Θυμός και Αγανάκτηση στον Άγιο Νικόλαο για το ΤΕΙ


Κρήτη Θυμός και Αγανάκτηση στον Άγιο Νικόλαο για το ΤΕΙ

Δύο τμήματα του ΤΕΙ λειτουργούσαν εδώ και χρόνια στον Άγιο Νικόλαο, αποκαθιστώντας κατά κάποιο τρόπο την αδικία που υφίσταται η πρωτεύουσα του Νομού Λασιθίου σε σχέση με την λειτουργία πολλών σχολών ΑΕΙ και ΤΕΙ στις τρεις άλλες πρωτεύουσες της Κρήτης, Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά.



Η κοινωνία μας μετά από πολλές προσπάθειες και αντιδράσεις εξασφάλισε την λειτουργία των δυο αυτών τμημάτων και παραχώρησε δωρεάν, κτίριο για την στέγαση του ΤΕΙ. 




Με οδυνηρή έκπληξη η κοινωνία του Μεραμπέλλου είδε ότι, στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» για την παιδεία, ο Άγιος Νικόλαος εξαφανίζεται από την κατανομή των ΑΕΙ και ΤΕΙ και διαπιστώνει την προχειρότητα, την σκοπιμότητα και την έλλειψη οποιουδήποτε χωροταξικού σχεδιασμού στην κατανομή ΑΕΙ και ΤΕΙ. 




Δεν ξέρουμε με ποια λογική παραμένουν ή ενισχύονται με νέα τμήματα οι τρεις άλλες πρωτεύουσες και εξαφανίζεται ο Άγιος Νικόλαος, σε αντίθεση μάλιστα με τις εκτιμήσεις για το χωροταξικό Κρήτης, το οποίο συζητείται αυτές αυτές τις μέρες και διαπιστώνεται μάλιστα ως αρνητική εξέλιξη η υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στις τρεις άλλες πρωτεύουσες.




Τραγικές θα είναι οι συνέπειες, εφόσον εφαρμοστεί αυτό το ‘’έκτρωμα’’ που κάποιοι αποκαλούν σχέδιο, για την κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία. Μια κοινωνία που παράλληλα με τον ποιοτικό τουρισμό της περιοχής, προσπαθεί να στηρίξει την οικονομική και κοινωνική συνοχή και ανάπτυξη στον πυλώνα της παιδείας και του πολιτισμού.




Η κοινωνία μας θεωρεί ότι το Λασίθι και το Μεραμπέλλο είναι υπό διωγμόν από ένα πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να σχεδιάσει, να προγραμματίσει και να πείσει. Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους.




Περιφερειάρχης και Περιφερειακοί Σύμβουλοι πρέπει να στηρίξουν μια ορθολογική χωροταξική κατανομή των τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ, που θα περιλαμβάνει τόσο τον Άγιο Νικόλαο όσο και την Ιεράπετρα. 




Τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποι τους στο Νομό και οι βουλευτές χρειάζεται να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλιστούν τα ελάχιστα, τα αυτονόητα, τα δίκαια.




Ο Δήμος, οι φορείς, οι πολίτες δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά την κινητοποίηση και τον αγώνα ώστε να θυμίσουμε, σε όσους πρέπει, ότι υπάρχουμε και να δώσουμε το μήνυμα.




Καλούμε τους πολίτες σε επιφυλακή, σε εγρήγορση για να διεκδικήσουμε από κοινού το δικαίωμα του Νομού μας και της πρωτεύουσας του, στην ανάπτυξη, στον πολιτισμό, στην παιδεία.




Τη Δευτέρα στις 5:00 το απόγευμα, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου, θα συνεδριάσει εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου έχουν κληθεί όλοι οι φορείς, για να αποφασίσουμε από κοινού τον τρόπο διαχείρισης μιας μεγάλης κρίσης, την αντιμετώπιση της επίθεσης που δεχόμαστε, τα μέτρα που θα πάρουμε και τις αντιδράσεις που πρέπει να οργανώσουμε. 




Εκεί επίσης θα συζητήσουμε και ανάλογα μέτρα για το μεγάλο θέμα του Διαλυνάκειου Νοσοκομείου Νεάπολης και του ‘’Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας’’.


Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

Δημήτρης Κουνενάκης
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.