Σε απελπιστική κατάσταση Τουρκία και Ερντογάν: Μαζική υποβάθμιση 19 τραπεζών και κρατικών ομολόγων – Χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Την πιστοληπτική δυνατότητα 19 τουρκικών πιστωτικών ιδρυμάτων και έξι κρατικών ομολόγων των τραπεζών: Akbank TAS, Turkiye Garanti Bankasi A.S., Sekerbank T.A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, Yapi ve Kredi Bankasi A.S. και Turkiye Is Bankasi A.S, υποβάθμισε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s. Πλέον η Τουρκία μπαίνει σε συνθήκες δανειοληπτικής ασφυξίας και το ΔΝΤ ανοίγει για να την υποδεχτεί..
Στην έκθεσή του, ο διεθνής οίκος αναφέρει ότι οι προοπτικές για τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο είναι αρνητικές, λόγω των ρίσκων που έχουν να κάνουν με τη χρηματοδότηση και την ποιότητα ενεργητικού τους.
Οι σημερινές αξιολογήσεις των κρατικών ομολόγων των έξι τουρκικών τραπεζών ακολουθεί την υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας σε Ba2, την 1η Ιουνίου.
Πάντως, οποιαδήποτε περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των προαναφερόμενων τραπεζών: Akbank TAS, Turkiye Garanti Bankasi A.S., Sekerbank T.A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi TAO, Yapi ve Kredi Bankasi A.S. και Turkiye Is Bankasi A.S, θα επηρεάσει αρνητικά τα προς το παρόν, καλυμμένα ομόλογα.
Σε περίπτωση νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της Τουρκίας, θα μπορούσε, επίσης, να μειωθεί το ανώτατο όριο δανεισμού της γειτονικής χώρας.
οι υποβαθμίσεις αντανακλούν την άποψη του Moody’s ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία έχει επιδεινωθεί, με αρνητικές επιπτώσεις για τα χρηματοδοτικά προφίλ των ιδρυμάτων», αναφέρει ο οίκος σε ανακοίνωσή του.
Η παρακολούθηση θα εστιάσει στην πιθανότητα , πρώτον, μίας περαιτέρω επιδείνωσης του λειτουργικού περιβάλλοντος και της επίπτωσής του στην αυτοδύναμη πιστωτική ισχύ των τραπεζών, δεύτερον, αλλαγών στη στήριξη θυγατρικών όσον αφορά τις τράπεζες υπό ξένο έλεγχο και, τρίτον, μίας εξασθένισης της δυνατότητας στήριξης των τραπεζών από το κράτος, μετά την απόφαση του Moody’s την 1η Ιουνίου να θέσει υπό παρακολούθηση για υποβάθμιση το αξιόχρεο Ba2 των τουρκικών κρατικών ομολόγων.
Ο Moody’s σημειώνει ότι το λειτουργικό περιβάλλον στην Τουρκία, ιδιαίτερα όσον αφορά τη χρηματοδότηση από την αγορά, έχει επιδεινωθεί από την τελευταία αξιολόγησή του για τις τουρκικές τράπεζας τον Μάρτιο του 2018.
«Το κόστος της χρηματοδότησης των τραπεζών σε ξένο νόμισμα έχει διευρυνθεί σημαντικά φέτος, μετά την αύξηση της απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς κατά περίπου 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) από τον Ιανουάριο του 2018 έως τα τέλη Μαΐου (από την οποία, οι σχεδόν 200 μονάδες βάσης σημειώθηκε από τον Μάρτιο).
Επιπλέον, η τουρκική λίρα έχει υποτιμηθεί κατά περίπου 24% έναντι του αμερικανικού δολαρίου στην ίδια φετινή περίοδο (σχεδόν 20% από τον Μάρτιο)», σημειώνει η ανακοίνωση και προσθέτει: «Ο περιορισμός των χρηματοδοτικών συνθηκών αποτελεί βασικό πρόβλημα για τις τουρκικές τράπεζες, δεδομένης της μεγάλης εξάρτησής τους από βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση σε αμερικανικά δολάρια, η οποία ανερχόταν τον Μάρτιο του 2018 σε 75 δισ. δολάρια ή περίπου στο μισό της χρηματοδότησής τους σε ξένο νόμισμα από την αγορά».
Τουρκικές εκλογές: Στον β’ γύρο θα κριθεί το αποτέλεσμα σύμφωνα με δημοσκόπηση
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία, κατέδειξε η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gezici που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Παράλληλα προβλέπει ότι το κυβερνών κόμμα AKP θα χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του στις βουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου.
Η έρευνα του Gezici, σε δείγμα 6.811 ερωτηθέντων, διεξήχθη το διάστημα μεταξύ 25ης-26ης Μαΐου.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ο Ερντογάν θα εξασφάλιζε το 48,7% των ψήφων στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, ενώ ο υποψήφιος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ το 25,8%.
Τους Ερντογάν και Ιντζέ ακολουθεί στην τρίτη θέση η Μεράλ Ακσενέρ, που έχει διατελέσει υπουργός Εσωτερικών και ίδρυσε πέρυσι το Iyi Party.
Η Ακσενέρ εμφανίζεται να συγκεντρώνει το 14,4% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόποηση του Gezici. Ο φυλακισμένος υποψήφιος του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς θα λάμβανε το 10,1 των ψήφων.
