Πανελλήνιο Συνέδριο Νευροχειρουργικής στα Χανιά

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΗ Νευροχειρουργική Ιατρική βρίσκεται στο επίκεντρο του 32ου Πανελληνίου Συνεδρίου το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στα Χανιά.
Κατά την διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, ο Επιμελητής Α’ της νευροχειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων Αντώνης Κρασουδάκης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των ασθενών με εγκεφαλικά ανευρύσματα στην Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων.
ΧΩΡΙΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΒΟΛΙΣΜΟΥ Η ΚΡΗΤΗ
Όπως ανέφερε ο κ. Κρασουδάκης μιλώντας στα “Χ.ν” «οι ασθενείς με εγκεφαλικά ανευρίσματα σταθεροποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων χάρη στην αγωνιώδη προσπάθεια των γιατρών της Νευροχειρουργικής Κλινικής» και μετά ξεκινά ο “γολγοθάς” της ανεύρεσης του κατάλληλου κέντρου εμβολισμού στο οποίο πραγματοποιείται η πλήρης αντιμετώπισή αυτών των περιστατικών.
«Ολόκληρη η Κρήτη δεν διαθέτει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει αυτά τα περιστατικά παρ’ όλο που διαθέτει πανεπιστημιακό νοσοκομείο» σχολιάζει ο κ. Κρασουδάκης. Ο διακεκριμένος νευροχειρουργός, αναφέρθηκε επίσης στην σημασία που έχει η απόσταση από ένα κέντρο εμβολισμού. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η νοσηρότητα αυξάνεται αν χρειάζονται τέτοιες απομακρυσμένες μεταφορές. Επίσης ένα μεγάλο κομμάτι του προβλήματος είναι ότι πολλές φορές για αυτούς τους ασθενείς οι οποίοι είναι σε κωματώδη κατάσταση ή στην Εντατική θα πρέπει να βρεθεί και αντίστοιχο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας στο αντίστοιχο κέντρο που μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το περιστατικό». Ο ίδιος άλλωστε σχολίασε πως ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι Νευροχειρούργοι είναι οι ελλείψεις κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
«Αυτό που λέμε είναι ότι οι ελλείψεις στις ΜΕΘ είναι δραματικές όσον αφορά τις κλίνες αλλά και το προσωπικό σε όλη την Ελλάδα, όχι μόνο σε εμάς εδώ. Ενδεικτικό είναι ότι είναι κλειστά περίπου στα 150 κρεβάτια σε ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία. Με αυτή την έννοια καταλαβαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την νευροχειρουργική “γκάμα”», εξήγησε στα “Χ.ν.”.
“ΤΡΕΧΟΥΝ” ΜΕ ΤΑ ΤΡΟΧΑΙΑ
Όπως επεσήμανε ο κ. Κρασουδάκης όσον αφορά την Νευροχειρουργική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων τα περισσότερα περιστατικά που απασχολούν είναι τα αυξημένα τροχαία ατυχήματα σε Χανιά και Ρέθυμνο, περιοχές τις οποίες καλύπτει η κλινική. «Οι κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις αλλά και οι κακώσεις που αφορούν στην σπονδυλική στήλη διπλασιάζονται τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω των τροχαίων ατυχημάτων», εξήγησε.
ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟΣ
Όπως επεσήμανε ο κ. Κρασουδάκης «γίνονται πράγματα στις Νευροχειρουργικές κλινικές ολόκληρης της Ελλάδας. Έχουμε την τύχη – ατυχία να έχουν μεταναστεύσει αρκετοί νέοι νευροχειρουργοί στην Αγγλία, στην Γερμανία και σε άλλες χώρες όπου εκεί ανδρώνονται ως ειδικευόμενοι αλλά και ως ειδικοί γιατροί σε καλά συστήματα εκπαίδευσης. Κάποιοι γυρίζουν στην Ελλάδα και κάποιοι συμμετέχουν σε τέτοιου είδους συνέδρια, μεταφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους. Αυτοί που επιστρέφουν στην Ελλάδα και διορίζονται σε κάποιες από τις λίγες θέσεις που προκηρύσσονται, αρχίζουν και εργάζονται σε Νευροχειρουργικές Κλινικές της Ελλάδας και έτσι υπάρχει μεγάλη πρόοδος στον κλάδο γενικότερα»
haniotika-nea.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.