Ποια σημεία στα Χανιά πρέπει να επισκεφτείς αν είσαι πρωτάρης

Σημεία που πρέπει να γνωρίζετε όσοι επισκέπτεστε για πρώτη φορά την πόλη σύμφωνα με το greekguide.com
Ομολογουμένως πρόκειται για μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Και γι’ αυτό κάνατε πολύ καλά που επιλέξατε τα Χανιά για την επόμενη εξόρμησή σας. Παντός καιρού, λοιπόν, τα Χανιά έχουν να επιδείξουν από τις πιο όμορφες εικόνες που θα αντικρίσετε ποτέ σε προορισμό.
Ποια σημεία, ωστόσο, της πόλης πρέπει να συμπεριλάβετε στη λίστα σας όσοι βρίσκεστε εκεί για πρώτη φορά; Ανακαλύψτε πέντε πανέμορφα μέρη των Χανίων, που θα σας συστήσουν σε κάποιες από τις φημισμένες ομορφιές του νομού.
Τοπανάς
Η Παλιά Πόλη των Χανιών δεν θεωρείται άδικα από τις ομορφότερες ολόκληρης της Μεσογείου. Το ενετικό άρωμα αναδύεται σε κάθε γωνιά, αναμειγνύεται με τα σημάδια των Οθωμανών (1645-1898) και των Αιγυπτίων (1831-1841) που πέρασαν από τα Χανιά, την ελληνική κουλτούρα και το αυθεντικό, κρητικό στοιχείο δημιουργώντας ένα μοναδικό πολιτιστικό κράμα. Γραφικά, κουκλίστικα σοκάκια γεμάτα αύρα και μυστήριο που κρύβονται πίσω από τα συγκλονιστικά, σωζόμενα ενετικά κτήρια. Περπατήστε στα πολυσύχναστα καλντερίμια της και θαμπωθείτε από τη γραφικότητα και την ομορφιά τους.
Από τις πιο χαρακτηριστικές γειτονιές της ο Τοπανάς –η άλλοτε αριστοκρατική συνοικία της πόλης– με τις οδούς Αγγέλου και Θεοτοκοπούλου να συγκαταλέγονται στους πιο πολυφωτογραφημένους δρόμους της. Επί της Αγγέλου, μάλιστα, θα συναντήσετε και το κτίριο όπου φιλοξενούνταν κατά τον 15ο αιώνα το διοικητήριο των Ενετών.
Παλιό Λιμάνι
Όσο τετριμμένο κι αν ακούγεται πρόκειται για ένα από τα πιο μαγικά σημεία των Χανίων, ένα αληθινό «κόσμημα» ανεκτίμητης αξίας για την πανέμορφη πόλη της Κρήτης. Από το Ναυτικό Μουσείο στο δυτικό άκρο του μέχρι και το Νεώριο Moro στον ανατολικό μυχό του, μπορείτε να θαυμάσετε σε όλο της το μεγαλείο την ομορφιά και την καλαισθησία ενός από τα πιο ρομαντικά σημεία της Κρήτης.
Περπατώντας κατά μήκος της παραλιακής περαντζάδας δίπλα από τα εστιατόρια, τις ταβέρνες και τα cafe θα παρατηρήσετε τις ιδιαιτερότητες της αρχιτεκτονικής των Ενετών, όπως αποτυπώνονται στα χαρακτηριστικά στενά κτήρια, καθώς και τον Αιγυπτιακό Φάρο, ο οποίος μονοπωλεί τα βλέμματα όλων.
Μεταξύ των Ακτών Κουντουριώτου και Τομπάζη στέκει ένα από τα λίγα εναπομείναντα δείγματα ισλαμικής τέχνης της Αναγέννησης, το Γιαλί Τζαμισί, που είναι αφιερωμένο στον πρώτο φρούραρχο Χανίων, τον Κιουτσούκ Χασάν (από πολλούς θα ακούσετε να το αποκαλούν και με αυτή την ονομασία). Ακριβώς μπροστά του, οι παραδοσιακοί αμαξάδες περιμένουν να σας πάνε την πιο ρομαντική βόλτα, κατά τη διάρκεια της διαμονής σας στη γραφική πόλη της Κρήτης. Προχωρώντας ανατολικά θα συναντήσετε τα Νεώρια (γνωστά και ως αρσενάλια). Πρόκειται για πέτρινα κτίσματα με αψιδωτή πρόσοψη, τα οποία λειτουργούσαν ως χώρος επισκευής των πλοίων του ενετικού στόλου.
