ΕΚΤ: Σταθερός ο ELA, αλλά αύξηση στο "κούρεμα" των ενεχύρων

ΕΚΤ: Σταθερός ο ELA, αλλά αύξηση στο κούρεμα των ενεχύρων
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ προχώρησε σε αύξηση του κουρέματος της αξίας των ενεχύρων που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του ELA, ενώ διατήρησε σταθερό το όριο της έκτακτης ρευστότητας (του ELA) στα 89 δις. ευρώ που είχε καθορισθεί στις 26 Ιουνίου.
Ωστόσο, δεν ανακοίνωσε πόσο αύξησε το κούρεμα. Κάθε αύξηση του κουρέματος των ελληνικών ενεχύρων περιορίζει τη ρευστότητα που μπορούν να λάβουν οι τράπεζες από την ΤτΕ, καθώς το ύψος των ενεχύρων τους δεν είναι απεριόριστο. Ωστόσο, τραπεζικές πηγές έλεγαν, ότι η απόφαση αυτή της ΕΚΤ δεν επηρεάζει το επίπεδο της ρευστότητας που διαθέτουν και δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα με την επάρκεια χρημάτων στα ΑΤΜ.
Ο ELA μπορεί να προσφέρεται μόνο έναντι επαρκών ενεχύρων, αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ, ενώ προσθέτει: «Η οικονομική κατάσταση της Ελληνικής Δημοκρατίας έχει επίπτωση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ενέχυρα που χρησιμοποιούν για τη χρηματοδότηση μέσω του ELA βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε στοιχεία ενεργητικού που σχετίζονται με το κράτος (σ.σ.: ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ή με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου). Στο πλαίσιο αυτό, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να προσαρμόσει το κούρεμα στα ενέχυρα που αποδέχεται η Τράπεζα της Ελλάδος για τη χρηματοδότηση που παρέχει μέσω του ELA”.

Πηγή:enikonomia.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.