Εξαρθρώθηκε διεθνής σπείρα διακίνησης ναρκωτικών με πλοκάμια σε Ρέθυμνο και Χανιά - Έγιναν συλλήψεις -

Στην  Επισκοπή Ρέθυμνου στα  Δράμια Χανίων και στην Αθήνα εντοπίστηκαν τρεις  χώροι αποθήκευσης κοκαΐνης, που θα χρησιμοποιούντο για την μετατροπή, τυποποίηση, νόθευση και συσκευασία του ναρκωτικού σε μορφή κατάλληλη, προκειμένου να διοχετευτεί στη συνέχεια στην παράνομη αγορά των ναρκωτικών.
Η ανακοίνωση της εξάρθρωσης πολυμελούς σπείρας μεταφοράς κυρίως κοκαίνης από την Λατινική Αμερική έγινε στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Ασφάλεια Αττικής.
Αναλυτικότερα οι ανακοινώσεις :
Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης:
Η εξάρθρωση πολυμελούς διεθνικής εγκληματικής οργάνωσης, που ειδικευόταν στη μεταφορά από τη Λατινική Αμερική και στην εισαγωγή στη χώρα μας - και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες - ποσοτήτων ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερες τεχνικές για τη μη ανίχνευση των ναρκωτικών και η εξάρθρωση οργανωμένου κυκλώματος τοκογλυφίας και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. αποτελούν το αντικείμενο της σημερινής μας παρουσίασης.
Πρόκειται για δύο (2) πολύ σοβαρές υποθέσεις, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για τις Υπηρεσίες Ασφάλειας, κυρίως λόγω της μεθοδολογίας που χρησιμοποιούσαν τα οργανωμένα αυτά δίκτυα για την προώθηση και επίτευξη των εγκληματικών τους δραστηριοτήτων.
Μάλιστα η υπόθεση των ναρκωτικών έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών Ευρωπαϊκών Αστυνομικών Αρχών, που έχουν ενημερωθεί σε πρώτο επίπεδο, καθώς είναι η πρώτη φόρα που εμφανίζεται στα ευρωπαϊκά αστυνομικά δεδομένα και χρονικά η μεθοδολογία μεταφοράς και διακίνησης κοκαΐνης σε μη ανιχνεύσιμη μορφή.
Συγκεκριμένα η εγκληματική οργάνωση εμπότιζε σε χαρτόνια με διαφημιστικές απεικονίσεις ποσότητες κοκαΐνης και μετά από κατάλληλη επεξεργασία τις επανέφεραν στην κανονική τους μορφή και τις προωθούσαν στην αγορά των ναρκωτικών.
Με την τεχνική αυτή μετέφεραν από την Λατινική Αμερική και εισήγαγαν στην ελληνική επικράτεια σημαντικές ποσότητες κοκαΐνης, τις οποίες αποθήκευαν και στη συνέχεια, αφού τις μετέτρεπαν στην κανονική τους μορφή τις διακινούσαν σε παράνομες αγορές του εσωτερικού και εξωτερικού.
Η αποστολή της κοκαΐνης με την μορφή αυτή, λόγω των προσβάσεων της εγκληματικής οργάνωσης σε χώρα πρωτογενούς παραγωγής, και συγκεκριμένα στη Βολιβία, αλλά και της βαθιάς γνώσεως των μελών της στο αντικείμενο των ναρκωτικών αποσκοπούσε στην ασφαλή μη ανιχνεύσιμη μεταφορά και εισαγωγή τους στην χώρα μας, ενώ τους παρείχε την δυνατότητα, λόγω της υψηλής καθαρότητας του τελικού εισαχθέντος προϊόντος, με την κατάλληλη νόθευση, να αυξήσουν τις ποσότητες και τα παράνομα έσοδα τους.
Επίσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση και άλλων ναρκωτικών (κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης φαρμακευτικών δισκίων) σε διαφορές περιοχές της ελληνικής επικρατείας, καθώς και στην διαμεσολάβηση διακίνησης ναρκωτικών σε διαφορές ευρωπαϊκές χώρες.
Θα ήθελα να σημειώσω ότι η συγκεκριμένη εγκληματική οργάνωση είχε χαρακτήρα διεθνικό, η σύνθεση των μελών της αποτελείτο από υπηκόους Αλβανίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Βουλγαρίας, Ρωσίας, Γεωργίας και Ελλάδας και η εξάρθρωση της αποτελεί ένα καίριο πλήγμα στα διεθνή καρτέλ των ναρκωτικών.
Ο συνολικός απολογισμός για την εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης περιλαμβάνει (23) συλλήψεις ατόμων, από τα οποία είκοσι δυο είναι (22) μέλη της, ενώ άλλα δέκα τέσσερα άτομα κατηγορούνται για τη συμμέτοχη τους στο εγκληματικό αυτό δίκτυο. Τα τρία (3) έγκλειστα σε καταστήματα κράτησης και τα υπόλοιπα αναζητούνται.
