Με 150 € «μαύρα» γράφουν τα νήπια παιδικοί σταθμοί



Σε ένα ιδιότυπο face control στα νήπια προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι οι γονείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν έξτρα, πέρα από το κονδύλι που απολαμβάνουν από το Voucher του ΕΣΠΑ, επιδίδονται ιδιοκτήτες παιδικών σταθμών ανά τη χώρα....
Εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη των γονιών, αλλά και το παράθυρο που άνοιξε από πέρσι, όταν καταργήθηκε η δεσμευτική τοποθέτηση των νηπίων σε σταθμούς από το ίδιο το πρόγραμμα, ιδιοκτήτες σταθμών «συμπληρώνουν» το ποσό που εισπράττουν ανά παιδί εκβιάζοντας ουσιαστικά τους γονείς και αποσπώντας τους ποσά που φτάνουν και ξεπερνούν τα 150 ευρώ τον μήνα.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που πάνω από 40.000 παιδιά, αν και οι γονείς τους χαρακτηρίστηκαν επισήμως δικαιούχοι Voucher, μένουν εκτός των παιδικών σταθμών, κόντρα στις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα - και μάλιστα στην ίδια τη Νεολαία του κόμματός του: Ενώ τον Απρίλιο ο πρωθυπουργός υποσχόταν δωρεάν θέσεις σε παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά άνω των τριών ετών, όταν αποκαλύφθηκε στα μέσα της εβδομάδας το μέγεθος της κοροϊδίας και το ασφυκτικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, οι αρμόδιοι υπουργοί έψεξαν τα Μέσα Ενημέρωσης, ουσιαστικά, γιατί ανέδειξαν και δεν απέκρυψαν το πρόβλημα και παράλληλα υποσχέθηκαν ότι στον προγραμματισμό της κυβέρνησης είναι η δημιουργία 1.000 παιδικών σταθμών ανά τη χώρα την περίοδο 2019-2020 με κονδύλια από τα... αντισταθμιστικά! Και βέβαια, κατά την προσφιλή κυβερνητική τακτική, εκτός των ΜΜΕ φταίνε και... οι προηγούμενοι. Ενδεικτικά είναι όσα αναφέρονται, μεταξύ άλλων, σε κοινή ανακοίνωση τριών υπουργείων (Εσωτερικών, Οικονομικών και Εργασίας-Κοινωνικής Αλληλεγγύης): «Το μεγάλο «αγκάθι» στην περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος βρίσκεται σε όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και, συγκεκριμένα, μεταξύ 2000 και 2014.

Πολλοί δήμοι, αλλά και η κεντρική διοίκηση, δεν έδωσαν εκείνη την περίοδο την πρέπουσα σημασία στην προσχολική ηλικία και ενώ υπήρχαν διαθέσιμα χρήματα στο ΕΣΠΑ, δεν χρησιμοποιήθηκαν για τη σχεδιασμένη ανέγερση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών. Επομένως, η μεγάλη ανισοκατανομή των βρεφονηπιακών σταθμών στη χώρα είναι υπεύθυνη για το γεγονός ότι ένας αριθμός παιδιών θα μείνει χωρίς σταθμό, αφού δεν υπάρχει στην πόλη ή την περιοχή τους. Ακριβώς γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό το σχέδιο της κυβέρνησης για την ίδρυση 1.800 νέων σταθμών με 45.000 επιπλέον θέσεις παιδιών το 2019 και το 2020.

Για το σκοπό αυτό διατίθενται από το 2019 και εφεξής 260 εκατ. ευρώ από τα αντίμετρα».
Πάντως, στην ίδια ανακοίνωση, οι τρεις υπουργοί αναγνωρίζουν επισήμως την πρακτική των εκβιασμών σε βάρος των γονιών, καθώς αναφέρουν: «Η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στους συμμετέχοντες (δομές φύλαξης και φιλοξενίας) ότι δεν θα γίνουν ανεκτά φαινόμενα επιπλέον οικονομικών απαιτήσεων πέραν από τα Voucher». Ωστόσο, αυτό που δεν έχει απαντηθεί επαρκώς είναι γιατί από πέρσι οι γονείς πρέπει να αναζητούν θέση σε σταθμό με τα voucher στα χέρια, αντί να γίνεται δεσμευτική τοποθέτηση των παιδιών σε δομές, όπως γινόταν στο παρελθόν. Την κατάσταση κατήγγειλε επισήμως και η ΓΣΕΕ. Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, η πρακτική που ακολουθούν ιδιοκτήτες σταθμών είναι να απορρίπτουν τις αιτήσεις εκείνων των γονέων που δεν μπορούν να πληρώσουν «μαύρα» με το επιχείρημα ότι οι θέσεις έχουν καλυφθεί εδώ και εβδομάδες. Και βέβαια, είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν να είχαν καλυφθεί οι θέσεις ώρες μετά την ανακοίνωση των καταλόγων με τους δικαιούχους.

Το «κόλπο» για να ζητούνται παραπάνω χρήματα πέρα από εκείνα που εισπράττουν από το Voucher του ΕΣΠΑ είναι να βαπτίζονται κάποιες δραστηριότητες υποχρεωτικές και μη καλυπτόμενες από το πρόγραμμα και να ζητούνται ως κόστος μεταφοράς ακόμη κι αν ο γονιός μεταφέρει ο ίδιος το παιδί του, ενώ καταγγελίες που είχαν φτάσει έως και στον Συνήγορο του Πολίτη ανέφεραν πρακτικές ιδιοκτητών σταθμών που υποχρέωναν γονείς που δεν υπέκυπταν να παραλαμβάνουν τα παιδιά τους ακόμη και τρεις ώρες νωρίτερα από το ωράριο λειτουργίας του σταθμού, επιτείνοντας έτσι τον εκβιασμό. Και βέβαια, όταν οι διαθέσιμες θέσεις είναι σημαντικά λιγότερες από τους δικαιούχους, τότε το περιθώριο για να υποκύψει κανείς στον εκβιασμό είναι μεγάλος...
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.