Γίνεται Κέντρο Κατάταξης το στρατόπεδο στον Βλητέ;

Περίεργα πράγματα ακούγονται στα Χανιά το τελευταίο διάστημα, τα οποία ελπίζουμε να αποδειχθούν ανυπόστατες φήμες.
Σύμφωνα με ανώτερη στρατιωτική πηγή, προετοιμάζεται το έδαφος για μία αλλαγή -αν όχι «μετακόμιση»- που θα αναστατώσει την τοπική κοινή γνώμη, καθώς, η ιστορική «V Μεραρχία Κρητών (5η Ταξιαρχία Πεζικού) θα έχει πλέον την έδρα της στο Ρέθυμνο, ενώ το Κέντρο Υποδοχής Νεοσυλλέκτων (μετονομάζονται σε όλη τη χώρα σε Κέντρα Κατάταξης – Στρατόπεδα Υποδοχής Οπλιτών) θα έρθει στα Χανιά.
Με βάση την ίδια πηγή, υπάρχει και άλλο ένα «αντάλλαγμα», καθώς το Εφετείο φέρεται να μεταφέρεται και αυτό στο Ρέθυμνο, αν και η συγκεκριμένη πληροφορία ελέγχεται για το αν έχει βάση.
Αν ευσταθούν βεβαίως όλα αυτά, θα πρέπει να πάρουν άμεσα θέση οι τέσσερις κυβερνητικοί βουλευτές για τις όποιες ενδεχομένως αλλαγές δρομολογούνται, ειδικά για τη μεταφορά της έδρας της Μεραρχίας, αφού η ιστορική της έδρα είναι στα Χανιά.
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη οι Διοικητές σε Ρέθυμνο και Χανιά είναι ενήμεροι για τις προθέσεις του ΥΕΘΑ και ίσως να αφήνεται εσκεμμένα να διαρρεύσουν κάποια πράγματα, προκειμένου στο Υπουργείο να μετρήσουν αντιδράσεις.
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης του συστήματος κατάταξης, υποδοχής και εκπαίδευσης των νεοσυλλέκτων οπλιτών, προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση των Κέντρων Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων (ΚΕΝ) και την αντικατάστασή τους από 13 Σημεία Κατάταξης (Σ.Υπ.Ο.) τα οποία βρίσκονται σε υφιστάμενες Μονάδες στην Αττική, τη Βοιωτία, τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου (ένα από αυτά και στην Κρήτη, μέχρι σήμερα στο Ρέθυμνο).
Άλλες πληροφορίες αναφέρουν πως τα Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων, και εφεξής οι στρατιώτες θα παρουσιάζονται απευθείας στις Μονάδες, όπου θα τους γίνεται σε πρώτο στάδιο η στρατιωτική εκπαίδευση και στη συνέχεια θα παραμένουν στην Μονάδα για να ολοκληρώσουν τη θητεία τους.
Αυτό, όπως λένε πηγές του ΓΕΣ, θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση, όταν ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός, περίπου 40 εκ. ευρώ το έτος από τα λειτουργικά έξοδα, ενώ μερικές εκατοντάδες στελέχη και οπλίτες θα αποδεσμευτούν για μονάδες εκστρατείας.
Οπότε, η πιθανολογούμενη μεταφορά της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού / V Μεραρχίας Κρητών -και ενδεχομένως και του Εφετείου- ουσιαστικά θα «χρυώσει» το «χάπι» (και αρκετά μάλιστα) στο Ρέθυμνο, για το κλείσιμο του Κέντρου Νεοσυλλέκτων.
Η σχετική διαταγή υπεγράφη στις 6 Φεβρουαρίου και προβλέπει τη σταδιακή αναστολή λειτουργίας των ΚΕΝ από τον ερχόμενο Μάιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης το Νοέμβριο.
Την ίδια στιγμή πάντως υπάρχουν δημοσιεύματα και ερωτήσεις βουλευτών (κυρίως της Νέας Δημοκρατίας) σε όλη την Ελλάδα, που κάνουν λόγο για μετατροπή των Κέντρων Νεοσυλλέκτων σε Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών, στοιχείο που βάζει σε σκέψεις για το τι τελικά μπορεί να γίνει στο στρατόπεδο του Βλητέ, αν τελικά η V Μεραρχία Κρητών «μετακομίσει» στο Ρέθυμνο!
parakritika.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.