Άγιος Υάκινθος , ο κρητικός Άγιος του έρωτα


Άγιος Υάκινθος ξυπνάει τα μεσημέρια
Παίρνει την Κρήτη στα φτερά, τον έρωτα στα χέρια
Κατηφορίζει το βουνό, το μονοπάτι παίρνει
Κι ο ήλιος μόλις τον κοιτά χαμογελά και γέρνει

Ο Άγιος Υάκινθος ανοίγει παραθύρια
Σμίγει τα στήθια, τα κορμιά, και χτίζει τα γιοφύρια
Ν’ αγαπηθούν οι άνθρωποι, να ομορφύνει ο κόσμος
Ν’ ανθίσει ο βασιλικός, η ρίγανη, κι ο δυόσμος
Ο Άγιος Υάκινθος ξυπνάει στον Ψηλορείτη
Να ‘ρχότανε να πέρναγε κι απ’ το δικό σου σπίτι
Να σου ‘φερνε, να σου ‘λεγε τον άγιο έρωτά του
Να ξύπναγες απ’την αρχή, να ‘ρχόσουνα κοντά του
Yakinthos2B1TrΟ Άγιος Υάκινθος είναι ο ορθόδοξος άγιος του έρωτα, ο προστάτης των ζευγαριών, και εορτάζει στις 3 Ιουλιου.
Πριν από πολλούς αιώνες, το 98μ.X., δώδεκα χιλιόμετρα νότια από τα κρητικά Aνώγεια, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, ο εικοσάχρονος Yάκινθος δέχτηκε πρόθυμα να μαρτυρήσει για την κοινή πίστη, για την αγάπη του στο Θεό.
Ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισαρεία της Καππαδοκίας και έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορα Τραϊανού (98-117), τον οποίο υπηρέτησε ως κουβικουλάριος. Αν και ζούσε στα παλάτια, όλη του η ψυχή ήταν δοσμένη στον Ιησού Χριστό.
Έτσι, όταν ο Τραϊανός διέταξε διωγμό των χριστιανών, ο Υάκινθος δε δίστασε να ομολογήσει μπροστά στον αυτοκράτορα ότι είναι χριστιανός.
Ο Τραϊανός, θεωρώντας τη στάση του νεαρού αχάριστη, διέταξε να τον φυλακίσουν χωρίς να του δίνουν φαγητό, παρά μόνο ειδωλόθυτα.
Ο Υάκινθος κατέληξε μετά από σαράντα μέρες ασιτίας.
Η σύγχρονη λατρεία του Αγίου Yακίνθου ξεκινάει από τα Aνώγεια της Kρήτης και απλώνεται σιγά-σιγά και στην υπόλοιπη Eλλάδα.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.