Κόβει ΚΑΙ το επίδομα ανεργίας η κυβέρνηση!!!!!!!!!!!

Βόμβα μεγατόνων: Κόβει ΚΑΙ το επίδομα ανεργίας η κυβέρνηση!
Ανατροπές-σοκ και στα επιδόματα ανεργίας έρχονται με το πακέτο των αλλαγών στα εργασιακά. Στο πλαίσιο της επιτροπής που έχει αναλάβει να εξετάσει και να εισηγηθεί τις νέες ρυθμίσεις εξετάζεται, όπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, και ο επανασχεδιασμός του επιδόματος ανεργίας. Σήμερα το επίδομα είναι ίδιο για όλους (360 ευρώ), ανεξάρτητα από το αν έχουν καταβάλει εισφορές για 1 χρόνο ή για 35 χρόνια.

Ενα από τα σενάρια που μελετώνται είναι να θεσπιστεί η αναλογικότητα του επιδόματος, ώστε το ύψος του ποσού που θα δικαιούνται οι άνεργοι να είναι ανάλογο με τα χρόνια προϋπηρεσίας. Τα 360 ευρώ του επιδόματος δηλαδή να «χτίζονται» ανάλογα με τις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι, ώστε να έχουν κίνητρο για περισσότερη απασχόληση. Αυτό σημαίνει ότι το επίδομα θα είναι μικρό με 5 έτη και μεγαλύτερο (π.χ. τα σημερινά 360 ευρώ ή και παραπάνω) αν κάποιος μένει άνεργος έπειτα από 30 ή 35 χρόνια δουλειάς.
Ενα άλλο σημείο που προβληματίζει μέλη της επιτροπής είναι η αναλογία μισθού και επιδόματος. Στην Ελλάδα, το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί στο 62% του κατώτατου μισθού των 586 ευρώ και είναι από τα υψηλότερα ποσοστά που ισχύουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Στη Γαλλία, όπου οι αλλαγές στο εργασιακό πυροδοτούν θύελλα αντιδράσεων, το επίδομα ανεργίας αντιστοιχεί στο 48% του βασικού μισθού. Στην Ιρλανδία στο 23%. Στη Γερμανία στο 35%, ενώ στην Ισπανία και την Πορτογαλία στο 63% και το 65% αντίστοιχα.

Στη χώρα μας ο άνεργος δικαιούται το επίδομα των 360 ευρώ για ένα χρόνο, αρκεί να έκανε 125 ημερομίσθια στο τελευταίο 14μηνο, ή 200 ημερομίσθια στα δύο τελευταία χρόνια. Στη Γερμανία παίρνει επίδομα αν έχει ασφαλιστεί και εργαστεί τουλάχιστον για 12 μήνες μέσα στα δύο τελευταία χρόνια. Ενώ στη Γαλλία, που αλλάζουν όλα, ο άνεργος επιδοτείται αν έχει εργαστεί επί 4 μήνες στους τελευταίους 28 μήνες.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.