Αναβλύζει και πάλι νερό στα "Λιοντάρια" του Ηρακλείου μετά από 10 χρόνια [φωτό]


Ένα ιστορικό μνημείο του Ηρακλείου, η Κρήνη Μοροζίνι -γνωστότερο ως «Λιοντάρια»-, άρχισε από σήμερα, ύστερα από δέκα χρόνια, να αναβλύζει νερό δίνοντας μια ξεχωριστή αίγλη τόσο στο ίδιο το μνημείο όσο και σε ολόκληρη την περιοχή. Η εκ νέου υδροδότηση -πιλοτικά- της κρήνης, ξεκίνησε έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες της αντιδημαρχίας Χωροταξικού Σχεδιασμού-Πολεοδομίας και Παλιάς Πόλης με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ηρακλείου, την αντιδημαρχία Τεχνικών Έργων και την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου
Ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός σε δηλώσεις τόνισε «η Κρήνη Μοροζίνι μετά από 10 χρόνια έχει και πάλι νερό, αυτή τη φορά από το φράγμα Αποσελέμη και πρόκειται για ένα θέαμα που έχει ενθουσιάσει τους Ηρακλειώτες». Σύμφωνα με το δήμο, η σχετική μελέτη εκπονήθηκε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους και προδιαγραφές που δόθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εγκεκριμένη μελέτη προέβλεπε τον επαρκή καθαρισμό του νερού με την τοποθέτηση ειδικού φίλτρου από ζεόλιθο ώστε να μην προκαλείται φθορά στο μνημείο, καθώς και το συνεχή έλεγχο, παρακολούθηση και καθαρισμό της κρήνης.
Η εκ νέου υδροδότηση της κρήνης, όπως επισημαίνει ο δήμος της πόλης, συμβάλλει στην ανάδειξη όχι μόνο του ίδιου του μνημείου αλλά και του ιστορικού κέντρου της πόλης του Ηρακλείου γενικότερα, αφού αποτελεί ένα από τα πλέον αξιόλογα δείγματα της γλυπτικής του 17ου αι. στην Κρήτη. Ακόμη και ως τεχνικό έργο για την εποχή εκείνη ήταν αξιοθαύμαστο ως προς τη σύλληψη και την κατασκευή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μοροζίνι αποφάσισε την υλοποίηση του μεγάλου αυτού τεχνικού έργου με τη συνδρομή ειδικών μηχανικών της Βενετίας για να μεταφέρει το νερό από τις πηγές του Γιούχτα, πάνω από τις τρεις Καμάρες και το αραβοβυζαντινό τείχος για να καταλήξει στην κρήνη.

ΦΩΤΟ ΑΠΕ-ΜΠΕ


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.