Μεγάλη επιτυχία των ΕΚΑΜ: Αναδείχθηκαν κορυφαίες ειδικές δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας δυτικής χώρας

Mεγάλη διάκριση για τις ελληνικές ειδικές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες είναι ενταγμένες στα σχέδια του ΓΕΕΘΑ για εμπλοκή τους σε πολεμικές επιχειρήσεις σε περίοδο κρίσης: Ελαβαν την πέμπτη θέση ανάμεσα σε 37 ομάδες ειδικών επιχειρήσεων παγκοσμίως σε διεθνή διαγωνισμό, που πραγματοποιήθηκε από τις 30 Απριλίου έως τις 4 Μαΐου 2017, στο Αμάν της Ιορδανίας.
 
Η Ελλάδα συμμετείχε στον διαγωνισμό με μία μόνο ομάδα της ΕΚΑΜ.
 
Σημειώνεται, ότι σε δύο από τα αγωνίσματα η ελληνική ομάδα κατέκτησε την τρίτη θέση, ενώ σε όλα τα αγωνίσματα την ξεπέρασαν μόνο οι Κινέζοι που κατέβασαν τρεις ομάδες!
 
Τα ΕΚΑΜ που μετά από προσπάθεια αρκετών ετών, εν μέσω κρίσης, καθώς η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε μετά τα Δεκεμβριανά του 2008, εξελίχθηκαν σε μια πλήρως στρατιωτικοποιημένη μονάδα με βαρύ εξοπλισμό και ενεπλάκησαν σε αρκετές συγκρούσεις με επικίνδυνους κακοποιούς σε συνεργασία με ειδικές μονάδες του Ελληνικού Στρατού αλλά και ειδικές μονάδες της Ακτοφυλακής και εμπλούτισαν σε υψηλό επίπεδο τις γνώσεις τους, βελτίωσαν δραματικά το είδος και την ποιότητα της αντίδρασής τους και βέβαια τον εξοπλισμό τους.
 
Ειδικά αυτή την εποχή που "βράζει" η βόρεια περίμετρος της χώρας και απειλές διαφόρων ειδών και κατηγοριών ενσκύπτουν καθημερινά, η εξέλιξη αυτή των ΕΚΑΜ σύντομα θα αποδειχθεί πολύ χρήσιμη για τα εθνικά συμφέροντα...
 
Η καλή δουλειά που γίνεται στην Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (ΔΕΑΔ) της Ελληνικής Αστυνομίας, έφερε στα ΕΚΑΜ αυτή την πολύ σπουδαία διάκριση, ενώ βελτίωσαν κατά πολύ την βαθμολογία τους σε σχέση με πέρσι στον ίδιο διαγωνισμό που είχαν λάβει και πάλι μια καλή θέση, την 8η.
 
Οι 37 ομάδες που συμμετείχαν διαγωνίστηκαν σε επτά διαφορετικά αγωνίσματα και επιχειρησιακά σενάρια, μεταξύ των οποίων αεροπειρατεία, εισβολή σε κτίριο με τρομοκράτες, ταχύτητα, δύναμη, αντοχή, σκοπευτική ικανότητα, κ.λπ.


 
Εφέτος όμως οι συμμετέχουσες χώρες ήταν ακόμα περισσότερες και γι αυτό έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία η διάκρισή τους.
 
Η κάθε ομάδα ήταν οκταμελής ενώ η ΕΚΑΜ αποτελούταν από έναν αξιωματικό επικεφαλής και οκτώ επιλεγμένους αστυνομικούς.
 
Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά κέντρα για επίλεκτες μονάδες στον κόσμο, το KASOT, στο Αμάν της Ιορδανίας το οποίο κέντρο χρηματοδοτείται κατά μεγάλο μέρος από τις ΗΠΑ.
 
Η ίδια η Ιορδανία έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο κέντρο εκπαίδευσης ειδικών στρατιωτικών δυνάμεων και δυνάμεν εσωτερικής ασφάλειας απ'όλο τον κόσμο.
 
Οι 17 χώρες που συμμετείχαν ήταν οι ΗΠΑ και η Κίνα, τέσσερις από την Ευρώπη, (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), τέσσερις από την Αφρική και οι υπόλοιπες από την Ασία, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Μέσης Ανατολής. 
 
Την πρώτη θέση στη γενική κατάταξη κατέκτησε η κινεζική αποστολή, η οποία συμμετείχε με δύο διαφορετικές επιχειρησιακές ομάδες, όπως και οι ΗΠΑ συμμετείχαν με δύο μονάδες, αλλά και οι περισσότερες χώρες.  
 
