8 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι υπάρχουν θρόμβοι στο αίμα σας

Σύμφωνα με τη MayoClinic, το αίμα υποτίθεται πως πήζει για να σταματήσει μια εξωτερική αιμορραγία. Ωστόσο, μερικές φορές το αίμα πήζει ακόμα κι όταν είναι μέσα στις φλέβες μας. Η πήξη του αίματος, όμως, μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή μας. Η εσωτερική πήξη μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες επικίνδυνες παθήσεις. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι για δείτε αν έχετε κάποια θρόμβωση του αίματος.
Εδώ είναι 8 σημάδια που δείχνουν την πήξη του αίματος, τα οποία πρέπει να κοιτάξετε άμεσα:
1. Οίδημα στο ένα άκρο
Ένα είδος θρόμβωσης ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση (ΕΒΦΘ). Όταν συμβεί αυτό, το οξυγόνο δεν μπορεί να φτάσει τα ζωτικά όργανα σας, προκαλώντας κακή κυκλοφορία του αίματος η οποία, με τη σειρά της, προκαλεί πρήξιμο. Εάν ένα ή περισσότερα άκρα σας είναι πρησμένα για ανεξήγητους λόγους, θα μπορούσε να οφείλεται σε μια ΕΒΦΘ.
dvt
2. Πόνος στο πόδι ή ευαισθησία
Ο πόνος στο πόδι είναι άλλο ένα σημάδι της ΕΒΦΘ. Εκτός από τη διόγκωση των άκρων, η ΕΒΦΘ προκαλεί πόνο στα πόδια, κράμπες, και τα κάνει ευαίσθητα στην αφή.
3. Κόκκινες ραβδώσεις κατά μήκος των φλεβών σας
Εάν παρατηρήσετε κόκκινες ραβδώσεις στο δέρμα σας που τρέχουν κατά μήκος των φλεβών σας, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Οι θρόμβοι αίματος προκαλούν μώλωπες που μπορεί να φύγουν μόνοι τους, αλλά οι ραβδώσεις είναι ένα σημάδι μιας πιο σοβαρής ανησυχίας. Αυτές οι λωρίδες θα κάνουν το δέρμα σας πιο ζεστό στην αφή, και αυτό είναι ένα ακόμα σημάδι που θα πρέπει να σας ανησυχήσει.
red-streaks
4. Πόνος στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή
Ο πόνος στο στήθος δεν πρέπει ποτέ να αγνοηθεί, ούτε η δυσκολία στην αναπνοή. Εάν αντιμετωπίσετε και τα δύο συμπτώματα μαζί, ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να έχετε έναν θρόμβο αίματος στους πνεύμονες. Ένας θρόμβος στους πνεύμονες είναι εξαιρετικά επικίνδυνος, οπότε όταν παρατηρήσετε αυτά τα συμπτώματα, παρατήστε ό,τι κάνετε και ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.
chest-pain
5. Δύσπνοια
Και πάλι, η δυσκολία στην αναπνοή δεν είναι ποτέ ένα σύμπτωμα που πρέπει ν’ αγνοήσετε. Αν διαπιστώσετε ότι έχετε πρόβλημα στην αναπνοή, και νιώθετε ένα φτερούγισμα στο στήθος, έχετε ταχυκαρδίες, ή αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε ζάλη, μπορεί να έχετε ένα θρόμβο στους πνεύμονες. Κάθε ένα από αυτά τα συμπτώματα – ειδικά όταν είναι όλα μαζί – απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.
6. Βήχας χωρίς κρύωμα
Εάν δεν είστε άρρωστοι, αλλά έχετε βήχα, δώστε προσοχή για άλλα πιθανά σημάδια θρόμβωσης του αίματος. Αυτά είναι η ταχυκαρδία, ο πόνος στο στήθος, και η δύσπνοια. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, καλέστε αμέσως το γιατρό σας.
7. Ο εμετός ή διάρροια
Ο εμετός και η διάρροια δεν είναι φυσιολογικά συμπτώματα, σε καμία περίπτωση, αλλά αν επιμένουν, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν έναν θρόμβο αίματος στην κοιλιακή χώρα.
8. Σοβαροί, χρόνιοι πονοκέφαλοι
Εάν αντιμετωπίζετε συχνά έντονους πονοκεφάλους, καθώς και δυσκολία στην όραση ή στην ομιλία, αυτό μπορεί να υποδεικνύει έναν θρόμβο αίματος στον εγκέφαλό σας.
headache
Οι θρόμβοι αίματος είναι πολύ τρομακτικοί, αλλά η έγκαιρη διάγνωσή τους είναι σωτήρια. Το σώμα σας πάντα θα σας ‘μιλάει’ κι εσείς πρέπει να μάθετε να το ‘ακούτε’. Αν ένας πονοκέφαλος σας φαίνεται ασυνήθιστος, και κράμπες στα πόδια εμφανίζονται από το πουθενά, ή αν δεν μπορείτε να αναπνεύσετε φυσιολογικά, μην νομίζετε πως είναι κάτι που θα περάσει. Αντ’ αυτού, τρέξτε αμέσως στο γιατρό σας.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.