Γιάννης Ζερβός: Οι Σφακιανοί υπήρξαν ανέκαθεν ένας ασυμβίβαστος λαός!

Σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του, ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός, μιλάει για όλους και για όλα, αποδεικνύοντας παράλληλα πως στο δήμο του, γίνεται έργο. Αναφέρεται στις δυσκολίες του να είσαι δήμαρχος σε μια δύσκολη γεωγραφική περιοχή, με τόσες ιδιαιτερότητες και μ’ έναν λαό που όπως ο ίδιος  λέει, «υπήρξε ανέκαθεν ασυμβίβαστος». Ο κ. Ζερβός σχολιάζει ακόμη,  τη σχέση του με τον Παύλο Πολάκη, απαντά στο ερώτημα αν τον ενδιαφέρει η κεντρική πολιτική σκηνή και «αποκαλύπτει»  πράγματα για την οικογένεια του, όπως δεν το έχει κάνει ποτέ μέχρι σήμερα…
Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία σας, το χρονικό διάστημα που είσαστε δήμαρχος Σφακίων και πως τη διαχειριστήκατε;
Μέχρι σήμερα η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζω είναι η οικονομική κατάσταση του Δήμου η οποία έρχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω από τις μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στην  ΣΑΤΑ και ΚΑΠ. Για το λόγο αυτό διεκδικήσαμε εκδίδοντας βεβαιωτικό κατάλογο, με κατάσχεση διαρκείας έως ολικής εξόφλησης της οφειλής, για όλες τις βεβαιωμένες οφειλές των δημοτών μας η οποία κοινοποιήθηκε σε όλα τα τραπεζικά καταστήματα. Δρομολογούμε για πρώτη φορά την είσπραξη όλων ανεξαιρέτως των δημοτικών τελών που έχει θεσμοθετήσει η πολιτεία υπέρ ΟΤΑ. Επίσης αναζητήσαμε και πετύχαμε σημαντικές χρηματοδοτήσεις από την Πολιτεία μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσα από το πρόγραμμα ληξιπρόθεσμων οφειλών για την κάλυψη των οφειλών μας. Δεν πήρα άμεσα το σύνολο των αποφάσεων που αφορούν τα ανταποδοτικά τέλη υπέρ του Δήμου, για να αντιμετωπίσω έγκαιρα και αποτελεσματικά  τις οικονομικές δυσκολίες του Δήμου.
Προέρχεστε από έναν εντελώς διαφορετικό πολιτικό χώρο, από εκείνον στον οποίον ανήκει ο δήμαρχος που διαδεχθήκατε, λόγω της καθόδου του στον πολιτικό στίβο. Πως ισορροπείτε ανάμεσα στον κ. Πολάκη, τον υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, και τον πρώην δήμαρχο και δημοτικό σύμβουλο Σφακίων;
Με τον κ. Πολάκη έχουμε μια κοινή συνισταμένη, την αγάπη μας για τα Σφακιά ανεξάρτητα από οποιονδήποτε άλλο λόγο και αυτό είναι κάτι που έχουμε συμφωνήσει και αποδεχτεί και οι δύο.
Ποιες θεωρείτε τις μεγαλύτερες σας επιτυχίες και ποιες είναι εκείνες οι περιπτώσεις που το πρόσημο σας ήταν αρνητικό αυτό το χρονικό διάστημα;
Η ολοκλήρωση σημαντικών έργων και μελετών , που κάποια από αυτά  είχαν δρομολογηθεί και από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Η μετεγκατάσταση των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου μας σε ανακαινισμένο κτήριο , η λειτουργία νέων υπηρεσιών όπως το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανώπολης, στις πρώην κτηριακές εγκαταστάσεις του Δήμου δημιουργήσαμε Πολυχώρο ο οποίος περιλαμβάνει αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Σφακίων , τη  νέα έδρα του Δ.Ε.ΑΠ. Σφακίων και τη βιβλιοθήκη του. Τη λειτουργία του πρώτου σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην Π.Ε. Χανίων  ο οποίος εξυπηρετεί και τη Γαύδο. Τη δημιουργία του ΕΚΑΒ Αποκορώνου- Σφακίων. Επίσης μια πλειάδα μικρότερων παρεμβάσεων σε υποδομές του Δήμου, οι οποίες αναβαθμίζουν τη λειτουργία του και τη καθημερινότητα  των δημοτών μας. Σημαντικό είναι ακόμη ότι υλοποιούμε σειρά μελετών, με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από την Περιφέρεια Κρήτης  της οποίας η συμβολή είναι σημαντική σε όλες τις ανάγκες του Δήμου,  σε συνεργασία με μελετητικά γραφεία, με τον Ο.Α.Κ. , το Πολυτεχνείο Κρήτης, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στο Δήμο μας να πραγματοποιήσει σημαντικά αναπτυξιακά έργα όπως ύδρευσης, οδικό δίκτυο, αναπλάσεις,  βιολογικοί και άλλα.  Πετύχαμε ακόμη την έγκριση μελέτης από το ΚΑΣ για την αποκατάσταση του φρουρίου Φραγκοκάστελου,  προϋπολογισμού μελέτης 3.000.000 € με έναρξη εργασιών το επόμενο διάστημα από το Υπουργείο Πολιτισμού. Εξασφάλιση 1500.000 € από το Υπουργείο Υποδομών για τη διαπλάτυνση της Ε.Ο. Ίμπρου Χώρας Σφακίων,  με έναρξη εργασιών το 2018 την υλοποίηση έργων και μελετών σε συνεργασία με υπηρεσίες της Π. Ε. Χανίων την τοπική εφορία αρχαιοτήτων και το Λιμενικό Ταμείο. Επίσης Υλοποιήσαμε έργα αναβάθμισης αθλητικών υποδομών.
Ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που καλείται να φέρει εις πέρας ένας δήμαρχος ενός τόσο μικρού και απομακρυσμένου αλλά ταυτόχρονα και ιστορικού δήμου, όπως ο δήμος Σφακίων;
Ο Δήμος Σφακίων αναγκάζεται να λειτουργεί με δεδομένη την υποστελέχωση σε έμψυχο δυναμικό, χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στερείται Τεχνικής Υπηρεσίας και  εξειδικευμένου προσωπικού και μέσων όπου και αναγκάζεται να απευθύνεται σε εξωτερικούς συνεργάτες με ότι αυτό συνεπάγεται στην αμεσότητα των παρεμβάσεων και στο κόστος. Αυτό επιβαρύνετε περαιτέρω λόγω της τεράστιας γεωγραφικής έκτασης, του ανάγλυφου της περιοχής, της έλλειψης πρόσβασης σε οικισμούς και της απόστασης από το κέντρο. Αυτές οι συνθήκες δημιουργούν μια ιδιαίτερη δυσκολία στις παρεμβάσεις μας ειδικότερα όταν αυτό επηρεάζεται από τις καιρικές συνθήκες ειδικότερα τη χειμερινή περίοδο. Ο Δήμος μας είναι ένας από τους  ιστορικότερους ,γι αυτό και σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους διοργανώνουμε κάθε χρόνο εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης, πολιτισμού και παράδοσης διατηρώντας, αναδεικνύοντας και μεταλαμπαδεύοντας στις επόμενες γενιές την ιστορία του Δήμου μας.
Πως αντιμετωπίζεις τα… ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχει η ανθρωπογεωγραφία του Δήμου Σφακίων;
Οι Σφακιανοί υπήρξαν ανέκαθεν ένας ασυμβίβαστος λαός και γι αυτό έχουν αντιδράσει σε οποιαδήποτε επιβουλή. Διακατέχονται όμως από το αίσθημα της φιλοτιμίας και ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και τη δημιουργική πορεία του τόπου τους.

