Αυξήσεις φωτιά σε τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα, τηλέφωνα, τσιγάρα

Νέα φοροεπιδρομή 1.8 δισ. ευρώ: Αυξήσεις φωτιά σε τέλη κυκλοφορίας, καύσιμα, τηλέφωνα, τσιγάρα - Χαράτσι και στις συναλλαγές!
«Κλειδώνουν» -εκτός απροόπτου- στη σημερινή συνάντηση με τους επικεφαλής του κουαρτέτου οι έμμεσοι φόροι ύψους 1,8 δισ. ευρώ που θα συμβάλουν στο κλείσιμο του περίφημου δημοσιονομικού «κενού», το οποίο για την τριετία 2016 - 2018 φθάνει στο 3% του ΑΕΠ ή στα 5,4 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα «εκρηκτικό» πακέτο φόρων, το οποίο θα πλήξει καταναλωτές, νοικοκυριά και φορολογούμενους με τις νέες επιβαρύνσεις που κομίζει σε τραπεζικές επιταγές, καύσιμα, φυσικό αέριο, κινητή τηλεφωνία, ακίνητα, μεταχειρισμένα αυτοκίνητα, ποτά και τσιγάρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ακόμα και με τα μέτρα αυτά επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα μόλις 1,5% του ΑΕΠ το 2018, το οποίο, υπό ευνοϊκές συνθήκες ανάπτυξης, θα μπορούσε να φθάσει το 2,5%. Συνεπώς, η διαφορά ως το 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος του Μνημονίου, θα πρέπει να καλυφθεί από τους Ευρωπαίους με ελάφρυνση χρέους.
Στο ραντεβού που έχει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των δανειστών η ελληνική πλευρά θα περιμένει τις τοποθετήσεις των δανειστών απέναντι σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο των έμμεσων φόρων. Σημειώνεται ότι μόνο ένα μικρό μέρος του «κενού» των 1,8 δισ. ευρώ προβλέπεται να καλυφθεί από μείωση δαπανών, και δη από το «φρένο» που θα μπει στις προσλήψεις.
Ειδικότερα στη «λίστα» με τα νέα μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι:
* Επιβολή ειδικού Τέλους στις τραπεζικές επιταγές.
* Αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα, παρότι η Ελλάδα έχει ήδη την 5η υψηλότερη φορολογία σε επίπεδο Ε.Ε.
Η αύξηση του ΕΦΚ στην αμόλυβδη βενζίνη θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι μεν μικρότερη των 0,10 ευρώ ανά λίτρο, αλλά, αν προστεθεί ο ΦΠΑ, θα φθάνει το ποσό αυτό. Για το πετρέλαιο κίνησης κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση. Ως προς το φυσικό αέριο, πιθανότερη είναι η αύξηση του ΕΦΚ για βιομηχανική χρήση, εξέλιξη που θα προκαλέσει ντόμινο ανατιμήσεων και τελικά θα επιβαρύνει βεβαίως και τους καταναλωτές.
* Ριζικές αλλαγές στη φορολογία των Ι.Χ. αυτοκινήτων (τέλη κυκλοφορίας, τέλη ταξινόμησης, αύξηση φορολογίας μεταχειρισμένων).
* Αύξηση ειδικών φόρων σε καπνό και τσιγάρα, παρά το γεγονός ότι έχουν χτυπήσει «ταβάνι».
* Αύξηση τελών στην κινητή τηλεφωνία, μολονότι είναι τα υψηλότερα στην ευρωζώνη.
* Επιβολή τέλους στη συνδρομητική τηλεόραση.
* Αντικατάσταση του ειδικού τέλους στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ με ισοδύναμα μέτρο που πιθανόν να αφορά το σύνολο της στοιχηματικής αγοράς (δηλαδή, και εταιρίες διαδικτυακού στοιχηματισμού).
Παράλληλα, η κυβέρνηση θα προτείνει, σύμφωνα με πληροφορίες, μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκατ. ευρώ και παράταση του κανόνα «μία πρόσληψη για κάθε 5 αποχωρήσεις» στο Δημόσιο για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα.
bankingnews.gr

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.