Σε αυτόν τον αριθμό Χανιώτες μπορούν να βρουν υποστήριξη

Ψυχολογική Γραμμή Υποστήριξης, δωρεάν - Στον αριθμό 2821111714, Χανιώτες μπορούν να ζητήσουν βοήθεια - Αύξηση διαταραχών άγχους και διατάραξη οικογενειακών σχέσεων εξαιτίας της κρίσης
Μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία ξεκινάει στα Χανιά για την δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη των εμπόρων και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών αλλά και των οικογενειών τους, που τα τελευταία χρόνια είδαν τις ζωές τους να αλλάζουν εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.
Κρίσεις αγχους, ψυχοσωματικές εντάσεις, ανάπτυξη φοβιών αλλά και διατάραξη των οικογενειακών σχέσεων είναι μερικές από τις "παράπλευρες απώλειες" των οικονομικών δυσχερειών. Η διαχείριση και αντιμετώπισή τους είναι μια δύσκολη υπόθεση που πλέον μπορεί να γίνει ευκολότερη μέσα από την δράση που υλοποιείται με την συνεργασία τηςΟΕΒΕΝΧ και ειδικευμένων ψυχολόγων που δημιούργησαν Ψυχολογική Γραμμή Υποστήριξης, παρέχοντας δωρεάν συμβουλές στα μέλη της ομοσπονδίας, και όχι μόνο.
Αρκεί οι ενδιαφερόμενοι να καλέσουν το δεκαψήφιο αριθμό 2821111714 και με κόστος όσο μια χρέωση για αστική κλήση να λάβουν συμβουλές για την διαχείριση προβλημάτων που άπτονται της ψυχολογίας τους. Φυσικά όποιος πολίτης στο νομό Χανίων επιθυμήσει να καλέσει ζητώντας βοήθεια, η γραμμή θα είναι ανοιχτή και για αυτόν.
Η δράση παρουσιάστηκε σήμερα στο ΕΒΕΧ, από τον κλινικό ψυχολόγο κ. Καργάκη Εμμανουήλ και τη συνεργάτιδα του ψυχολόγο –ψυχοθεραπεύτρια κα. Κονιδάκη Ελπίδα.  Στόχος της δράσης  αυτής είναι η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών σε κάθε επίπεδο (προσωπικό, οικογενειακό, επιχειρηματικό), καθώς επίσης και η ανάδειξη αισθήματος αισιοδοξίας και αλληλεγγύης από την ομοσπονδία.
Στα Χανιά αλλά και σε όλη την Κρήτη υπάρχει ανάγκη για δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης, σημείωσε στο Flashnews.gr o κ. Καργάκης ο οποίος μας μίλησε για αυτήν την πρωτοβουλία, σε ποιούς απευθύνεται και τι ζητούν συνήθως οι άνθρωποι που ζητούν ψυχολογική υποστήριξη
Αύξηση των δεικτών στις αγχώδεις διαταραχές και στα συναισθήματα κατάθλιψης
"Σε ολόκληρη την Κρήτη και τον νομό Χανίων, βλεπουμε ότι υπάρχει ανάγκη για δωρεάν υπηρεσίες υποστήριξης, ο οποιός χρειάζεται να λάβει κάποιες συμβουλές σε διαχείριση θεμάτων που αφορούν την ψυχολογία. Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε έντονα μια αύξηση των δεικτών στις αγχώδεις διαταραχές και στα συναισθήματα κατάθλιψης και είναι εξαιρετικά σημαντικό ο πληθυσμός και ο κλάδος στον οποίο απευθυνόμαστε εμείς μέσα από αυτήν την δράση, των εμπόρων, των επιχειρηματικών και των ελεύθερων επαγγελματιών, να έχουν την δυνατότητα σε μια ιδιαιτέρως δύσκολη περίοδο, να έχουν μια υπηρεσία από την οποία μπορούν να λάβουν μια πρώτη γραμμή συμβουλών, σε ένα πρώτο επίπεδο διαχείρισης και κατ'επέκταση να τους δοθούν και συμβουλές στο πώς μπορούν να δώσουν λύσεις σε θέματα που άπτονται του ψυχισμού τους", σημειώνει ο κ. Καργάκης τονίζοντας ότι η δράση απευθύνεται τόσο στα μέλη της ΟΕΒΕΝΧ όσο και στις οικογένειές τους.