Ομως οι δύο αμερικανικές ομάδες οι οποίες δαπανούν τεράστια ποσά για εκπαίδευση και εξοπλισμό, δεν κατάφεραν καν να μπουν στην πρώτη δεκάδα, ενώ από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές ομάδες καμία δεν μπήκε στην 15άδα. 
 
Βάσει των αποτελεσμάτων, η Ελλάδα διαθέτει τις καλύτερες ειδικές δυνάμεις εσωτερικής ασφάλειας δυτικής χώρας (ΕΕ και ΗΠΑ)...
 
Ποια είναι η ΕΚΑΜ 
 
Η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.) είναι επίλεκτο τμήμα των ειδικών δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο έχει συγκροτηθεί για τη διεξαγωγή εξαιρετικά δύσκολων και απαιτητικών επιχειρήσεων και για την αντιμετώπιση καταστάσεων υψηλού κινδύνου (τρομοκρατικές ενέργειες, συλλήψεις βαριά οπλισμένων κακοποιών, αεροπειρατείες, απαγωγές ομήρων, κ.τ.λ).
 
Η Ε.Κ.Α.Μ. έχει δύναμη 200 ανδρών και επεμβαίνει ύστερα από προσωπική έγκριση του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας.
 
Η ιστορία των ειδικών μονάδων στο Αστυνομικό Σώμα ξεκινά από το 1978 με τη δημιουργία των πρώτων αντιτρομοκρατικών μονάδων στα τότε δύο ξεχωριστά Αστυνομικά Σώματα (Ελληνική Χωροφυλακή και Αστυνομία Πόλεων), στα οποία το 1984 με απόφαση του Ιωάννη Σκουλαρίκη έγινε εκ βάθρων μεταρρύθμιση για να συγχωνευθούν στην τωρινή Ελληνική Αστυνομία.
 
Οι πρώτες μονάδες που δημιουργήθηκαν το 1978 ήταν η Μονάδα Ειδικών Αποστολών (ΜΕΑ) της Αστυνομίας Πόλεων με διοικητή τον Μιχάλη Γεωργιακάκη, καθώς και το Τμήμα Ειδικών Αποστολών (ΤΕΙΔΑ) της Ελληνικής Χωροφυλακής.
 
Η ΕΚΑΜ δημιουργήθηκε μαζί με την Ελληνική Αστυνομία το 1984, στην οποία και εντάχθηκε. Το όνομά της επέλεξε ο τότε γενικός γραμματέας του υπουργείου Δημόσιας Τάξης Κώστας Τσίμας, που ρύθμισε και τα αναβαθμισμένα καθήκοντά της στο καινούριο Σώμα.
 
Η αρχική δύναμη της ΕΚΑΜ είχε προσδιοριστεί στους 150 άνδρες. Μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα, κρίθηκε αναγκαία η αύξηση της δύναμής της στους 200 άνδρες.
 
Τα καθήκοντα των δυνάμεων της ΕΚΑΜ
 
Αντιμετώπιση καταστάσεων ομηριών (σε κτίρια, αεροσκάφη, τρένα, οχήματα).
Συλλήψεις Υψηλού Κινδύνου.
Συνοδείες Επισήμων Προσώπων Υψηλού Κινδύνου.
Αντιμετώπιση προσβολών - ομηριών με όπλα μαζικής καταστροφής (χημικές - ραδιολογικές - βιολογικές - πολεμικές ουσίες).
Επιχειρήσεις εναντίον της Τρομοκρατίας και του Οργανωμένου Εγκλήματος σε συνεργασία με τις Αρχές Ασφαλείας της Ελλάδος.
Επιχειρήσεις διάσωσης και απεγκλωβισμού ατόμων από ατυχήματα, φυσικές καταστροφές σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα.
Η Ε.Κ.Α.Μ. παρεμβαίνει μετά από έγκριση του Αρχηγού της Αστυνομίας.
 
Η Ε.Κ.Α.Μ. περιλαμβάνει άτομα τα οποία είναι εκπαιδευμένα σε διάφορες ειδικότητες:
 
Ειδικές ομάδες εφόδου
Σκοπευτές ακριβείας
Ειδικούς σε θέματα παραβιάσεων (θυρών, τοίχων)
Αλεξιπτωτιστές
Βατραχανθρώπους
Αναρριχητές - Καταρριχητές
Χιονοδρόμους
Νοσοκόμους πεδίου μάχης. 
.pronews.gr


Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.