Στον «αέρα» 30.000 μικρά καταστήματα - Πλησιάζει η προθεσμία για τα POS

Αποτέλεσμα εικόνας για pos foto
Οι τελευταίες προειδοποιητικές «καμπάνες» θα ακουστούν στις 27 του μήνα για περίπου 420.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες οι οποίοι - σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας- υποχρεούνται να έχουν εγκαταστήσει POS. 
Στο στόχαστρο θα βρεθούν περίπου 25.000 – 30.000 πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον χώρο του λιανικού εμπορίου, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν προμηθευτεί ακόμα το ειδικό μηχάνημα πληρωμών με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες.
Πηγές αναφέρουν πως πρόκειται κυρίως για πολύ μικρά καταστήματα ψιλικών και πολύ μικρές επιχειρήσεις στον χώρο της εστίασης, με μικρό περιθώριο κέρδους, που συνήθως λειτουργούν αυτοαπασχολούμενοι.
Το πρόβλημα στις εν λόγω επιχειρήσεις είναι διπλό: Είτε βρίσκονται σε «μαύρες λίστες» των Τραπεζών, έχοντας υποπέσει σε σοβαρά παραπτώματα ως προς τις συναλλαγές τους με τα πιστωτικά ιδρύματα, είτε θεωρούν ότι η προμήθεια για την εγκατάσταση και λειτουργία των POS είναι δυσανάλογα υψηλή για το κέρδος τους. Αυτή η κατηγορία είναι η πολυπληθέστερη.
«Το πρόβλημα είναι υπαρκτό» παραδέχονται πηγές από το οικονομικό επιτελείο σχολιάζοντας το θέμα των τραπεζικών προμηθειών, ενώ δεν 
κρύβουν ότι η όποια συζήτηση επί του θέματος δεν μπορεί να πάρει μορφή νομοθετικής παρέμβασης, καθώς οι προμήθειες αυτές διαμορφώνονται στο πεδίο του ελεύθερου ανταγωνισμού. 
Οι ίδιες πηγές, σημειώνουν, δε, ότι το πρόβλημα είναι οξύτερο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες έχοντας ελλιπές πλαίσιο οργάνωσης, χτυπάνε κατά μόνας τις πόρτες της τραπεζών, και έτσι αδυνατούν να πετύχουν καλύτερες προσφορές και όρους για τα POS. 
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι τα σοβαρότερα προβλήματα εντοπίζονται στην περιφέρεια και παραδέχονται ότι οι προμήθειες – τουλάχιστον από τις συστημικές τράπεζες – δεν απέχουν από τα επίπεδα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς έχουν υποχωρήσει στα επίπεδα του 0,5% - 0,7%.
Παρατηρούν, όμως, ότι τα προβλήματα ρευστότητας (καθυστερήσεις στις επιστροφές ΦΠΑ, στάση πληρωμών από το Δημόσιο), η διόγκωση των φορολογικών βαρών και η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών, άρα και των κερδών, έχουν ήδη επιβαρύνει υπέρμετρα την επιχειρηματικότητα – μικρή και μεγάλη -, με συνέπεια η όποια πρόσθετη υποχρέωση (τραπεζικές προμήθειες) να εξαντλεί κυρίως τους πιο μικρούς. 
Θέμα παράτασης της καταληκτικής προθεσμίας για την εγκατάσταση POS επί του παρόντος δεν τίθεται, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία. Ωστόσο, ήδη γίνονται συσκέψεις των αρμόδιων υπηρεσιών προκειμένου να γίνει ομαλή μετάβαση στο νέο καθεστώς, χωρίς να εξαντλείται από τις 28 Ιουλίου η αυστηρότητα των ελεγκτικών οργάνων, αλλά και χωρίς να περάσει το μήνυμα ότι δεν θα εφαρμοστούν οι σχετικές διατάξεις. 
Τους ελέγχους για την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS έχει αναλάβει η αρμόδια διεύθυνση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου, ενώ συνεργεία του ΣΔΟΕ και της ΑΑΔΕ που θα διενεργούν φορολογικούς ελέγχους θα πρέπει να ενημερώνουν αν εντοπίζουν περιπτώσεις επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δεν έχουν εγκαταστήσει το ειδικό μηχανάκι. 



Καίριας σημασίας χαρακτηρίζεται η αποστολή δεδομένων από την ΑΑΔΕ, που θα αφορούν αφενός τους ΑΦΜ του συνόλου των υπόχρεων, αφετέρου στοιχεία από τα οποία προκύπτει η δυνατότητα ή μη αποδοχής πληρωμών με κάρτα, όπως, ενδεικτικά, εισπράξεις μέσω πιστωτικών, χρεωστικών και προπληρωμένων καρτών ή άλλων μέσων πληρωμής με κάρτα, για συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα, έτσι ώστε να εντοπίζονται… εξ αποστάσεως όσοι δεν έχουν ηλεκτρονικές συναλλαγές, άρα πιθανότατα δεν έχουν εγκαταστήσει POS. 
To πρόστιμο για τους… αμελείς ανέρχεται στα 1.500 ευρώ και προβλέπεται το «ψαλίδισμά του» κατά 50% αν ο υπόχρεος μέσα σε 30 ημέρες είτε πληρώσει το πρόστιμο είτε προσκομίσει τιμολόγιο αγοράς POS. 
pronews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.