Απειλή “λουκέτου” για την Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης

ekklisiastiki sxoli
Προβληματισμός επικρατεί στην Πατριαρχική Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης λόγω των συζητήσεων που φέρεται να βρίσκονται σε εξέλιξη, περί σχεδίου νόμου που θα επιφέρει ριζικές αλλαγές στη λειτουργία των εκκλησιαστικών γυμνασίων και λυκείων απειλώντας κάποια, όπως αυτό των Χανίων, ακόμα και με “λουκέτο”.
Tο νομοσχέδιο δεν έχει δοθεί μέχρι στιγμής προς διαβούλευση, ούτε είναι γνωστό αν και πότε τελικά αυτό θα γίνει. Πάντως, από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, οι αλλαγές που συζητούνται -εφόσον εφαρμοστούν- πρόκειται να αλλάξουν εντελώς τον χαρακτήρα των εκκλησιαστικών σχολών που θα παραμείνουν.
Να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκκλησιαστικές σχολές έρχονται αντιμέτωπες με την προοπτική των συγχωνεύσεων – καταργήσεων καθώς το 2010 τα 18 -τότε- πανελλαδικά εκκλησιαστικά σχολεία μειώθηκαν σε 10. Ειδικότερα, η τελευταία συζήτηση για τις εκκλησιαστικές σχολές ξεκίνησε πριν από 1 χρόνο ανάμεσα στο Υπουργείο Παιδείας και την Εκκλησία της Ελλάδας και τον περασμένο Ιούλιο στάλθηκε ένα κείμενο στα εκκλησιαστικά σχολεία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Κρήτης με τα σημεία των αλλαγών που είχαν καταλήξει οι δύο πλευρές. Στο κείμενο αυτό υπήρχαν σημεία που προκάλεσαν έντονη ανησυχία στις διευθύνσεις πολλών εκκλησιαστικών σχολείων, μεταξύ αυτών και των Χανίων, καθώς κρίθηκε ότι αν εφαρμοστούν ως έχουν τότε τα σχολεία θα κλείσουν.
ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ
Πιο συγκεκριμένα, όπως ανέφερε μιλώντας στα “Χ.ν.” ο διευθυντής της Πατριαρχικής Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης Θωμάς Παναγιώτου, στις αλλαγές που προτείνονται προβλέπεται για πρώτη φορά η θέσπιση ελάχιστου αριθμού μαθητών ανά τμήμα.
«Αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για το σχολείο μας γιατί ο αριθμός των μαθητών που χωράει το κτήριο, σύμφωνα με τη νομοθεσία για την αναλογία τετραγωνικών ανά μαθητή, είναι 89 μαθητές. Δεν μπορούμε, λοιπόν, εκ των πραγμάτων να ικανοποιήσουμε τον ελάχιστο αριθμό που προτείνεται και που είναι 60 για το Γυμνάσιο και 60 για το Λύκειο. Oποιο δε σχολείο δεν εξασφαλίσει αυτά τα νούμερα μέσα σε 2 χρόνια, τότε θα κλείσει. Aρα εμείς κλείνουμε από χέρι», σημείωσε σχετικά ο κ. Παναγιώτου και πρόσθεσε ότι το ίδιο πρόβλημα θα έχουν και πολλά άλλα εκκλησιαστικά σχολεία καθώς οι προδιαγραφές κατασκευής τους δεν ήταν για να υποδεχθούν μεγάλο αριθμό μαθητών.
Εκτός αυτού, όμως, στις προτάσεις περιλαμβάνονται και εισαγωγικές εξετάσεις στις σχολές. Γεγονός που ναι μεν θα αναβαθμίσει το επίπεδο των μαθημάτων αλλά συγχρόνως θα βάλει “φραγμό” σε παιδιά με χαμηλές επιδόσεις από φτωχές ή άπορες οικογένειες που βρίσκουν ένα καταφύγιο στις εκκλησιαστικές σχολές και τα οποία με τη συστηματική βοήθεια των εκπαιδευτικών, σταδιακά καταφέρνουν να πετύχουν σημαντικούς στόχους: «Αν θεσμοθετηθούν εισαγωγικές εξετάσεις τότε θα αλλάξει εντελώς ο χαρακτήρας των εκκλησιαστικών σχολών. Θα είναι σαν ιδιωτικά σχολεία χωρίς δίδακτρα. Θα έχεις μαθητές με υψηλές βαθμολογίες αλλά θα έχει χαθεί ο σκοπός των εκκλησιαστικών σχολείων». «Αυτά είναι μερικά μόνο από όσα συζητούνται και τα οποία δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην επιβίωση των σχολείων. Εκτιμούμε δε ότι εκτός από τη Ριζάριο και τη Θεσσαλονίκη που είναι μεγάλη πόλη και έχει μεγάλα κτήρια όλα τα άλλα θα κλείσουν σε 2 χρόνια», επεσήμανε καταλήγοντας ο κ. Παναγιώτου ευελπιστώντας παράλληλα το σχέδιο να μην προχωρήσει και αν υπάρξουν αλλαγές αυτές να είναι προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης κι όχι της κατάργησης -ουσιαστικά- των εκκλησιαστικών σχολών.
haniotika-nea.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.