Οι πρωταγωνιστές της δίκης της Χρυσής Αυγής


Η "δίκη του αιώνα" για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής αρχίζει με 69 κατηγορουμένους να κάθονται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, το οποίο συνεδριάζει σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού. Πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία ωστόσο αναμένεται να έχουν πέντε πρόσωπα που και σύμφωνα με τηνΔικαιοσύνη φαίνεται να έχουν κομβικό ρόλο στην υπόθεση της "εγκληματικής οργάνωσης". 

 Νίκος Μιχαλολιάκος


 Ως απόλυτος αρχηγός σκιαγραφείται ο Νίκος Μιχαλολιάκος στην δικογραφία για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Στο 1109 σελίδων βούλευμα, το οποίο υιοθέτησε πλήρως, την πρόταση του εισαγγελέα εφετών, Ισίδωρου Ντογιάκου, επισημαίνεται πως η Χρυσή Αυγή από το 2008 και μετά παίρνει τη μορφή εγκληματικής οργάνωσης και από το 2012 και μετά κορυφώνει τη δράση της. Στην κορυφή της οργάνωσης, σύμφωνα πάντα με το βούλευμα, βρίσκεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος «ως επικεφαλής και απόλυτα κυρίαρχος αρχηγός» και ακολουθούν οι βουλευτές-περιφερειάρχες και ο υπεύθυνος κάθε τοπικής οργάνωσης-πυρηνάρχης.

Ο γενικός γραμματέας του ακροδεξιού κόμματος αποτελεί σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα τον «απόλυτο κυρίαρχο» της εγκληματικής οργάνωσης καθώς «ως ιδρυτής και κατ ουσία αρχηγός και ηγέτης της , διηύθυνε αυτήν, καθ όλο το διάστημα της λειτουργίας της». Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα λογοδοτήσει για δύο αδικήματα, τα οποία διώκονται σε βαθμό κακουργήματος. Πρόκειται για αυτά της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης περίπτωσης οπλοκατοχής.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα στο οποίο αναλύεται διεξοδικά η "ιεραρχική δομή" της οργάνωσης δρούσε : «παρέχοντας οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της (οργάνωσης) γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειες τους και ελέγχοντας απολύτως τη δράση τους με στόχο την επίτευξη των παράνομων σκοπών τους και με μέσον τη διάπραξη εκ μέρους των μελών της διαφόρων ιδιαίτερα σοβαρών εγκλημάτων».

Στην δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται δεκάδες ομιλίες του Νίκου Μιχαλολιάκου. Σε μία από αυτές ανέφερε : "Δεν έχουν καταλάβει ότι όταν θα έχουμε δύναμη δεν θα δείξουμε οίκτο. Όταν γίνουμε δυνατοί, θα είμαστε ανελέητοι. Αν χρειαστεί, λερώνουμε τα χέρια μας. Θα δούνε πόσα απίδια βάζει ο σάκος. Θα δούνε τότε τι σημαίνει “Τάγματα Εφόδου”. Τι σημαίνει μάχη, τι σημαίνει αγώνας, τι σημαίνει οι ξιφολόγχες να ακονίζονται στα πεζοδρόμια».

Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αποφυλακίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες λόγω παρέλευσης του ανωτάτου ορίου της
προσωρινής κράτησης των 18 μηνών και έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό.

 Χρήστος ΠαππάςΗγετικό ρόλο αποδίδει το βούλευμα και στον Χρήστο Παππά, για τον οποίο αναφέρει ότι «διηύθυνε την εγκληματική οργάνωση από τις 20 Σεπτεμβρίου 2010 μέχρι της συλλήψεως του, στις 29 Σεπτεμβρίου 2013, παρέχοντας οδηγίες και εντολές προς τα μέλη της, γνωρίζοντας πλήρως τις ενέργειές τους και ελέγχοντας απολύτως τη δράση τους». Μεταξύ των ενεργειών που αποδίδονται είναι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία αποτέλεσε το έναυσμα της δικαστικής έρευνας για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Ο Χρήστος Παππας σύμφωνα με την δικογραφία της υπόθεσης θεωρείται ένας από τους στενούς συνεργάτες και φίλους του Νίκου Μιχαλολιάκου καθώς συμμετείχε στην Χρυσή Αυγή από την ίδρυση της. 'Ενα από τα πιο χαρακτηριστικά έγγραφα της δικογραφίας είνι η εγκύκλιος του αναφέρεται χαρακτηριστικά : « … θα πρέπει να λειτουργήσουμε με τα όργανα του κινήματος , σαν ένας πολιτικός απελευθερωτικός στρατός του Εθνικισμού και να εφαρμόσουμε πιστά την πάγια αρχή του στρατιωτικού δόγματος που λέγεται απαρέγκλιτη πίστη και υπακοή στην Ιεραρχία. Ζήτω η Νίκη. Ζήτω ο Αρχηγός ». Εντύπωση είχε προκαλέσει η ανεύρεση στη μονοκατοικία του Χρήστου Παππά στα Γιάννενα ενός "μικρού ναζιστικού μουσείου".