Αν και διεξάγει εκστρατεία από τη φυλακή, ο Ντεμιρτάς αναμένεται να δώσει ώθηση στο κόμμα του αυξάνοντας τις πιθανότητες να υπερβεί το όριο του 10% που απαιτείται για την είσοδο στο κοινοβούλιο.
Κοινοβουλευτική πλειοψηφία
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gezici δείχνει ότι η συμμαχία του AKP με το εθνικιστικό MHP δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση των 600 εδρών, συγκεντρώνοντας το 48,7% των ψήφων.
Ο αντίπαλος συνασπισμός κομμάτων, που αποτελείται από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το Iyi Party και το κόμμα Saadet, θα λάμβανε ποσοστό 38,9% των ψήφων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, ενώ το HDP θα έπαιρνε 11.5%.
Οι επιδόσεις του HDP στις δημοσκοπήσεις για τις βουλευτικές εκλογές είναι σημαντικές διότι συμμετέχει αυτόνομα στις εκλογές. Εάν δεν μπορέσει να υπερβεί το όριο του 10%, οι έδρες του θα καταλήξουν στο κόμμα που θα κατακτούσε τη δεύτερη θέση στις περιοχές όπου το HDP επικράτησε.
Αυτό το ενδεχόμενο θα λειτουργούσε προς όφελος του κυβερνώντος AKP, που τυγχάνει ισχυρής υποστήριξης στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιοχές, με έντονο το κουρδικό στοιχείο.
«Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να χάνει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Παρά τις συμμαχίες των κομμάτων που θα εισέλθουν στο κοινοβούλιο μετά τις εκλογές της 24ης Ιουνίου, κανένα κόμμα ή συμμαχία δεν φαίνεται να συγκεντρώνει την πλειοψηφία», σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
Εντούτοις, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Murat Gezici στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, οι ψηφοφόροι δεν επιδεικνύουν συμπάθεια προς τις συμμαχίες και αυτός ο παράγοντας προκαλεί τη μεταβολή της κατανομής των ψήφων στη δημοσκόπηση.
Αυτόνομα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εξασφαλίζει το 43,1%, ενώ οι εθνικιστές εταίροι του συγκεντρώνουν ποσοστό 6,2%.
Πάντως, όπως τονίζει η εταιρεία δημοσκοπήσεων, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και η επιδείνωση των στοιχείων αναφορικά με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 οδήγησαν σε μια μεταβολή του αισθήματος των ψηφοφόρων.
Σύμφωνα με το ινστιτούτου Gezici, «αυτές οι γενικές και προεδρικές εκλογές θα είναι οι δυσκολότερες των τελευταίων 20 ετών στην Τουρκία».
Τουρκία: Νέα αύξηση επιτοκίων εν μέσω προεκλογικής περιόδου
Τις ενδείξεις ότι η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε απελπιστική κατάσταση επιβεβαιώνει η Κεντρική Τράπεζας της χώρας αποφασίζοντας αιφνιδιαστικά νέα αύξηση των επιτοκίων με στόχο να ελέγξει τον πληθωρισμό και να ανακόψει τη διολίσθηση της λίρας.
Πρόκειται για την τρίτη αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα λιγότερο από δύο μήνες, καθιστώντας σαφές ότι είναι αποφασισμένη να αντισταθεί στις πολιτικές πιέσεις και να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό και το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Πρόκειται για μία κίνηση, η οποία αναμένεται να προσφέρει πολύτιμο στήριγμα στο δοκιμαζόμενο τουρκικό νόμισμα.
κεντρική τράπεζα αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο 17,7%. Στον απόηχο της είδησης η τουρκική λίρα επιδίδεται σε ράλι, οι μετοχές ενισχύονται και το κόστος δανεισμού της χώρας στις αγορές χρέους ακολουθεί την κατιούσα.
Το τουρκικό νόμισμα ανατιμάται 1,8% στις 4,4750 λίρες ανά δολάριο. Την ίδια ώρα στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ο δείκτης Borsa Instanbul 100 καταγράφει άνοδο 1,9%, ενώ στην αγορά κρατικού χρέους η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου σημειώνει πτώση 27 μονάδων βάσης, στο 14,94%. Μία ημέρα νωρίτερα είχε απογειωθεί στα επίπεδα ρεκόρ του 15,41%.
Στο 12,2% ο πληθωρισμός στην Τουρκία τον Mάιο
Σε υψηλό εξαμήνου έφθασε τον Μάιο ο πληθωρισμός στην Τουρκία, λόγω της κατάρρευσης της ισοτιμίας της λίρας. Η άνοδος του κόστους διαβίωσης και το μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν προκληθεί εξαιτίας της διολίσθησης της τουρκικής λίρας, εντείνοντας τις πιέσεις για νέα αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα.
Παρότι ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντιτίθεται στην αύξηση του κόστους δανεισμού, ενόψει των εθνικών εκλογών στις 24 Ιουνίου, η ανοδική πορεία του πληθωρισμού έχει πλήξει την εμπιστοσύνη στην οικονομία. Είναι μεγάλος πλέον ο κίνδυνος να επιδεινωθούν ραγδαία οι οικονομικές συνθήκες, τρέποντας σε φυγή τους ξένους επενδυτές.
pentapostagma.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.