Επίσης διερευνώνται -229- πράξεις διακίνησης ναρκωτικών στο επίπεδο της προμήθειας και αγοράς, ενώ επιπλέον εντοπίστηκαν στις περιοχές Επισκοπή Ρέθυμνου, Δράμια Χανίων και στην Αθήνα τρεις (3) χώροι αποθήκευσης κοκαΐνης, που θα χρησιμοποιούντο για την μετατροπή, τυποποίηση, νόθευση και συσκευασία του ναρκωτικού σε μορφή κατάλληλη, προκειμένου να διοχετευτεί στη συνέχεια στην παράνομη αγορά των ναρκωτικών.
Ακόμα κατασχέσαμε, μεταξύ άλλων:
• σαράντα τέσσερα - 44- χαρτόνια διαστάσεων 27,5 cm x 40.5 cm, εμποτισμένα με κοκαΐνη,
• εννέα -9- πολύχρωμα χάρτινα ημερολόγια διαστάσεων 41,5 cm Χ 29,5 cm, εμποτισμένα με κοκαΐνη {μετά την κατάλληλη διαδικασία επεξεργασίας και προσμίξεων, η ποσότητα της κοκαΐνης θα ξεπερνούσε τα δεκαπέντε (15) κιλά},
• Ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης,
• -232- δισκία διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων.
• δέκα -10- ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
• ένα -1- Ι.Χ.Ε. αυτ-το,
• το χρηματικό ποσό των -35.635- Ευρώ και -1.545- δολαρίων Η.Π.Α.
• πέντε -5- χρυσές λίρες Αγγλίας,
• πλήθος αποδείξεων πληρωμής από δελτία του Ο.Π.Α.Π.,
• δύο (2) πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες, οποίες περιείχαν σκόνη σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης,
• πενήντα δύο -52- συσκευές κινητής τηλεφωνίας, πλήθος καρτών SIM, και
• επτά αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας.
Η επιτυχία αυτή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής είναι μια από τις πιο σημαντικές και όπως προανέφερα, αποτελεί αντικείμενο αξιολογικής μελέτης από πολλές αστυνομικές Αρχές του εξωτερικού για την ιδιαίτερη μεθοδολογία δράσης του διεθνικού αυτού κυκλώματος διακίνησης ναρκωτικών.
Εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος:
Όπως σας προανέφερε ο κ. Διοικητής, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξαρθρώθηκε πολυμελής εγκληματική οργάνωση, διεθνικού χαρακτήρα, που δραστηριοποιούνταν στην εισαγωγή ναρκωτικών, κυρίως κοκαΐνης από χώρες της Λατινικής Αμερικής, στην αποθήκευση, στην εμπορία και στην περαιτέρω διακίνηση τους στο εσωτερικό και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Για την υπόθεση αυτή έχουν συλληφθεί συνολικά, είκοσι δύο (22) άτομα ηλικίας από 32 έως 62 ετών, υπήκοοι Ελλάδας, Αλβανίας, Δομινικανής Δημοκρατίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας, Ρωσίας, Γεωργίας και Βουλγαρίας, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία, για τα – κατά περίπτωση - αδικήματα, της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας καθώς και παραβάσεων της νομοθεσίας για ναρκωτικά.
Παράλληλα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται για την εμπλοκή τους στις παράνομες δραστηριότητες της οργάνωσης, άλλα (14) άτομα, -(12) άνδρες και (2) γυναίκες, από τους οποίους οι (11) αναζητούνται, ενώ οι λοιποί (3) είναι έγκλειστοι σε καταστήματα κράτησης.
Από την προανάκριση που διενεργήθηκε, προέκυψαν τουλάχιστον (229) πράξεις διακίνησης ναρκωτικών από τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ενώ παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο αποστολής και άλλων δεμάτων με κοκαΐνη της ίδιας μορφής.
Για την πλήρη αποδόμηση και διακρίβωση όλου του εύρους της παράνομης δραστηριότητας των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, προηγήθηκε πολύμηνη και εμπεριστατωμένη αστυνομική έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας αναλύθηκαν σημαντικά στοιχεία και δεδομένα που προέκυψαν, από προηγούμενες υποθέσεις, αξιοποιήθηκαν ειδικές ανακριτικές τεχνικές και τεχνολογικά μέσα, ενώ δημιουργήθηκαν τα «προφίλ» (profiling) των εμπλεκομένων.
Από την εξέλιξη των ερευνών διακριβώθηκε ότι η εγκληματική οργάνωση, αποτελούμενη από δύο υποομάδες, κατείχε ιεραρχική δομή και διαρκή δράση, ενώ παράλληλα λάμβανε αυξημένα μέτρα και τεχνάσματα, με σκοπό τη συγκάλυψη της δράσης της.
Πιο συγκεκριμένα, την πρώτη υποομάδα που αποτελούνταν από (17) μέλη, διηύθυνε 44χρονος υπήκοος Αλβανίας, ο οποίος και συνελήφθη.
Τα μέλη της συγκεκριμένης υποομάδας ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης, τη διαπραγμάτευση με τους προμηθευτές στην Βολιβία, τη διαμεσολάβηση με προμηθευτές κοκαΐνης στην Ολλανδία και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης, για λογαριασμό τρίτων, καθώς και τον ποιοτικό έλεγχο των ναρκωτικών.
