Ο εκλογικός κύβος ερρίφθη: Απλή αναλογική χωρίς μπόνους - Ραντεβού Τσίπρα με αρχηγούς

Για περισσότερες από 4 ώρες συζητήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα του εκλογικού νόμου με βασική κατεύθυνση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, την απλή και καθαρή αναλογική χωρίς μπόνους για το πρώτο κόμμα.

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ζήτημα τηςακυβερνησίας στο τραπέζι έπεσε και η πτώση του ορίου του 3% που ορίζεται μέχρι σήμερα το κατώφλι για την 
είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
Αν και τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα όλες οι απόψεις φέρεται να συζητήθηκαν με τον Παναγιώτη Κουρουμπλή να παρουσίαζει στην αρχή της συνεδρίασης και τη δική του πρόταση για το μειωμένο μπόνους, προτάσσοντας τον κίνδυνο της ακυβερνησίας.
"Είναι ώριμο να γίνουν αλλαγές μετά από τόσα χρόνια μνημονίων που διαλύθηκαν τα πάντα. Δεν θα αιφνιδιάσουμε κανέναν", δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. 
Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε ομοφωνία για το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ συζήτηση έγινε και για τοενδεχόμενο ψήφου στα 17.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να ξεκινήσει να γράφεται μέσα στην εβδομάδα, ενώ οι ίδιες πηγές τόνιζαν πως ο πρωθυπουργός μέσα στις επόμενες ημέρες θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να συναντήσει τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μέσα από τις συζητήσεις που θα γίνουν με τα κόμματα αναμένεται να διαμορφωθεί η τελική πρόταση της κυβέρνησης, η οποία θα εγκριθεί από το κόμμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις 25-26 Ιουνίου.
Η πλευρά της πλειοψηφίας φέρεται να εξέφρασε τη δυσφορία της για τη χθεσινή ανακοίνωση των "53+", με τα μέλη της Κίνησης να αναγνωρίζουν πως η διαφωνία τους δεν έγινε γνωστή με τον πιο ενδεδειγμένο τρόπο.
Σε σχέση με την Συνταγματική αναθεώρηση και τη διαφωνία των ¨53+¨,  ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να επεσήμανε μέσα στη συνεδρίαση, πως οι αλλαγές στο Σύνταγμα υπήρχαν τόσο στις προεκλογικές όσο και στις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά το κείμενο της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ συνέβαλε καθοριστικά στη συγκρότηση ενός μεγάλου πολιτικού ρεύματος δημοκρατικής ανατροπής που οδήγησε τη χώρα στην αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης καπιταλιστικής εκδοχής και στην ρήξη με το παλιό σύστημα διαπλοκής και λεηλασίας του εθνικού πλούτου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε σε κίνηση τη διαδικασία για τη θεσμική και δημοκρατική ανασυγκρότηση του κράτους. Η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης αποτελεί το πρώτο δείγμα γραφής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να αφήσει αποτύπωμα διεκδίκησης μεγάλων αλλαγών στο κράτος, στο πολιτικό σύστημα, στους θεσμούς, γιατί δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι του παλιού.
Είναι ανάγκη να περιγράψουμε το καινούριο που πρέπει να έρθει, έχοντας αποσαφηνίσει το πως έχει μέχρι σήμερα επιδράσει η οικονομική κρίση στην κοινωνία και το πολιτικό σύστημα.
Η χώρα έχει ανάγκη από βαθιές δημοκρατικές τομές.
Ο εκδημοκρατισμός του πολιτικού συστήματος, η ουσιαστική κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας,  η επανεκκίνηση του ελληνικού κράτους δημιουργούν το πλαίσιο για μια νέα μεταπολίτευση. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.