Το βάρβαρο έθιμο της σφαγής των φαλαινών στα Νησιά Φερόε


Τα έθιμα δεν είναι πάντα κάτι καλό. Η παράδοση είναι γενικά όμορφη κα σε κρατάει σε άμεση επαφή με τις ρίζες σου...
Όμως πολλά πράγματα που συνήθιζε ο άνθρωπος του παρελθόντος, είναι απαράδεκτα για έναν άνθρωπο του 21ου αιώνα. Απ’ ότι φαίνεται βέβαια, όχι όλα και όχι για όλους.

Το 2009 ο πλανήτης έβλεπε με απέχθεια το έθιμο της σφαγής των δελφινιών στο Taijii της Ιαπωνίας, μέσω του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «The Cove». Μερικά χρόνια ργότερα, η προσοχή πέφτει στην σφαγή των αθώων φαλαινών στα Νησιά Φερόε, που γίνεται κάθε χρόνο για τα τελευταία 400 χρόνια.

To έθιμο ξεκίνησε το 1584

Το βάρβαρο αυτό έθιμο ξεκίνησε το 1584 και έχει τις ρίζες του στην παράδοση των κατοίκων που λόγω της απόμακρης γεωγραφικής θέσης των νησιών, βασίζονταν σχεδόν πάντα στο κρέας και το λάδι της φάλαινας για τροφή και διάφορες άλλες χρήσεις. Βέβαια, το απόμακρο παραμένει, αλλά οι αποστάσεις έχουν μειωθεί. Κι όμως το βάρβαρο αυτό έθιμο συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τους κατοίκους στις αρχές του καλοκαιριού κυρίως να παρασύρουν τις φάλαινες – πιλότους εγκλωβίζοντάς τες, και μετά τις σφαγιάζουν , βάφοντας τα νερά κυριολεκτικά σε κόκκινα.

Κάθε χρόνο εκατοντάδες φάλαινες βρίσκουν τον θάνατο στα νερά της θάλασσας, 320 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Σκωρίας, ανάμεσα στην Ισλανδία και την Νορβηγία. Το «Φεστιβάλ» αυτό οι ντόπιοι το ονομάζουν «Grindadrap». Παρόλο που το κρέας της φάλαινας απαγορεύεται να πουλιέται παγκοσμίως, οι κάτοικοι των Νησιών Φερόε, έχουν το δικαίωμα βάσει των τοπικών νόμων, να σκοτώνουν και να μοιράζουν το κρέας της φάλαινας στην τοπική κοινωνία.

Οι φιλοζωϊκές οργανώσεις αντιδρούν σθεναρά, αλλά οι κάτοικοι υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους αυτό το βάρβαρο έθιμο, λέγοντας πως οι συγκεκριμένες φάλαινες δεν απειλούνται με αφανισμό και πως ο αριθμός των σφαγιασθέντων φαλαινών – πιλότων , δεν ξεπερνά το 0,1% του συνολικού πληθυσμού.

Είναι μέρος της ζωής των κατοίκων

¨Το κυνήγι της φάλαινας στα Νησιά Φερόε είναι ένα μέρος της ζωής των κατοίκων, ενώ το κρέας και το λάδι των φαλαινών – πιλότων είναι ένα πολύ αγαπητό συμπλήρωμα για τα σπίτια των ντόπιων. Το κυνήγι γίνεται σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους και σύμφωνα με παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές βιώσιμης ανάπτυξης», δήλωσε ένας εκπρόσωπος των κατοίκων, υποστηρίζοντας το έθιμο.

Οι περιπολίες της ακτιβιστικής οργάνωσης «Sea Shepherd» έχει πολλές φορές περιορίσει το φαινόμενο, που όμως στοιχίζει την ζωή εκατοντάδων φαλαινών – πιλότων, σχεδόν κάθε χρόνο. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν σίγουρα δεν μπορούν να κάνουν κανένα υπερήφανο και μας γεμίζουν με λύπη και αγανάκτηση
tro-ma-ktiko.blogspot.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.