Πρωτοφανές επεισόδιο: Τουρκικό εμπορικό πλοίο εμβόλισε την κανονιοφόρο «Αρματωλός»

Σε ειδική αποστολή, που δεν ήταν άλλη από το να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο, ήταν το εμπορικό πλοίο «Karmate» που «χτύπησε» την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού «Αρματωλός» με εντολή βεβαίως της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο περιστατικό, που δείχνει ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να κλιμακώσει και να προκαλέσει ελληνοτουρκική σύρραξη.
Ποια είναι τα στοιχεία που δίνουν πώς πρόκειται για προσχεδιασμένο συμβάν. Κατ’ αρχήν το τουρκικό εμπορικό πλοίο είχε κατεύθυνση, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες με στόχο την κανονιοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού και ο καπετάνιος του δεν έπραξε απολύτως τίποτα προκειμένου να αποφύγει την σύγκρουση παρά τις κλήσεις που δέχθηκε μέσω ασυρμάτου από τον κυβερνήτη και το πλήρωμα της «Αρματωλός».
Τα χειρότερα αποφεύχθησαν λόγω των άμεσων χειρισμών αποφυγής σύγκρουσης από το πλήρωμα της «Αρματωλός» που έβαλε στο φουλ τις μηχανές. Το «Karmate» δεν απάντησε ούτε στις κλήσεις του πλοίου του ΠΝ μετά την «επακούμβηση», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΓΕΝ, παρά το γεγονός ότι όφειλε να συμμορφωθεί με το Δίκαιο της Θάλασσας.
Το περιστατικό έγινε εντός των εθνικών χωρικών υδάτων και ενώ μάλιστα το πλοίο «Αμαρτωλός» έκανε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην συμμαχική επιχείρηση «Aegean Activity» για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο. Είναι γνωστό πώς η Τουρκία αντιδρά στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, θέλοντας να αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας όποτε και όπως επιθυμεί.
Ωστόσο, το πιο σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι πρόκειται για στημένο συμβάν με στόχο της πρόκληση θερμού επεισοδίου είναι πώς η Τουρκία στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή έχει μεγάλες ναυτικές δυνάμεις για την διεξαγωγή ασκήσεων με μεγαλύτερη αυτή απέναντι από την Χίο, την αποβατική άσκηση «Efes».
Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε άμεση κινητοποίηση από την πλευρά του τουρκικού Ναυτικού με πολεμικά πλοία να βάζουν πλώρη για νοτιοανατολικά της Λέσβου όπου σημειώθηκε η σύγκρουση. Τελικώς το συνόδευσαν στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στα οποία κατευθύνθηκε το εμπορικό πλοίο «Karmate« βρίσκονταν καταφύγιο από την παρανομία του.
Τα περιστατικά αυτά ανησυχούν τους επιτελείς του ελληνικού Πενταγώνου που βλέπουν ότι η Τουρκία ψάχνεται για θερμό επεισόδιο. Μέχρι τώρα είχαμε τους εμβολισμούς πλοίων από σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Τώρα έχουμε και από εμπορικά πλοία.
Σημειώνεται η «επακούμβηση» της κανονιοφόρου «Νικηφόρος» στα Ίμια από σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής και ο εμβολισμός του πλοίου του Λιμενικού Σώματος Γαύδος από επίσης σκάφος της τουρκικής Ακτοφυλακής.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.