Μια λίστα τουλάχιστον 8.000 προσώπων με μέσο όρο χρηματικών τοποθετήσεων πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ, συγκροτούν την περίφημη λίστα χαρτοφυλακίου, την ύπαρξη της οποία είχε αποκαλύψει το Capital.gr. Η συγκεκριμένη λίστα, για την οποία ζήτησε επιπλέον στοιχεία η οικονομική εισαγγελία σκορπώντας τον πανικό στις χρηματιστηριακές εταιρίες, θεωρείται ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα όχι μόνο γιατί τα ποσά είναι “αστρονομικά”, αφού ο μέσος όρος των εμβασμάτων αγγίζει τα 10 εκατ. ευρώ, αλλά και γιατί οι πάνω από 8.000 καταθέτες που περιλαμβάνονται σε αυτή χρησιμοποίησαν μια μέθοδο, που παρακάμπτει τις ελεγκτικές αρχές, κυρίως από το 2010 και μετά. Όταν δηλαδή ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Όπως μάλιστα έχει προκύψει, μόνο για την περίοδο Ιούνιος 2014- Ιούλιος 2015, όταν και επιβλήθηκαν τα capital contrοls, το ποσό που “φυγαδεύτηκε” με αυτή τη μέθοδο ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ.
Τα κρυφά εμβάσματα
Πρόκειται ουσιαστικά για  τη λίστα με τα περίφημα “αόρατα” εμβάσματα, δηλαδή τα εμβάσματα εκατομμυρίων που έφυγαν απο την Ελλάδα κάτω από τη μύτη του συστήματος ελέγχου, αφού ουσιαστικά αγόρασαν χαρτοφυλάκια ομολόγων εξωτερικού και παρέκαμψαν το σύστημα. Η συγκεκριμένη λίστα δημιουργήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του εισαγγελέα στην Τράπεζα της Ελλάδος και αφορά εμβάσματα άνω των 500.000 ευρώ.
Πρόκειται για εκατοντάδες εμβάσματα με ποσά έως και 17-18 εκατομμύρια, συνολικής αποτίμησης (για ένα χρόνο) σχεδόν 2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αποστολής των  χρημάτων είναι νόμιμη αλλά το ζητούμενο είναι η προέλευση των χρημάτων. Μεταξύ αυτών που έστειλαν τέτοια εμβάσματα είναι εφοπλιστές, επιχειρηματίες, γιατροί και δικηγόροι.
Τα συγκεκριμένα εμβάσματα είναι νόμιμα και κυρίως με έξυπνο τρόπο παρακάμπτουν το σύστημα αφού οι ελεγκτικές αρχές δεν μπορούν να διαπιστώσουν ποια από αυτά είναι καθαρά κεφάλαια και ποια μαύρα.
Δηλαδή με αυτό τον τρόπο τα κεφάλαια φεύγουν χωρίς να χτυπά το καμπανάκι στις αρχές. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος έφτιαχνε στην Ελλάδα ένα χαρτοφυλάκιο που περιέχει αμοιβαία και ομόλογα εξωτερικού, μετοχές κ.α Επόμενο βήμα το άνοιγμα ενός λογαριασμού χαρτοφυλακίου με μια απλή αίτηση στο εξωτερικό και η μεταφορά του χαρτοφυλακίου του στην ξένη τράπεζα. Ακολούθως μπορεί ανενόχλητος να προχωρήσει στη ρευστοποίηση του χαρτοφυλακίου. Εν ολίγοις κόβει οποιαδήποτε σχέση των χρημάτων με την Ελλάδα και θυσαυροφυλάκεια είναι εξ αρχής η ξένη τράπεζα.
Ερωτήματα
Τον πανικό στις χρηματιστηριακές προκάλεσε την περασμένη βδομάδα εισαγγελική παραγγελία, που ζητούσε επιπλέον πληροφορίες για τις εκροές κεφαλαίων στο εξωτερικό που έγιναν όχι μέσω τραπεζικού συστήματος, αλλά με την αξιοποίηση επενδυτικών προϊόντων από το 2010 μέχρι και την περίοδο επιβολής capital controls.
Τράπεζες, εταιρείες διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων και χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν γίνει αποδέκτες αλλεπάλληλων εισαγγελικών εντολών, με τις οποίες ζητούνται αναλυτικά στοιχεία για πελάτες που αγόρασαν μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα και άλλα επενδυτικά προϊόντα αξίας άνω των 500.000 ευρώ κατά την περίοδο των μνημονιακών χρόνων.
Ένα τέτοιο τελευταίο έγγραφο έφτασε σε πολλές ΑΧΕ, αυτές τις ημέρες και ζητά αναλυτικά στοιχεία για τις αγορές επενδυτικών προϊόντων κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιουνίου 2014 μέχρι 30 Ιουνίου 2015. Δηλαδή μέχρι και το τέλος της δεύτερης μέρας ισχύος των τραπεζικών περιορισμών που επιβλήθηκαν στις 29 Ιουνίου 2015. Η έρευνα βρίσκεται, ωστόσο, σε εξέλιξη εδώ και περίπου οκτώ μήνες από τους οικονομικούς Εισαγγελείς, οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει αντίστοιχα στοιχεία για την περίοδο από το 2010 μέχρι το 2014. Στόχος είναι να εντοπιστούν οι περιπτώσεις επενδυτών, οι οποίοι ενώ αρχικά επένδυσαν κεφάλαια μέσω ελληνικών εταιρειών σε επενδυτικά προϊόντα εξωτερικού, στη συνέχεια με το “κόλπο” αλλαγής του θεματοφύλακα, έβγαλαν στην ουσία τα χρήματα τους σε λογαριασμούς ξένων τραπεζών, χωρίς αυτή η εκροή να αποτυπωθεί στα στοιχεία εκροών της Τράπεζας της Ελλάδας αφού δεν πέρασαν ποτέ από το τραπεζικό σύστημα.
Σκοπός είναι, στη συνέχεια, τα στοιχεία αυτά να ελεγχθούν για περιπτώσεις φοροδιαφυγής, “ξεπλύματος”, παράνομης διακίνησης κεφαλαίων κ.α., χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι επενδυτές που κινήθηκαν κατ αυτό τον τρόπο ήταν παράνομοι.