Όπως και ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής έτσι και ο Χρήστος Παππάς αποφυλακίστηκε πριν από λίγες εβδομάδες λόγω παρέλευσης του 18μήνου. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν το αδίκημα της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και για παράβαση του νόμου περί αρχαιοτήτων και για κατοχή όπλων σε βαθμό πλημμελήματος.

Ηλίας Κασιδιάρης


"Ως επίσημο εκφραστή" των θέσεων της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Ηλία Κασιδιάρη. Συγκεκριμένα αναφέρει πως : «εντάχθηκε στην οργάνωση, γνωρίζοντας με κάθε τρόπο και μέσο τις επιδιώξεις της, ανέβηκε στην ιεραρχία της και αναδείχθηκε επίσημος εκφραστής των θέσεων, των δράσεων και των στόχων της αναφερόμενος απευθείας στον αρχηγό Νίκο Μιχαλολιάκο».

Ο Ηλίας Κασιδιάρης, σύμφωνα με το βούλευμα: "ως ηγετικό στέλεχος «παρά τω Αρχηγώ», συνέβαλε ουσιαστικά στην κατήχηση και εμπέδωση των σκοπών της οργάνωσης, αποσκοπώντας στη χειραγώγηση όσο το δυνατό μεγαλύτερου αριθμού μελών, τα οποία θα υπέβαλαν τη βούλησή τους στη βούληση της ομάδας, υποτασσόμενοι στις εντολές για «μάχη» με στόχο την εξόντωση του «εχθρού»". 

Ο Ηλίας Κασιδιάρης κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού από τον Ιούλιο του 2014 όταν με απόφαση των ειδικών εφετών ανακριτών και του αρμόδιου εισαγγελέα κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος για την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχή. Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έχει παραπεμφθεί και για την κατηγορία της ένταξης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης όπως και τα υπόλοιπα πρώην και νυν κοινοβουλευτικά στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Γιάννης Λαγός


Ο περιφερειάρχης της Χρυσής Αυγής στον Περαιά και βουλευτής του κόμματος, Γιάννης Λαγός, θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της ακροαματικής διαδικασίας, κυρίως όσο αφορά την δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα. 

Ο ίδιος με εξαιρετικά προκλητικό τρόπο έχει χαρακτηρίσει στην συμπληρωματική του απολογία την δολοφονία ως ένα "μεμονωμένο και ατυχές περιστατικό" λέγοντας ότι δεν είχε ούτε εκείνος ούτε η ηγεσία του κόμματος γνώση του περιστατικού. «Αν για ένα ατυχές γεγονός, οπως είναι η δολοφονία ενός ανθρώπου , διώκονται βουλευτές και αρχηγός τρίτου κόμματος στην Ελλάδα, τι θα έπρεπε να γίνει με διάφορα ποδοσφαιρικά σωματεία στα οποία έχουν γίνει προκαθορισμένα ραντεβού και έχουν υπάρξει νεκροί και τραυματίες; Θα έπρεπε οι πρόεδροι των κομμάτων αυτών ή τα στελέχη των Δ.Σ. να βρίσκονται στη φυλακή;" είχε αναρωτηθεί μάλιστα. Ακόμα ο Γιάννης Λαγός έχει υποστηρίξει ότι κανένα στοιχείο δεν υπάρχει σε βάρος του αναφέορντας ότι είναι περιφερειάρχης της Χ.Α. στον Πειραιά από το 2006 και «το διάστημα 2006-2012» δεν υπάρχει καμμία εγκληματική πράξη.

