Απολύθηκαν γιατί δεν επέστρεψαν το δώρο Χριστουγέννων


Σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας προέβησαν εργαζόμενοι επιχείρησης εστίασης στη Λάρισα, σύμφωνα με την οποία απολύθηκαν επειδή δεν συμμορφώθηκαν στην υπόδειξη επιστροφής του δώρου Χριστουγέννων 



Σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας προέβησαν εργαζόμενοι επιχείρησης εστίασης στη Λάρισα, σύμφωνα με την οποία απολύθηκαν επειδή δεν συμμορφώθηκαν στην υπόδειξη επιστροφής του δώρου Χριστουγέννων, σύμφωνα με δημοσίευμα. 

Το φαινόμενο αυτό, άλλη μια ένδειξη της επικίνδυνης απορρύθμισης της αγοράς εργασίας με μεγαλύτερα θύματα τους νέους εργαζόμενους, δυστυχώς δεν είναι πρωτόγνωρο στα μνημονιακά χρόνια. Αντι δε να περιορίζεται, από ότι φαίνεται εξαπλώνεται και στις πιο μικρές αγορές εργασίας από αυτή της Αθήνας, στις οποίες είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να κρατηθεί μυστικό.

Η «εορταστική» αυτή πρακτική καταστρατήγησης της εργατικής νομοθεσίας είναι γνωστή: προκειμένου ο εργοδότης να αποφύγει τις νομικές κυρώσεις που συνεπάγεται η μη καταβολή δώρου το δίνει και μάλιστα στην ώρα του στους εργαζόμενους με τη συμφωνία να του το επιστρέψουν. 

Σύμφωνα λοιπόν με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθερία» της Λάρισας που αναδημοσιεύει η ιστοσελίδα onlarissa.gr, πολλές επιχειρήσεις, λόγω της υποχρέωσης καταβολής του δώρου Χριστουγέννων και προκειμένου να εμφανίζονται σύννομες, το πιστώνουν εμπροθέσμως ως έχουν υποχρέωση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι, ανταποκρινόμενοι στις «ανάγκες» των εργοδοτών και για να μη χάσουν τη θέση τους, ή το επέστρεφαν ή το συμψήφιζαν με τις μηνιαίες αποδοχές τους, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Στη συγκεκριμένη επιχείρηση, όμως, πέντε εργαζόμενοι, φοιτητές κατά πλειοψηφία, με ημιαπασχόληση και μισθούς «πείνας», «επαναστάτησαν» και αποφάσισαν να μην το επιστρέψουν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο εργοδότης έχοντας διαμηνύσει και ξεκάθαρα αποσαφηνίσει εγκαίρως πως οι συμβάσεις εργασίας για όσους δεν επιστρέψουν το δώρο θα καταγγελθούν, προχώρησε στην υλοποίηση της απειλής, απολύοντας δύο «απείθαρχους» εργαζόμενους χωρίς, με βάση το δημοσίευμα, να επικαλείται τον πραγματικό λόγο καταγγελιών των συμβάσεων.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.