Με τον πρώην Δήμαρχο Σφακίων & Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη

Το Π.Π.Ι. είναι δημιούργημα Πολάκη…             

Το πολυδύναμο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Σφακίων, για πολλά χρόνια παρέμενε σχέδιο επί χάρτου και παράλληλα επιτακτική ανάγκη για την περιοχή σας. Πως κρίνετε τη μέχρι σήμερα λειτουργία του και σε ποια ποιοτικά συμπεράσματα έχετε καταλήξει ως οικεία δημοτική αρχή;
Το Π.Π.Ι. είναι δημιούργημα του Παύλου Πολάκη, αυτή τη στιγμή λειτουργεί για πρώτη φορά με επαρκή επάνδρωση και υπερσύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό, εξυπηρετεί τους δημότες και επισκέπτες των Σφακίων, στην Πρωτοβάθμια Ιατρική Περίθαλψη. Ο Δήμος Σφακίων είναι αρωγός στην προσπάθεια λειτουργίας του.
Θα είσαστε και πάλι υποψήφιος στις επικείμενες Εθνικές εκλογές;
Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν το 2019 και η όποια απόφαση μου θα αποτυπωθεί έγκαιρα αφουγκραζόμενος την εμπιστοσύνη των συνεργατών μου στο Δημοτικό συμβούλιο και φυσικά  των ίδιων των δημοτών.

«Όχι» στην κεντρική πολιτική

Η κεντρική πολιτική σκηνή σας ενδιαφέρει;
Όχι, η τιμή να είμαι Δήμαρχος Σφακίων είναι η ύψιστη.
Αξιωματικός και Συνδικαλιστής  της ΕΛ.ΑΣ., επί πολλά χρόνια στενός συνεργάτης προβεβλημένου προσώπου (Χρήστος Μαρκογιαννάκης), Δημοτικός Σύμβουλος και Δήμαρχος. Σε ποια από αυτές τις ιδιότητες «ανήκει» περισσότερο ο Γιάννης Ζερβός;
Υπηρέτησα και υπηρετώ από οποιαδήποτε θέση ευθύνης είτε σαν Διοικητής Αστυνομικών Υπηρεσιών, είτε σαν Πρόεδρος πρωτοβάθμιου σωματείου, είτε σαν μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων , είτε σαν συνεργάτης του πρώην Υπουργού Δημοσίας Τάξης κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη, είτε ως δημοτικός σύμβουλος Σφακίων και Πρόεδρος της Κοινωφελούς επιχείρησης και σήμερα ως Δήμαρχος προσπαθώ σε κάθε περίπτωση να φανώ αντάξιος της εμπιστοσύνης του αξιώματος που μου ανατέθηκε.
     

Ελπίζω τα παιδιά μου να μην με κρίνουν αυστηρά!

Οικογένεια και ενασχόληση με τα κοινά. Υπάρχει χρόνος, ή το ένα «κεφάλαιο» επηρεάζει άμεσα το άλλο;
Είναι γεγονός ότι η ενασχόληση με τα κοινά σου στερεί πολύτιμο χρόνο από την οικογένεια. Έχω όμως την απόλυτη κατανόηση και στήριξη της συζύγου μου Σοφίας η οποία ισορροπεί την απουσία μου στα δύο μας παιδιά, Μανώλη και η Φερενίκη , τα οποία ελπίζω μια μέρα να μη με κρίνουν αυστηρά γι αυτό.
http://eparxies.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.