Το ΔΝΤ «έβγαλε» 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια προς την Ελλάδα - Μας δανείζει με υπερτριπλάσιο επιτόκιο από το αναγκαίο


Με υπερτριπλάσιο επιτόκιο από το αναγκαίο δανείζει το ΔΝΤ την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να έχει κέρδη ήδη 2,5 δισ. ευρώ από τα δάνεια που έχει συνάψει με την χώρα μας, υποστηρίζει ο διεθνής οργανισμός Jubilee Debt Campaign (JDC), μια κίνηση κατά των «παράνομων χρεών».
Σύμφωνα με την έκθεση του οργανισμού, το ΔΝΤ δανείζει την Ελλάδα με επιτόκιο 3,6%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από το αναγκαίο, ώστε το Ταμείο να καλύπτει όλα τα κόστη του. Υπολογίζεται πως με επιτόκιο 0,9% τα ποσά θα υπερκαλύπτονταν, βάσει των υπολογισμών του  JDC.
Το γεγονός πως το επιτόκιο του ΔΝΤ είναι υπερτριπλάσιο από αυτό, οδηγεί στο συμπέρασμα πως το Ταμείο από τα δάνεια προς την Ελλάδα από το 2010, έχει «καθαρά» κέρδη ύψους 2,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση τα συνολικά κέρδη του ΔΝΤ από τα δάνεια των χωρών που έχουν καταφύγει σε αυτό ανέρχονται στο ποσό των 8,4 δισ. ευρώ, για την περίοδο 2010-2014.
Τα κέρδη προστίθενται στα αποθεματικά του ΔΝΤ που σήμερα ανέρχονται συνολικά σε 19 δισ. ευρώ, και που σκοπό έχουν να αντισταθμίσουν ενδεχόμενη αποτυχία κάποιας χώρας να αποπληρώσει τα δάνειά της.
 defencenet.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.