Τα βασικά σημεία διαφωνίας Ελλάδας-εταίρων


Τα βασικά σημεία διαφωνίας Ελλάδας-εταίρων - Κεντρική Εικόνα
Δίωρες διαβουλεύσεις Μέρκελ, Ολάντ, Τουσκ και Τσίπρα, με τη συμμετοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτουριμωγμένη στα σχοινιά είναι η ελληνική κυβέρνηση στη συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης. Ο λόγος δεν είναι άλλος από την επιμονή της Γερμανίας να ζητάει σκληρά μέτρα και εξίσου σκληρές διατυπώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις.
Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις απαιτήσεις της Γερμανίας έλεγαν ότι στόχος της είναι να τιμωρηθεί η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας και παράλληλα να δοθεί ένα μήνυμα παραδειγματισμού προς άλλες χώρες.
Ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του αναφέρθηκε στην εντολή που πήρε από το σύνολο των ελληνικών κομμάτων για διαπραγμάτευση το βράδυ της Παρασκευής.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα βασικά σημεία απόκλισης είναι:
  • Το αίτημα να υποθηκευτούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας σε εταιρεία του Λουξεμβούργου, κάτι που είχε ζητηθεί και το 2012 αλλά δεν γίνεται 
  • Η ροή κεφαλαίων από την ΕΚΤ προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, αφού οι μεν Ευρωπαίοι ζητούν πρώτα να νομοθετηθούν τα πρώτα μέτρα και μετά να ανοίξει η ρευστότητα και η Ελλάδα ζητάει πρώτα να "ξεκλειδώσει" η ρευστότητα και στη συνέχεια δεσμεύεται ότι θα νομοθετηθούν τα μέτρα.
  • Η ανάκληση των μονομερών ενεργειών από την κυβέρνηση (σσ. νομοσχέδια που πέρασαν)
  • Ιδιωτικοποιήσεις, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας
  • Χρέος: Οι εταίροι ζητούν να μπει μία επανάληψη της αναφοράς του 2012 και η Ελλάδα ζητάει να υπάρχει πιο συγκεκριμένη αναφορά και σαφές χρονοδιάγραμμα
  • Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχε ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, εντοπίστηκαν και συζητήθηκαν τα παραπάνω σημεία διαφωνίας.
POLITICO - 12 MEΤΡΑ ΦΩΤΙΑ

Την ψήφιση 12 μέτρων ζητούν οι εταίροι από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα μέχρι την Τετάρτη έτσι ώστε να "ξεκλειδώσει" η διαδικασία της διαπραγμάτευσης και ειδικότερα της χρηματοδότησης από την EKT μέσω του ELA.
Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Politico τα μέτρα είναι τα εξής:
1. Εξορθολογισμός του ΦΠΑ
2. Διεύρυνση της φορολογικής βάσης
3. Βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού συστήματος
4. Θέσπιση Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
5. Διασφάλιση της νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
6. Πλήρης εφαρμογή της αυτόματης περικοπής δαπανών
7. Τράπεζα ανάκαμψης και οδηγία ψηφίσματος
8. Ιδιωτικοποίηση στο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας
9. Αποφασιστική δράση για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια
10. Ανεξαρτησία του οργανισμού ιδιωτικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ
11. Αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης
12. Επιστροφή της Τρόικας-θεσμών στην Αθήνα
Αποστολή στις Βρυξέλλες: Ελένη Καλογεροπούλου
parapolitika.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.