Πως θα ψήσετε μοσχαρισια μπριζολα

Αποτέλεσμα εικόνας για μοσχαρισια μπριζολα φωτο
 
Στην Ελλάδα όλοι θα σας πούν ότι αν ξέρετε να ψήσετε μια μοσχαρίσια μπριζόλα σωστά, είστε μεγάλοι ψήστες! Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι και τόσο εύκολα πάντα, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν μια προτίμηση στο πώς θέλουν τη μπριζόλα τους. Το ψήσιμο αλλά και η κατανάλωση μιας μοσχαρίσιας μπριζόλας είναι θέμα μερακλίδικο





Άλλοι θέλουν τις μπριζόλες τους ωμές με αίμα, άλλοι μέτριες και ζουμερές, άλλοι καλοψημένες ή ακόμα και με κάποιο ενδιάμεσο τρόπο που δεν έχει ακριβώς όνομα. Εξάλλου ο τρόπος ψησίματος καθορίζει και τη γεύση, γιατί όπως και να το κάνουμε αλλιώς είναι μια μαλακή και τρυφερή μπριζόλα και αλλιώς μια παραψημένη και σκληρή σαν λάστιχο. Όμως, κατά κάποιο τρόπο, φαίνεται ότι το να ψήσετε μια μπριζόλα ακριβώς όπως θέλει κάποιος είναι λίγο δύσκολο, αλλά με μερικές απλές συμβουλές και αρκετή προπόνηση, όλα μπορούν να γίνουν. 
Το να ψήσετε μια μοσχαρίσια μπριζόλα σωστά μπορεί να γίνει εύκολο ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες. 

Πως να ψήσετε μια μοσχαρίσια μπριζόλα - Συμβουλές
Καταρχήν θα πρέπει να λάβετε υπόψη σας το πάχος της μπριζόλας, γιατί το σωστό ψήσιμο δεν είναι θέμα χρόνου μόνο, για αυτό και δεν υπάρχει ένας ενιαίος κανόνας για το πώς και πόσο πρέπει να ψηθεί μια μοσχαρίσια. Αν ψήσετε μια μπριζόλα μεσαίου πάχους για 4 λεπτά, μπορεί να βγει σχεδόν ωμή, ενώ αν ψήσετε μια πολύ λεπτή μπριζόλα στον ίδιο χρόνο σίγουρα θα έχετε μια μέτρια προς καλοψημένη μπριζόλα. 
Θα πρέπει επίσης να λάβετε υπόψη σας τη θερμοκρασία του μέσου το οποίο θα χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο. Αν ψήνετε στα κάρβουνα, η διαδικασία είναι κάπως διαφορετική από ότι αν την ψήσετε σε πλάκα. Υπολογίστε ότι πάντα το τηγάνι και η πλάκα κάνουν πιο γρήγορο ψήσιμο.

Οι ειδικοί του ψησίματος θα σας πουν ότι αν θέλετε να είστε απολύτως βέβαιοι για το αποτέλεσμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό θερμόμετρο που κυκλοφορεί σε όλα τα ενημερωμένα καταστήματα με είδη μαγειρικής, και βοηθά να καταλάβετε πόσο ψημένο είναι το μοσχαρίσιο κρέας από τη θερμοκρασία στο εσωτερικό του, που μπορείτε να μετρήσετε με ειδικό θερμόμετρο για ψητά.
Έτσι, στους 50-52C, έχετε μια rare μπριζόλα, στους 57-58C medium rare, στους 60-62 μέτρια προς καλά, και στους 70 περίπου μια καλοψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα. Φυσικά, αν δεν έχετε θερμόμετρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μερικούς εμπειρικούς κανόνες. Τα στοιχεία που δίνουμε είναι για ψήσιμο μιας μετρίου πάχους μπριζόλας σε σχάρα ή πλάκα. 

Για rare μπριζόλα, που να είναι κόκκινη στη μέση θα πρέπει να ψήσετε τη μπριζόλα για περίπου 1,5 λεπτό από κάθε της πλευρά. Αν θέλετε να έχετε medium rare με ροζ χρώμα, θα πρέπει να διπλασιάσετε το χρόνο, στα 3 λεπτά περίπου από κάθε πλευρά. 
Για μέτριο ψήσιμο και ζουμερό αποτέλεσμα, θα πρέπει να ψήσετε τη μπριζόλα για 5 περίπου λεπτά, πάντα από κάθε πλευρά.Από εκεί και πέρα αν θέλετε μια καλοψημένη μοσχαρίσια μπριζόλα, θα πρέπει να την ψήσετε τουλάχιστον 7 λεπτά σε κάθε πλευρά. Ωστόσο, μην το παρακάνετε, γιατί αν ψήσετε μια μπριζόλα πάνω από 10 λεπτά σε κάθε πλευρά, πιθανότατα το αποτέλεσμα θα είναι στεγνό και άγευστο. 

Ωστόσο τα μυστικά για το ψήσιμο μιας μοσχαρίσιας μπριζόλας δεν σταματούν εδώ. 
Όταν βγάλετε μια μοσχαρίσια μπριζόλα από τη φωτιά θα πρέπει να την ακουμπήσετε σε κάποια διάτρητη επιφάνεια (όχι σε κρύο πιάτο ) που θα επιτρέψει στους πόρους της να κλείσουν, έτσι ώστε να διατηρήσει μέσα τους χυμούς της. 
Επίσης θα πρέπει να μην την κόψετε αμέσως, αλλά να την αφήσετε για ένα λεπτό περίπου να ξεκουραστεί από την ένταση του ψησίματος. Καλό θα είναι επίσης, να ψήνετε σε δυνατή φωτιά μια μπριζόλα, για να μη στεγνώσει, και να λαδώνετε το κρέας και όχι τη σχάρα για να αποφύγετε περιττό καπνό που στεγνώνει το κρέας
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.