Διεθνής διάκριση για τη χανιώτικη γραβιέρα

08Την αναγνώριση που τους αξίζει κερδίζουν χρόνο τον χρόνο τα ποιοτικά παραδοσιακά κρητικά προϊόντα στο εξωτερικό. Το γεγονός αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει μια ακόμα διεθνής βράβευση για γραβιέρα που παράγεται στα Χανιά.
Ο λόγος για τη «Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Μπαλαντίνος» που ξεχώρισε σε διεθνή διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από το Διεθνές Ινστιτούτο Γεύσης και Ποιότητας (International Taste & Quality Institute). Μια διάκριση που πιστοποιεί την υψηλή ποιότητα του προϊόντος αλλά και τις προοπτικές που υπάρχουν στις αγορές του εξωτερικού για τα τοπικά παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται ακολουθώντας τις σύγχρονες προδιαγραφές.
Τα «Χ.ν.» μίλησαν με τον εκπρόσωπο της εταιρείας Στράτο Μπαλαντίνο ο οποίος ανήκει στην 3η γενιά συνεχιστών της οικογενειακής παράδοσης στον τομέα της τυροκομίας – γαλακτοκομίας που ξεκίνησε το 1928.
Ο κ. Μπαλαντίνος επεσήμανε σχετικά με τον διαγωνισμό στις Βρυξέλλες ότι ανταγωνισμός ήταν ιδιαίτερα έντονος, ενώ την κριτική επιτροπή αποτελούσαν αναγνωρισμένοι διεθνώς σεφ και σομελιέ.
«Η δοκιμή των δειγμάτων έγινε στις 23-24 και 25 Απριλίου στις Βρυξέλλες και τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο. Το προϊόν που στείλαμε και απέσπασε τη διάκριση ήταν η “Γραβιέρα Κρήτης ΠΟΠ Μπαλαντίνος”», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η βράβευση του προϊόντος έρχεται να επιβεβαιώσει την υψηλή ποιότητα των παραδοσιακών προϊόντων που παράγονται στην Κρήτη.
«Αυτό το βραβείο ναι μεν γράφει Μπαλαντίνος απάνω αλλά ανήκει σε όλους τους Χανιώτες και πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι που ο τόπος μας βγάζει καλά προϊόντα, από γραβιέρα -όπως στην περίπτωση που μιλάμε- μέχρι κρασί, λάδι και πολλά άλλα προϊόντα ξεχωριστής ποιότητας και γεύσης. Η Κρήτη είναι ένας ευλογημένος τόπος που βγάζει ποιοτικά προϊόντα και ο κόσμος που τα παράγει αγαπάει αυτό που κάνει. Γι’ αυτό παίρνουμε και διακρίσεις. Άλλωστε δεν είναι μόνο τα δικά μας προϊόντα είναι και σε άλλους κλάδους τροφίμων που Χανιώτες έχουν πάρει παρόμοιες διακρίσεις», τόνισε ο κ. Μπαλαντίνος.
Συνεχίζοντας υπογράμμισε τη σημασία των σύγχρονων προδιαγραφών που πρέπει να πληρούν τα παραδοσιακά προϊόντα: «Το οτιδήποτε προϊόν παρασκευάζεται, στη δική μας περίπτωση τα γαλακτοκομικά – τυροκομικά, πρέπει να έχει τις προδιαγραφές και να πληρεί τα στάνταρ που ζητάει η Ε.Ε.: από μικροβιακά φορτία έως τον χαρακτηρισμό προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) που μας υποχρεώνει να ακολουθούμε συγκεκριμένες προδιαγραφές. Όλα αυτά πιστοποιούν την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος και διασφαλίζουν τον καταναλωτή ως προς την επιλογή που κάνει».
Τα προϊόντα της επιχείρησης Μπαλαντίνος έχουν ξεκινήσει με μικρά αλλά σταθερά βήματα την τελευταία δεκαετία να ταξιδεύουν στις αγορές του εξωτερικού. «Ο αγώνας είναι δύσκολος. Χρειάζεται πολύ επιμονή και υπομονή. Ελπίζουμε όμως να αποδώσει καρπούς αυτή η προσπάθεια», σχολίασε ο κ. Μπαλαντίνος. Σημείωσε δε ότι παρότι η ποιότητα των τοπικών προϊόντων είναι αναμφισβήτητη είναι αδύνατον μια μικρομεσαία επιχείρηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μεγάλων αγορών του εξωτερικού: «Η παραγωγή μας είναι μικρή σε σχέση με τη ζήτηση μιας μεγάλης ξένης εμπορικής αλυσίδας. Νομίζω ότι εκεί υστερεί συνολικά η Κρήτη. Παράλληλα, στους καιρούς που ζούμε όλες οι επιχειρήσεις όσο υγιείς και να είναι αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ενώ αυτό που βλέπουμε σαν παγκόσμια τάση στην αγορά είναι οι μεγάλοι να γίνονται μεγαλύτεροι και οι μικροί μικρότεροι. Σε αυτό το πλαίσιο, πιστεύω ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ίσως θα πρέπει στο μέλλον να προχωρήσουμε σε κάποιους συνεταιρισμούς για να μπορούμε να αντεπεξέλθουμε σε αυτό που έρχεται».
Καταλήγοντας ρωτήσαμε τον κ. Μπαλαντίνο τις σκέψεις του για το μέλλον της επιχείρησης: «Το όνειρό μου είναι η επόμενη γενιά που εργάζεται ήδη μαζί μας,  να κάνει περισσότερα πράγματα από εμάς και κυρίως να κάνουν τα ιδιαίτερα προϊόντα της Κρήτης γνωστά σε όλο τον κόσμο», ανέφερε καταλήγοντας.
haniotika-nea.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.