Σε δεύτερο στάδιο αναλάμβαναν την παραλαβή των ποσοτήτων, μέσω ταχυδρομικών δεμάτων, την αποθήκευσή τους σε κατάλληλους χώρους (καβάντζες), ενώ ειδικός στην εξαγωγή – μετατροπή της κοκαΐνης από τη συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη, ήταν ένας 62χρονος υπήκοος Κολομβίας.
Ακολούθως, μέλη της υποομάδας αναλάμβαναν τη διακίνηση των ποσοτήτων, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
Τη δεύτερη υποομάδα, που αποτελούνταν από (7) μέλη, διηύθυνε 60χρονος ημεδαπός, ο οποίος επίσης συνελήφθη.
Τα μέλη της υποομάδας αυτής ήταν επιφορτισμένα με την ανεύρεση προμηθευτών κοκαΐνης στη Δυτική Ευρώπη και στην Ισπανία, την ανεύρεση προμηθευτών ακατέργαστης κάνναβης και τη διαχείριση των εσόδων από τις πωλήσεις.
Μέλη της εν λόγω υποομάδας, φρόντιζαν για την ανεύρεση παραληπτών των ναρκωτικών, την παραλαβή των δεμάτων μέσω ταχυδρομείου, την αποθήκευση αυτών και την περαιτέρω διάθεση – διακίνηση τους στην ελληνική επικράτεια.
Σημειώνεται ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης κατείχαν σημαντικές διασυνδέσεις με μέλη καρτέλ της Λατινικής Αμερικής, καθώς η προμήθεια της κοκαΐνης γινόταν απευθείας από χώρες πρωτογενούς παραγωγής (Βολιβία), μετά από επιτόπια μετάβαση των μελών της εκεί.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, 61χρονος υπήκοος Βενεζουέλας μετέβη τον Απρίλιο του 2017, στη Βολιβία και αφού προμηθεύτηκε ποσότητα τουλάχιστον 5 κιλών και 300 γραμμαρίων σε μη ανιχνεύσιμη μορφή (χαρτόνια εμποτισμένα με κοκαΐνη), προέβη στην αποστολή τους, μέσω δεμάτων, σε Αθήνα και Κρήτη.
Ακολούθως, ο 61χρονος, στις 10 Ιουλίου 2017 μετέβη στη χώρα μας συνοδευόμενος από δύο υπηκόους Βενεζουέλας (43χρονο και 62χρονο), με τον τελευταίο να αποτελεί και τον ειδικό στο κομμάτι της μετατροπής της κοκαΐνης από συγκαλυμμένη μορφή σε σκόνη.
Η αποστολή της κοκαΐνης, υπό την ανωτέρω μορφή, αποσκοπούσε στην ασφαλή μη ανιχνεύσιμη μεταφορά της, ενώ παράλληλα παρείχε τη δυνατότητα νόθευσης, λόγω υψηλής καθαρότητας, αποδίδοντας έτσι περισσότερα κέρδη στην οργάνωση.
Από τις αστυνομικές έρευνες, εντοπίστηκαν τρεις αποθηκευτικοί χώροι κοκαΐνης στους νομούς Αττικής, Χανίων και Ρεθύμνου, ενώ σε ταυτόχρονες αστυνομικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης, του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Χανίων και του Τμήματος Ασφαλείας Λαμίας σε οικίες των μελών της οργάνωσης σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Χανιά και Λαμία, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:
• (44) χαρτόνια, βάρους 100 γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη,
• (9) χάρτινα ημερολόγια, βάρους -100- γραμμαρίων έκαστο, εμποτισμένα με κοκαΐνη,
• (132) γραμμάρια κοκαΐνης,
• (251,2) γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης,
• (3) συσκευασίες ακατέργαστης κάνναβης (σοκολάτας), συνολικού βάρους -280- γραμμαρίων,
• (232) δισκία, διάφορων φαρμακευτικών σκευασμάτων,
• (10) ηλεκτρονικές ζυγαριές ακριβείας,
• Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο,
• (35.635) ευρώ, (1.545) δολάρια Η.Π.Α. , (5) χρυσές λίρες Αγγλίας,
• αποδείξεις πληρωμής από δελτία,
• (2) πλαστικές κυλινδρικές συσκευασίες με σκόνη λευκού χρώματος σε μορφή νιφάδων, άγνωστης χημικής σύστασης, συνολικού μικτού βάρους τετρακοσίων πέντε (405) γραμμαρίων περίπου,
• (52) συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών SIM,
• (7) αποδείξεις καταθέσεων τράπεζας,
• (2) κλειδιά διαμερίσματος και κλειδί αυτοκινήτου.
Εκτιμάται ότι η συνολική ποσότητα κοκαΐνης που θα επέρχονταν, από τα ημερολόγια και τα χαρτόνια, μετά από τη διαδικασία εξαγωγής της και ύστερα από κατάλληλη επεξεργασία, θα ξεπερνούσε τα (15) κιλά.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, από όπου και παραπέμφθηκαν στον κ. Ανακριτή.
/fplashnews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.