25/06/2017 - 23:37 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 1955-1975: Το ελληνικό οικονομικό θαύμα (βίντεο)

Αποτέλεσμα εικόνας για ελλαδα 1955-1975: φωτο
Μέσα στην απόλυτη οικονομική καταστροφή και στις δανειακές αλυσίδες που έθεσαν οι "εταίροι" της ΕΕ στην Ελλάδα, καλό είναι να θυμηθούμε πώς μια άλλη εποχή, όχι τόσο μακρινή, η Ελλάδα κατάφερε μια απίστευτη βιομηχανική ανάπτυξη που συνετέλεσε στο "ελληνικό οικονομικό θαύμα", όπως χαρακτηρίστηκε.
Ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει την εντυπωσιακό ρυθμό οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της Ελλάδας από τις αρχές της δεκαετίας του '50 ως τα μέσα της δεκαετίας του '70.
Μεταξύ του 1950 και του 1973, ο μέσος όρος οικονομικής ανάπτυξης της χώρας κυμαινόταν γύρω στο 7%, όντας ο δεύτερος στον κόσμο, μετά από αυτόν της Ιαπωνίας.

Οι υψηλότεροι ρυθμοί ανάπτυξης παρατηρήθηκαν τη δεκαετία του '50, πολλές φορές ξεπερνώντας το 10% (η βιομηχανική παραγωγή αυξανόταν επίσης κατά 10% ετησίως, για πολλά χρόνια, κυρίως κατά τη δεκαετία του '60) και αυτό συνεχίστηκε μέχρι το 1975.
Μετά, η πετρελαϊκή κρίση που είχε κάνει την εμφάνισή της το 1973 και είχε ήδη συντελέσει στην πτώση της κυβέρνησης της επταετίας και η περίεργη οικονομική πολιτική των κυβερνήσεων Καραμανλή ("σοσιαλισμός από τα δεξιά" όπως είχε χαρακτηριστεί το κύμα κρατικοποιήσεων του τότε υπουργού Συντονισμού Α.Παπαληγούρα) έφερε την οικονομική στασιμότητα για να ακολουθήσει ο υπερδανεισμός της δεκαετίας του 1980 επί κυβερνήσεων Α.Παπανδρέου και να έρθει η ουσιαστική οικονομική πτώχευση του 1989.
Δείτε ένα βίντεο με το ελληνικό "οικονομικό θαύμα":
pronews.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.