ΣΥΜΤΑΓΗ Χανιώτικο μπουρέκι



Αν δεν παινέσεις το σπίτι σου, λέει η παροιμία, θα πέσει να σε πλακώσει. Συμφωνώ και επαυξάνω. Για την Κρητική κουζίνα τι να πρωτοπείς. Είναι πλούσια σε γεύσεις, υλικά, τεχνικές και προπάντων εξαιρετικά υγιεινή. Θέλω να πιστεύω πως είναι και ζωντανή. Δηλαδή μαγειρεύεται στα σπίτια του νησιού. Πέρασε και περιόδους αποξένωσης από το καθημερινό τραπέζι των Κρητικών και κακοποίησης από τα τραπέζια των εστιατορίων. Ποτέ βέβαια δεν σταματήσαμε τελείως οι Κρητικοί να μαγειρεύομαι τις παραδοσιακές συνταγές. Μας προστάτεψε το γεγονός ότι η κουζίνα του νησιού είναι δεμένη με τη γή και τα έθιμά μας.
συνταγή μπουρέκι χανιώτικο
Τα τελευταία χρόνια ξεκινώντας από τα Κρητικά προϊόντα που γίνονται αξιόλογες προσπάθειες, νομίζω ότι όλο και περισσότερες νέες νοικοκυρές και νοικοκύρηδες ξαναθυμούνται τα φαγητά που έφτιαχνε η γιαγιά ή η μαμά μας και βάζουν περισσότερες παραδοσιακές συνταγές στο καθημερινό τους τραπέζι. 
συνταγή μπουρέκι χανιώτικο
Έτσι και εγώ σήμερα είπα να αφήσω τα δημιουργικά πιάτα, τις επιρροές και τα περίπλοκα και να ‘πατήσω’ γερά στην Κρητική γή. Τα υλικά υπήρχαν στο ψυγείο. Φρέσκες βιολογικές πατάτες, νέας σοδειάς από τη Μεσσαρά. Κολοκυθάκια φρεσκότατα και επίσης βιολογικά, από τη λαϊκή και ένα ξεχασμένο πακέτο ξυνομυζήθρα. Δυόσμος στη γλάστρα είχαμε και φρεσκοαλεσμένο σταρένιο αλεύρι,  δώρο καλών φίλων, από τα πρώτα δικά τους σιτάρια. Ε τι άλλο να ζητήσω, μόνο καλή διάθεση για μαγείρεμα.
συνταγή μπουρέκι χανιώτικο
Η συνταγή έρχεται από τα Δυτικά του νησιού και είναι το ονομαστό πια Χανιώτικο Μπουρέκι. Ένα απόλυτα καλοκαιρινό φαγητό, που αξιοποιεί τα καλούδια της εποχής. Γεγονός είναι πως τα τελευταία χρόνια η συνταγή έχει δει τα φώτα της δημοσιότητας σε τηλεοράσεις, περιοδικά, foodblogs και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε. Οι εκδοχές που έχει παρουσιαστεί πολλές.
συνταγή μπουρέκι χανιώτικοσυνταγή μπουρέκι χανιώτικοσυνταγή μπουρέκι χανιώτικοσυνταγή μπουρέκι χανιώτικο
Με φύλλο πάνω κάτω και γέμιση από κολοκύθια, πατάτες και μυζήθρα. Χωρίς φύλλο μόνο με τα λαχανικά και τη μυζήθρα ή αντί για φύλλο ένα μίγμα από αλεύρι, γάλα και αυγά για να ενωθούν τα υλικά της γέμισης, ίσως και λίγη ντοματούλα. Φυσικά αυτό δεν παραξενεύει γιατί είναι κάτι που συμβαίνει με τις παραδοσιακές συνταγές της Κρήτης (και όχι μόνο). Κάθε νοικοκυρά είχε τον τρόπο της να μαγειρεύει για το σπιτικό της. Η εκδοχή με τα γάλα και τα αυγά θεωρώ ότι είναι πιο μοντέρνα και πιο πρόσφατη.
συνταγή κρητική κουζίνα
Για το τραπέζι μας σήμερα επέλεξα την πιο νόστιμη, κατά την άποψη μου, εκδοχή. Συνδυάζει τις στρώσεις από τα λαχανικά με την ξυνομυζήθρα, όμως στο τέλος σκεπάζεται η πιτούλα με ένα χοντρούτσικο φύλλο που πασπαλίζεται με σουσάμι. Μπουρέκι λέγεται και ουσιαστικά είναι μια πιτούλα με λαχανικά. Η ονομασία μη σας ξενίζει προέρχεται από το Τουρκικό börek (όπου bur στα τουρκικά σημαίνει στρίβω, τυλίγω). Όλα λοιπόν τα τυλιχτά, με φύλλο φυσικά, είναι τα μπουρέκια. Στην Κρήτη τη χρησιμοποιούμε την ονομασία και για γλυκιές πίτες, όπως το αποκριάτικο γλυκό μπουρέκι που έχουμε μαγειρέψει παλιότερα.
συνταγή χανιώτικο μπουρέκι
Για την ξυνομυζήθρα μην ανησυχείτε, τη βρίσκετε πλέον και σε καλά σούπερ μάρκετ ή σε παντοπωλεία. Αν δεν βρείτε ή η γεύση της σας φαίνεται πολύ έντονη, αντικαταστήστέ τη με θρυμματισμένη φέτα ή με ένα μίγμα φέτας και φρέσκου ανθότυρου. Το φύλλο, που με σοφία θα έλεγα σκεπάζει το μπουρέκι για να προστατευτούν τα λαχανικά και να ψηθούν στα ζουμάκια τους, είναι πολύ εύκολο να ανοίξει με ένα πλάστη. Έχει λαδάκι και δεν χρειάζεται να γίνει λεπτό, πιο πολύ μοιάζει με φύλλο τάρτας στο πάχος.
συνταγή μπουρέκι χανιώτικο
Το μπουρέκι τρώγεται ωραιότατα και κρύο. Μια μπουκιά τα περιλαμβάνει όλα. Την τραγανή υφή του φύλλου, την ξυνούτσικη και έντονη γεύση από τη μυζήθρα, το άρωμα του δυόσμου που ταιριάζει απόλυτα με το κολοκυθάκι και την απαλή υφή της πατατούλας. Τι να κάνεις Κρητική κουζίνα είναι αυτή, που να βρεις καλύτερα….
Είπαμε είναι το σπίτι μας!
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.