Ταμπακαριά
Πάνω στο δρόμο που οδηγεί ανατολικά προς το Ακρωτήρι, σε απόσταση 10 λεπτών οδικώς από τα Χανιά, βρίσκεται η Χαλέπα, μία από τις πιο αρχοντικές και ιστορικές περιοχές της πόλης. Η φήμη της έγκειται στο γεγονός ότι εδώ υπογράφηκε η «Συμφωνία της Χαλέπας» μεταξύ της οθωμανικής αυτοκρατορίας και των αντιπροσώπων την συνέλευσης Κρητών, στο γενικότερο πλαίσιο της διεθνούς Βερολίνειας Συνθήκης. Στις αρχές του 19ου αιώνα εύποροι Χανιώτες έχτισαν εδώ τις οικίες τους και μετέτρεψαν το συγκεκριμένο προάστιο σε αριστοκρατική περιοχή με εντυπωσιακές επαύλεις, ολάνθιστους κήπους και δρόμους με δέντρα, δίνοντάς του ευρωπαϊκό χαρακτήρα.
Ένα από τα αξιοσημείωτα σημεία της περιοχής είναι τα Ταμπακαριά, τα παλιά βυρσοδεψεία (εργοστάσια επεξεργασίας δερμάτων) της πόλης που πλέον, μοιάζουν με σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Δίπατα ή τρίπατα πέτρινα κτήρια ακριβώς μπροστά στη θάλασσα που χρονολογούνται από τα μέσα του 19ου αι. και διαθέτουν κεραμιδένιες σκεπές, εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη της περιοχής συνθέτοντας ένα ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα. Από εδώ θα απολαύσετε θέα και στο ονειρικό ηλιοβασίλεμα.
Τάφοι Βενιζέλων 
Σε μια τοποθεσία με εκπληκτική πανοραμική θεά στην πόλη και το Παλιό Λιμάνι, πάνω στο λόφο του Προφήτη Ηλία και σε απόσταση 5 χλμ. από το κέντρο της πόλης, θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφτείτε ένα από τα πιο φημισμένα αξιοθέατα των Χανίων, αυτό των Τάφων των Βενιζέλων. Εκεί βρίσκονται οι τάφοι των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου, ο ένας απέναντι από τον άλλο, μέσα σε ένα καταπράσινο σκηνικό. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί με λιθόστρωτα, παγκάκια και πεζούλια, δρομάκια και κήπους και αποτελεί ιδανική επιλογή για χαλαρές βόλτες μακριά από το κέντρο και τη βουή της πόλης. Στην περιοχή βρίσκεται και ο χτισμένος στις αρχές του 16ου αιώνα ναός του προφήτη Ηλία με τα βενετσιάνικα χαρακτηριστικά. Εδώ θα δείτε και τον ανδριάντα του Σπύρου Καγιαλεδάκη, ο οποίος κατά την επανάσταση του Ακρωτηρίου το 1897 ύψωσε την ελληνική σημαία, αψηφώντας τα πυρά που προέρχονταν από τα πλοία των Μεγάλων Δυνάμεων.
Θέρισο  
Ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς στην πρωτεύουσά του είναι το χωριό Θέρισο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από το κέντρο των Χανίων. Για να το προσεγγίσετε, θα διασχίσετε έναν ασφαλτοστρωμένο και ελαφρά ανηφορικό δρόμο, που σίγουρα θα σας μαγέψει. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα περάσετε ανάμεσα από ψηλά πλατάνια και θα θαυμάσετε το καταπράσινο τοπίο στο Θερισιανό φαράγγι, με τους επιβλητικούς βράχους και τον ποταμό Κλαδισό να κυλάει παραδίπλα. Το χωριό εντοπίζεται σε υψόμετρο 580 μ., με τα Λευκά Όρη να ορθώνονται αγέρωχα ακριβώς από πάνω του. Το Θέρισο είναι φημισμένο για την πλούσια ιστορία του, καθώς αποτέλεσε ορμητήριο για τους αγωνιστές της Επανάστασης του 1821. Επίσης, στις 10 Μαρτίου 1905 ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 1.000 ακόμη αγωνιστές από όλη την Κρήτη συγκεντρώθηκαν εδώ και κήρυξαν ένοπλο επαναστατικό αγώνα κατά του πρίγκιπα Γεωργίου Β’, προκειμένου να επιτύχουν την ένωση του νησιού με την υπόλοιπη Ελλάδα. Το κτήριο όπου στήθηκε το στρατηγείο των αγωνιστών σήμερα λειτουργεί ως μουσείο (Τρίτη-Κυριακή: 08.00-14.30, είσοδος ελεύθερη). Στην πλατεία θα παρατηρήσετε τον ανδριάντα του Ελευθέριου Βενιζέλου.
Tip: Αυτό για το οποίο φημίζεται το Θέρισο είναι οι παραδοσιακές ταβέρνες που σερβίρουν ζουμερά κρεατικά και παραδοσιακά, κρητικά πιάτα, όπως γαμοπίλαφο, λουκάνικο με στάκα, αντικριστό, απάκι κ.ά.
Πηγή: greekguide.com
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.