Μάλιστα όπως εξηγεί, εκείνος που αντιμετωπίζει το πρόβλημα, είναι ο τελευταίος που θα ζητήσει βοήθεια.
"Πρώτα μας προσεγγίζουν τα κοντινά άτομα, η σύζυγος, τα μεγάλα παιδιά, ένας συγγενής, θα καλέσει για να λάβει κάποιες συμβουλές για το πώς μπορεί να διαχειριστεί το άτομο που πιέζεται, είτε λόγω οικονομικών προβλήμάτων είτε για καθαρά ψυχολογικούς λόγους. Συνήθως το άτομο που αντιμετωπίζει το θέμα θα έρθει σε δεύτερο χρόνο σε επικοινωνία με καποιον ειδικό. Κεντρικός πυρήνας λοιπόν αυτής της δράσης είναι ότι απευθυνόμαστε στις οικογένειες. Τόσο για θέματα οικογενειακά και θέματα παιιδών αλλά σε εξίσου σημαντικό βαθμό στο πώς μπορούν να διαχειριστούν ένα άτομο το οποίο παρατηρούν ότι έχει έντονα αγχώδη συναισθήματα, έχει καταθλιπτικά στοιχεία ή "ζορίζεται" σε ένα επίπεδο που δεν μπορούν να αντιληφθούν και αυτοι και να προσδιορίσουν τι ακριβώς συμβαίνει"
Όσον αφορά τα ποσοστά των ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια ζητούν ψυχολογική υποστήριξη, ο κ. Καργάκης σημείωσε ότι αυτά παρουσιάζουν σημαντική αύξηση αλλά αυτό οφείλεται σε δύο παράγοντες
"Παρατηρούμε μια γενικότερη αύξηση των ανθρώπων να στρέφονται σε προγράμματα υποστήριξης της ψυχικής υγείας. Αυτό συμβαίνει για δυο λόγους: Προφανώς η μείωση του εισοδήματος και η αύξηση των δεικτών ανεργίας και τα γενικότερα προβλήματα, ενισχύουν και έχουν μια υψηλή  συσχέτιση με θέματα ψυχικής υγείας. Ο άλλος παράγοντας είναι ότι σιγά σιγά ο κόσμος βγάζει από πάνω του το ταμπού της λήξης συμβουλών από κάποιον ειδικό", εξήγησε.
Αγχος και προβλήματα στην οικογένεια ταλανίζουν εμπόρους και μικρομεσαίους επιχειρηματίες
Η Γραμμή Ψυχολογικής Στήριξης "ανοίγει" τώρα και στοιχεία όσον αφορά τα ζητήματα πάνω στα οποία ζητούν βοήθεια οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κωδικοποιηθούν στο μελλον, όμως σύμφωνα με τον κ. Καργάκη και την μέχρι τώρα εμπειρία, η θεματολογία των τηλεφωνημάτων κινείται σε δύο επίπεδα.
"Το πρώτο είναι η αύξηση των διαταραχών άγχους. Οι άνθρωποι αυτοί θα καλέσουν για να λάβουν συμβουλές διαχείρισης άγχους μετά από αγχώδεις διαταραχές, όπως είναι η ανάπτυξη διαφόρων φοβιών, οι ψυχοσωματικές εντάσεις, όταν αρχίζουν να παρατηρούν ότι δεν  υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά υπάρχει μια έντονη ανησυχία για την υγεία ή κάποια ψυχοσωματικά συμπτώματα. Το δεύτερο κομμάτι, εξίσου σημαντικό είναι ότι λόγω όλων αυτών των αναταράξεων σε επίπεδο οικονομικό, κοινωνικό επίπεδο διαταράσσονται και τα άλλα συστήματα όπως το οικογενειακό. Άρα θέματα που έχουν να κάνουν με το σύζυγο ή τη σύζυγο και τα παιδιά είναι ο δεύτερος πυλώνας συζήτησης".
Στο φάσμα των τηλεφωνημάτων υπάρχουν φυσικά και  θέματα καταθλίψεων, θέματα ακραίων περιστατικών  όπως αυτοκτονικός ιδεασμός κτλ αλλά αυτά παρουσιάζουν πολύ μικρότερη συχνότητα.
Σε όλα τα παραπάνω προβλήματα, η υποστήριξη των ειδικών μπορεί να είναι σωτήρια και για αυτό η πρωτοβουλία της ΟΕΒΕΝΧ για την δημιουργία της Γραμμής Ψυχολογικής Υποστήριξης είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία των Χανίων.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.