ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΚΑΙ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ


Διήμερες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στα Χανιά στο πλαίσιο της επετείου των 80 ετών από τον θάνατο του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2016, στις 19:00, στην αίθουσα «Σταύρος Σ. Νιάρχος» του Μεγάρου Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα, θα γίνουν οι απονομές των βραβείων  του ΙΔ΄ Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Δοκιμίου για τον Ελευθέριο Βενιζέλο,  που φέτος  είχε θέμα «Η Προσωρινή Κυβέρνηση Θεσσαλονίκης (1916-1917) και ο ρόλος της στις εσωτερικές εξελίξεις». Την εκδήλωση οργανώνει το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στην εκδήλωση και στο πολιτικό μνημόσυνο, που θα πραγματοποιηθεί την επομένη, την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Αθανασία Αναγνωστοπούλου, ενώ στο μνημόσυνο θα παραστεί ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα βραβεία συνοδεύονται από χρηματικά ποσά και απονέμονται στους:
i) Α΄ βραβείο, Παρασκευή (Εβελίνα) Σούκου, Ιδιωτικό Γυμνάσιο Ώθηση, ii) Β΄ βραβείο, Χρήστος Τόλης, Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο, iii) Γ΄ βραβείο, Αικατερίνη Δασκαλοπούλου, 2ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Ευκαρπίας, Θεσσαλονίκη.

Χορηγοί των μαθητικών βραβείων είναι:  
i) Α΄ βραβείο, Οικογένεια Καλογερή, στη μνήμη του Καπετάν Γιάννη Καλογερή, ii) Β΄ βραβείο, Εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα», iii) Γ΄ βραβείο, Φαλή Βογιατζάκη, στη μνήμη του πατέρα της Γεωργίου Βογιατζάκη.

Χορηγοί της εκδήλωσης είναι οι:
i)  Αργυρώ Χανιωτάκη Σμυρλάκη & Μιχάλης Σμυρλάκης, για την επέτειο των 10 ετών από την βράβευση του γιου και αδελφού τους Δημήτρη στον Δ΄ Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και στην μνήμη του Ιωσήφ Σμυρλάκη, συζύγου και πατέρα τους.
ii) Σύλλογος “Φίλοι Εθνικού Ιδρύματος “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”.

Επίσης, εταίροι του Ιδρύματος θα αναγορευτούν ο  Δήμος Μεταμόρφωσης, ο Μίμης Ανδρουλάκης, Συγγραφέας, πρ. Βουλευτής, ο Σπυρίδων Λιονάκης, Δικηγόρος, Άρχων Νομοφύλαξ της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, η Aleksandra Pećinar, Δρ Ιστορίας, Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου και ο Κωνσταντίνος Τζωρτζάκης, κάτοικος παλιάς πόλης των Χανίων.

Tην Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, στις 11:30 το πρωί, πραγματοποιείται στους Τάφους των Βενιζέλων, στον Προφήτη Ηλία Χανίων το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου. Στο μνημόσυνο, που συνδιοργανώνουν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Ομιλητής θα είναι ο Μίμης Ανδρουλάκης, Συγγραφέας, πρ. Βουλευτής. Χαιρετισμό θα απευθύνει εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Κυριάκος Κενεβέζος.


Πριν από το μνημόσυνο θα τελεσθεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία. Την επιμνημόσυνη δέηση θα τελέσουν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου Ανδρέας, Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος και Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.