Ωστόσο, όσα περιλαμβάνονται στο παραπεμπτικό βούλευμα και κυρίως τα μηνύματα του προς τον πυρηνάρχη της Νίκαιας, Γιώργο Πατέλη, είναι αποκαλυπτικά για την λειτουργία της τοπικής οργάνωσης. Για παράδειγμα ο Γιάννης Λαγός λίγο πριν από την επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στο Πέραμα στέλνει στον Γιώργο Πατέλη μήνυμα στο κινητό με το εξής περιεχόμενο:"...και πολύ καλά έκανες, παρεμπιπτόντως μάλλον θα φάνε γερό πέσιμο τα κομμούνια σήμερα στο Πέραμα, έχουν βγει και βάφουν και μάζεψε ο Τάσος καμιά τριαντάρα και πάνε από εκεί..", ενώ, ένα λεπτό μετά την επίθεση ενημερώνει και πάλι τον Γιώργο Πατέλη με το εξής περιεχόμενο «...πήραν μία πρώτη απάντηση...». 

Δύο ημέρες μετά στέλνει και άλλο μήνυμα, με το εξής περιεχόμενο: «Έγινε Γιωργάρα, όλα καλά, τους γαμάμε σε όλα τα επίπεδα, δεν βρήκαν τίποτα και έφυγαν σαν κυνηγημένοι, μέχρι της τελικής νίκης, το εννοώ".

Ο Γιάννης Λαγός αποφυλακίστηκε και αυτός μαζί με τον Νίκο Μιχαλολιάκο λόγω παρέλευσης των 18μηνών της προσωρινής κράτησης και έχει τεθεί σε κατ΄οίκον περιορισμό. Κάθεται στο εδώλιο με τις κατηγορίες της εγκληματικής οργάνωσης και της διακεκριμένης οπλοκατοχής.

Γιώργος ΡουπακιάςΟ κάθ´ ομολογίαν δολοφόνος του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα της δίκης. Ο Γιώργος Ρουπακιάς έχει δώσει διαφορετικές εκδοχές για τα γεγονότα που προηγήθηκαν της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Μέχρι σήμερα δεν έχει ζητήσει ποτέ συγνώμη για την δολοφονία. 

Έχει υποστηρίξει αλλάζοντας τον αρχικό ισχυρισμό του (ήμουν σε καφετέρια, μου επιτέθηκαν, ενώ πήγαινα στο αυτοκίνητό μου), ότι το μοιραίο βράδυ (17 Σεπτεμβρίου) βρισκόταν στο σπίτι του και γύρω στις 23.30 δέχθηκε τηλεφώνημα από τον συγκατηγορούμενό του Γιώργο Δήμου ο οποίος του είπε για κάλεσμα στην τοπική και έπειτα πήγε στα γραφεία της Χρυσής Αυγής να δει τι συμβαίνει. Εκεί φέρεται ότι περιέγραψε πως είδε «10-12 μηχανές στις οποίες επέβαιναν 17-18 άτομα».

Οταν έφτασε κοντά στη καφετέρια Κοράλι, ο Ρουπακιάς επιμένει (η ιατροδικαστική εξέταση δεν επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς του) ότι δέχτηκε επίθεση από τον Παύλο Φύσσα, «που ερχόταν καταπάνω μου, ακολουθούμενος από άλλους, απευθύνοντας σε εμένα τη φράση “έλα εδώ, ρε μ...”. Πριν προλάβω να καταλάβω καλά καλά τι συμβαίνει, κάποιος άνοιξε την πόρτα του αυτοκινήτου μου -δεν ξέρω αν ήταν ο Φύσσας ή κάποιος άλλος- και άρχισε να με τραβάει έξω. Κατάλαβα ένα ή δύο ζευγάρια χέρια να με τραβούν βίαια έξω από το αυτοκίνητο. Σε μια υποδοχή δίπλα στις ταχύτητες και δεξιά μου είχα προσωπικά μου αντικείμενα και ένα πτυσσόμενο μαχαίρι (σουγιά) που είχα για αυτοπροστασία. Ενστικτωδώς προσπάθησα να το πιάσω για να αυτοπροστατευτώ. Δυστυχώς, κατάφερα να το πιάσω με το δεξί μου χέρι και μόλις βρέθηκα έξω από το αυτοκίνητο, συρόμενος, τυφλά χτύπησα αυτόν που με χτυπούσε».

Πλέον μένει να φανεί η στάση του στο ακροατήριο όπου θα δικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και ανθρωποκτονία από πρόθεση. Ο Γιωργος Ρουπακιάς παραμένει στις φυλακές. 
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.