σε ακίνητα μπορεί να γίνει μέσω του Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών του (παλαιού) Δήμου Χανίων, στο οποίο έχουν καταχωρηθεί όλα τα κτίρια με τους δωδεκαψήφιους Κωδικούς Αριθμούς Κτηματολογίου (ΚΑΕΚ).
Τη σχετική αποκάλυψη για χαρακτηριστικά κτίρια των Χανίων που παραχωρούνται στο ταμείο, έκανε ο γενικός γραμματέας του δήμου Χανίων Δημήτρης Φραγκάκης, με ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
Όλα αυτά γίνονται, όπως αναφέρει το protothema.gr, μετά την επέκταση της δανειακής σύμβασης με τους Ευρωπαίους πιστωτές, την οποία ψήφισε τον Ιούνιο φέτος η Βουλή μαζί με τα προαπαιτούμενα (άρθρο 109 στο νομοσχέδιο) και ορίζει ότι το Υπερταμείο «δεσμεύεται στον ESM ότι κάθε φορά που το δικαιούχο κράτος – μέλος δεν καταβάλλει ποσό οφειλόμενο βάσει ή με βάση τη Σύμβαση, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας μετά από αίτημα θα φέρει την ευθύνη καταβολής αυτού του ποσού σαν να ήταν ο κύριος οφειλέτης, εφόσον τα συνολικά καταβλητέα ποσά δεν υπερβαίνουν συνολικά τα 25 δισ. ευρώ».
Δηλαδή τα ακίνητα αποτελούν περιουσία του Υπερταμείου για να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή των δανείων για τα υπόλοιπα 99 χρόνια, μετά και τη λήξη του τρίτου μνημονίου.
Το σχέδιο εκχώρησης των ακινήτων στο Υπερταμείο έχει περάσει 4 φάσεις:
• Το καλοκαίρι του 2015 (τρίτο μνημόνιο) προβλέφθηκε η δημιουργία του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων.
• Τον Μάιο του 2016 συστήθηκε το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ) που απορρόφησε ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ, τα οποία προϋπήρχαν.
• Τον Μάιο του 2017 ορίστηκε Επιτροπή για να επιλέξει και άλλα κρατικά ακίνητα, προκειμένου να τα εκχωρήσει το Δημόσιο στο Υπερταμείο, πέραν όσων κατείχε ήδη η ΕΤΑΔ.
• Τον Ιούνιο του 2018 εγκρίθηκε η λίστα με τα πρώτα 10.119 ακίνητα που ετοίμασε η Επιτροπή.
flashnews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.