Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από την Βουλή!

Αποχώρησε η Νέα Δημοκρατία από την Βουλή! Ένταση στην συζήτηση για την τροπολογία στις offshore
Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στη Βουλή για την τροπολογία με την οποία η κυβέρνηση παίρνει πίσω το... οφσάιντ (όπως το χαρακτήρισε η Αυγή) της ρύθμισης του πολυνομοσχεδίου που έδινε ελευθέρας σε υπουργούς, βουλευτές και πολιτικά πρόσωπα θα συμμετέχουν ακόμη και σε offshore εταιρίες. Η κυβέρνηση υποστήριξε πως πρόκειται για κοινοτική οδηγία, αλλά μετά τη θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και από μερίδα βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως επιχειρεί συγκάλυψη και ανακοίνωσε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχωρεί από τη συζήτηση. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία.
Τι προβλέπει η τροπολογία
Η τροπολογία προσδιορίζει τις απαγορεύσεις συμμετοχής σε εταιρείες με έδρα μη συνεργάσιμα φορολογικά κράτη και κράτη με προνομιακό φορολογικό καθεστώς. Ορίζει, επίσης, ότι «καταργείται από τότε που ίσχυσε η διάταξη του άρθρου 178 του ν. 4389/2016 (Α' 97)», το άρθρο του πολυνομοσχεδίου για το οποίο προκλήθηκε η έντονη πολιτική αντιπαράθεση.
Η καθολική απαγόρευση που εισάγει η τροπολογία αφορά, στον πρωθυπουργό, τους αρχηγούς των κομμάτων, βουλευτές, ευρωβουλευτές, όσους διαχειρίζονται τα οικονομικά των πολιτικών κομμάτων αλλά στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς της Βουλής και της γενικής κυβέρνησης. Η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα στην αλλοδαπή, απαγορεύεται όχι μόνον αυτοπροσώπως αλλά και με παρένθετα πρόσωπα.
Η απαγόρευση ισχύει και για τους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων διοικήσεων, δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, προέδρους, διοικητές, υποδιοικητές και γενικούς διευθυντές τραπεζών που ελέγχονται από το κράτος.
Στη νέα διάταξη η απαγόρευση που καθιερώνεται για τα εν λόγω πρόσωπα, αφορά όχι μόνο στις εταιρείες που έχουν ως πραγματική ή καταστατική έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο στον φορολογικό τομέα, αλλά και στις εταιρείες που έχουν έδρα (πραγματική ή καταστατική) σε κράτος που έχει προνομιακό φορολογικό καθεστώς.
Όπως επισημαίνεται στην εισηγητική έκθεση, με τον τρόπο αυτό η ρύθμιση περιλαμβάνει και κράτη των οποίων το φορολογικό σύστημα είναι καταφανώς ελαφρύτερο έναντι του ελληνικού. «Όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα και ηγούνται της χώρας και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οφείλουν να απέχουν από την όποια επιχειρηματική και επενδυτική τους δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, προς εξασφάλιση της διαφάνειας και της πάταξης της διαφθοράς» αναφέρει επίσης η εισηγητική έκθεση.
Ως παρένθετα πρόσωπα νοούνται σύζυγοι, εν διαστάσει σύζυγοι, πρόσωπα με τα οποία έχει συναφθεί Σύμφωνο Συμβίωσης, οι συγγενείς πρώτου βαθμού, αλλά και τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ενεργούν για λογαριασμό ή καθ' υπόδειξη ή κατ' εντολή των πολιτικώς εκτιθέμενων προσώπων.
Επίσης, τίθεται αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για την υποχρέωση μεταβίβασης των περιουσιακών στοιχείων από τα υπόχρεα πρόσωπα. Η παραβίαση των διατάξεων προβλέπει ποινές φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών και χρηματική ποινή από 10.000 ευρώ έως 500.000 ευρώ.
Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο, με το οποίο κυρώνεται το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών της Γεωργίας και του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας για την προσέγγιση της Γεωργίας στην ΕΕ, που εισήχθη προς συζήτηση και ψήφιση από την Ολομέλεια.
Η κυβέρνηση αναμένεται να ζητήσει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία. Την τροπολογία υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.