Συμφωνία-γέφυρα "ΚΑΛΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ"; τί συμφωνήθηκε;;


Τους όρους του συμβιβασμού Ελλάδας και Γερμανίας στην τελική συμφωνία-γέφυρα περιγράφουν πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά όσα έχουν διαρρεύσει δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για οριστική λύση.
Μάλλον για μια λύση που μεταθέτει το πρόβλημα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα μοιάζει, κάτι που θα ήταν μεγάλο λάθος, αφού αυτό δεν θα αποτρέψει την λύση του προβλήματος.
Βέβαια εμφανίζεται ως "συμφωνία-γέφυρα", οπότε πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί μέχρι την οριστική συμφωνία που τοποθετείται εντός του θέρους.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου, που μίλησαν στο Bloomberg, η Γερμανία «δεν θα επιμείνει να συνεχιστούν όλα τα στοιχεία του του υπάρχοντος ελληνικού προγράμματος, εφόσον το πρόγραμμα συνεχιστεί».
Υποστηρίζουν επίσης ότι η Γερμανία θα μπορούσε να είναι ανοικτή για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος που απαιτείται. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ποσοστό αυτό θα μειωθεί από το 3% στο 1,5%, όπως ζητά η ελληνική κυβέρνηση.
Το Βερολίνο δέχεται επίσης να συζητήσει τους όρους των αποκρατικοποιήσεων στην Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η Αθήνα, σύμφωνα με αξιωματούχους της Ελλάδας, είναι διατεθειμένη να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα εφόσον είναι χαμηλότερο από το 4% του ΑΕΠ Επιπλέον, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως αναφέρει το Bloomberg, φέρεται διατεθειμένη να συμβιβαστεί στις ιδιωτικοποιήσεις.
Τα παραπάνω απλώς μεταθέτουν κατά ένα ή δύο χρόνια το πρόβλημα και δίνουν κάποιες "αναπνοές" στην ελληνική πλευρά.
Αν δεν υπάρξει τουλάχιστον μετάθεση της εξόφλησης του χρέους για 50 χρόνια και αρνητικό επιτόκιο για να μειωθεί το χρέος μακροπρόθεσμα και να καταστεί δύνατή η έξοδος της χώρας στις αγορές μέσα σε δύο χρόνια από σήμερα, τίποτα δεν θα αλλάξει...
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.