Βραζιλία: Η Βουλή ψήφισε την αποπομπή της προέδρου Ρουσέφ

Το Κόμμα Εργατών που βρίσκεται στην εξουσία στην Βραζιλία αποδέχθηκε την ήττα του τα ξημερώματα της Δευτέρας μετά την ψήφιση από την Κάτω Βουλή της αποπομπής της προέδρου της χώρας Ντίλμα Ρουσέφ.
Τουλάχιστον 342, από τους συνολικά 513, βουλευτές ψήφισαν υπέρ της αποπομπής της ενώ απαιτούνταν μόνο οι 342 ψήφοι για να εγκριθεί η πρόταση.
Η πρόεδρος κατηγορείται ότι παρουσίασε κατά την προεκλογική περίοδο ψεύτικα στοιχεία για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας προκειμένου να βοηθήσει την επανεκλογή της.
Ο ηγέτης του κόμματος, Χοσέ Γκιμαράες, δήλωσε ότι το κόμμα θα εστιάσει πλέον τις προσπάθειές του στην Γερουσία, η οποία καλείται τώρα να εξετάσει τελεσίδικα τα αίτημα αποπομπής η μη της προέδρου της χώρας.
«Η μάχη συνεχίζεται τώρα στην Γερουσία», είπε στους δημοσιογράφους ενώ βρισκόταν στην Βουλή.
Εάν ηττηθεί και σε αυτό το σώμα, στο οποίο η υπόθεση αναμένεται να εξεταστεί την 10η ή την 11η Μαΐου, η Ντίλμα Ρουσέφ θα απομακρυνθεί αυτόματα από το αξίωμα και θα αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο Μικέλ Τεμέρ.
Η πρόεδρος της χώρας κάνει λόγο για πραξικόπημα 
Η Βραζιλία βιώνει τη βαθύτερη οικονομική ύφεση μετά τη δεκαετία του 1930, και βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα τεράστιο σκάνδαλο διαφθοράς με επίκεντρο τη δημόσια επιχείρηση πετρελαίου Petrobras, στο οποίο έχουν εμπλακεί πρόσωπα του περιβάλλοντος της Ρουσέφ.
Η πολιτική κρίση η οποία διχάζει τη χώρα έχει μετατραπεί σε σκληρή σύγκρουση ανάμεσα στην κεντροαριστερή πρόεδρο και τον κεντρώο αντιπρόεδρό της Τεμέρ, ο οποίος θα αναλάβει την εξουσία για ένα εξάμηνο εάν η Ρουσέφ αποπεμφθεί.
Η πρόεδρος, που έχει χαρακτηρίσει την προσπάθεια αποπομπής της ως «πραξικόπημα», προσέφυγε την προηγούμενη Πέμπτη στο Ανώτατο Δικαστήριο προκειμένου να σταματήσει τη διαδικασία αλλά η προσφυγή της απορρίφθηκε.
Η ίδια κατηγόρησε τον Τεμέρ, ο οποίος μέχρι πρόσφατα συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό της, για προδοσία όταν διέρρευσε ηχογραφημένο στιγμιότυπο με τον αντιπρόεδρο να διαβάζει τον όρκο του ως πρόεδρος της χώρας.
«Ζούμε περίεργες στιγμές ενός πραξικοπήματος, μιας φάρσας και προδοσίας» είχε δηλώσει η Ρουσέφ, μόλις έγινε γνωστή η διαρροή.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.