Πρόσθετα μέτρα €3,6 δισ. ως εγγύηση εφαρμογής του Μνημονίου Απρίλιος 17, 2016

Όλες οι πληροφορίες από τις ΗΠΑ συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι οι πιστωτές, Ευρωπαίοι και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κατέληξαν σε ενιαία στάση απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα.
Υπό το βάρος της αμφισβήτησης από την πλευρά του Ταμείου της επίτευξης των στόχων του προγράμματος απαιτούν από την ελληνική κυβέρνηση να ψηφίσει πρόσθετα μέτρα έτοιμα να εφαρμοστούν αυτόματα μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από τους διακηρυγμένους στόχους για πλεόνασμα 3,5% το 2018.
Συγκεκριμένα απαιτούν από τον κ.Τσίπρα να ψηφίσει προληπτικά μέτρα, πέραν των προβλεπόμενων 5,5 δισ. ευρώ, ύψους 3,6 δισ. ευρώ.
Τα πρόσθετα αυτά μέτρα θα τελούν εν αναμονή , εν είδει αυτόματων σταθεροποιητών στην περίπτωση που διαπιστωθεί εκτροχιασμός του προγράμματος.
Ουσιαστικά οι πιστωτές απαιτούν πρόσθετες εγγυήσεις πιστής εφαρμογής του προγράμματος, λόγω της καχυποψίας που υπήρχε και ενισχύθηκε μετά την επιθετική διαχείριση των υποκλαπεισών συνομιλιών μεταξύ των μελών της αντιπροσωπείας ΔΝΤ στην Αθήνα.
Κοινή είναι η πεποίθηση ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για την κυβέρνηση Τσίπρα, ιδιαιτέρως στο εσωτερικό μέτωπο έπειτα και από το επιθετικό γράμμα των «53».

Λαγκάρντ: Επιστρέφουμε στην Αθήνα, αλλά μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Λαγκάρντ, μία ημέρα μετά τη συνάντησή του με τον έλληνα ΥΠΟΙΚ Ευκλ.Τσακαλώτο, δήλωσε: «Το μόνο που μπορώ να πώ είναι ότι είχαμε εποικοδομητικές και εγκάρδιες συνομιλίες με διάφορα πρόσωπα που εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση, στη διάρκεια της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ. Υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, οπότε μην περιμένετε άμεσα αποτελέσματα γιατί αυτά τα πράγματα παίρνουν χρόνο. Η θέση μας πάνω στο θέμα της βιωσιμότητας της ελληνικής οικονομίας δεν έχει μεταβληθεί».
Η συνάντηση με Τσακαλώτο
Κατά τη συνάντησή τους, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τσακαλώτος «συμφώνησαν ότι η ομάδα του ΔΝΤ θα επιστρέψει την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα για να συνεχίσει τις συζητήσεις», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ταμείου.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η επικεφαλής του Ταμείου και ο υπουργός Οικονομικών συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής του ESM και την ανάγκη να ολοκληρωθεί ταχύτατα.
Η κ. Λαγκάρντ είπε στον κ. Τσακαλώτο ότι το ΔΝΤ παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα και ρεαλιστικά μέτρα με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους, και να συνοδεύεται από την αναγκαία απομείωση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
Αναφερόμενος στη συνάντηση μεταξύ της γενικής διευθύντριας του Ταμείου και του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανάφερε τα εξής:
«Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ συναντήθηκε σήμερα (σ.σ. χθες) με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο κατά την Εαρινή Συνοδό του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον.
» Συζήτησαν την πρόοδο σχετικά με την τρέχουσα αναθεώρηση του προγράμματος προσαρμογής του ESM για την Ελλάδα και την ανάγκη να έλθει σε μια ταχεία ολοκλήρωση.
» Η γενική διευθύντρια τόνισε ότι το Ταμείο παραμένει έτοιμο να υποστηρίξει ένα οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα βασίζεται σε βιώσιμα, ρεαλιστικά μέτρα και μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους και θα συνοδεύεται από την αναγκαία μείωση του χρέους από τους ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας.
» Η κ. Λαγκάρντ και ο κ Τσακαλώτος συμφώνησαν η ομάδα του ΔΝΤ να επιστρέψει στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα για να συνεχίσει τις συζητήσεις».
.lykavitos.gr/
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.