Το χωριό του Ρεθύμνου που οι κάτοικοι είναι όλοι πλούσιοι επιχειρηματίες! | ΦΩΤΟ


Κρυμμένο στην επαρχία της Κρήτης, μέσα σε καταπράσινες εκτάσεις και τρεχούμενα νερά, βρίσκεται ένα χωριό πρότυπο δημιουργίας.
Περίπου 25 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από το Ρέθυμνο της Κρήτης, στους πρόποδες του υψώματος Αζώνα, βρίσκεται ένα χωριό σε ένα καταπράσινο τοπίο πέρα από κάθε φαντασία!
Πρόκειται για την Αργυρούπολη, ένα χωριό που ανήκει στο Δήμο Λαππαιών. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 402 κατοίκους. Το περίεργο; Αν και σε περίοδο κρίσης, όλοι είναι πετυχημένοι επιχειρηματίες!
Το χωριό στέκεται εκεί όπου βρισκόταν κατά την αρχαιότητα η πόλη Λάππα, της οποίας το όνομα κατά το Μεσαίωνα μετατράπηκε σε Στίμπολις, από την έκφραση «στην πόλη». Αργότερα έμεινε γνωστό απλά ως Πόλις.
Το σημερινό του όνομα έλαβε κατά το 19ο αιώνα. Η Λάππα αναφέρεται σε διάφορες αρχαίες πηγές, για παράδειγμα στα πλαίσια των αφηγήσεων σχετικά με τον Πόλεμο της Λύττου (220 π.Χ.) και τον Πρώτο Κρητικό Πόλεμο (205 π.Χ. έως 200 π.Χ.).
Καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ρωμαίους, ωστόσο ανακατασκευάστηκε από τον Οκταβιανό, επειδή οι κάτοικοι τον βοήθησαν στη διαμάχη του με τον Μάρκο Αντώνιο. Της παραχωρήθηκε δε και το δικαίωμα να κόβει δικό της νόμισμα.
Σήμερα στο χωριό ζουν πολλοί νέοι που επέστρεψαν από τις μεγάλες πόλεις. Το 2008 η Αργυρούπολη έλαβε το βραβείο του «καθαρότερου οργανωμένου παραδοσιακού οικισμού» από τη Νομαρχιακή Επιτροπή Τουριστικής Προβολής Ρεθύμνης ενώ έχει χαρακτηριστεί ως οικισμός «μέσης πολιτιστικής αξίας».
Είναι απόλαυση να περπατάς στα δρομάκια της Αργυρούπολης, ειδικά στη βενετσιάνικη γειτονιά. Από την πλατεία περνάς κάτω από τη χαρακτηριστική αψίδα και αμέσως σε κερδίζουν οι αυλόπορτες. Η πιο εντυπωσιακή είναι βέβαια η βενετσιάνικη, με την επιγραφή ψηλά στο ανώφλιο: «Ο,τι βλέπεις στη γη είναι καπνός και σκιά».
Ανάμεσα στα αξιοθέατα της περιοχής συγκαταλέγεται και ένα μωσαϊκό της ρωμαϊκής περιόδου.


Πηγή:www.travelstyle.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.