Η ώρα του ανασχηματισμού: Οι υπουργοί που μετακινούνται και οι υπουργοί που φεύγουν από την κυβέρνηση

H  επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στο Συνέδριο με ποσοστό 93,54% στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει απόλυτη κυριαρχία και ανοίγει έτσι διάπλατα τη δυνατότητα κινήσεων του στο εσωτερικό του κόμματος (διεύρυνση) και της κυβέρνησης (ανασχηματισμός) χωρίς καμία αμφισβήτηση.
Μάλιστα όπως έλεγε στενός του συνεργάτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου έφτιαξε το ΠΑΣΟΚ και το μεγαλούργησε έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας του δίνεται τώρα η δυνατότητα να ανοίξει ευρύτερα το κόμμα του προς τις δυνάμεις του κέντρου και της σοσιαλδημοκρατίας.
Αντίθετα βέβαια από ένα ποσοστό στελεχών του κόμματός του που δεν θέλει αυτό το άνοιγμα προς το κέντρο και κυρίως δεν θέλουν την ΠΑΣΟΚοποίηση που επιθυμεί η ηγεσία. Και αυτό φαινόταν έντονα όλες τις ημέρες του συνεδρίου, αλλά πλέον με το ποσοστό που έλαβε ο κ. Τσίπρας έστω και ως μοναδικός υποψήφιος μπορεί και θα το κάνει να επικαλείται τις αποφάσεις του συνεδρίου.
Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με την εκλογή των μελών της νέας Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (θα ανακοινωθούν σήμερα τα ονόματα) που θα εκλέξει το ερχόμενο Σαββατοκύριακο κατά πάσα πιθανότητα και το νέο πολιτικό γραφείο. Το νέο κομματικό όργανο θα κληθεί να συναποφασίσει με τον πρωθυπουργό και να αξιολογήσει τις αλλαγές στον ανασχηματισμό.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε στην ομιλία του στο συνέδριο, δίνοντας και το στίγμα που θα ακολουθήσει, ότι κανένας υπουργός δεν είναι μόνιμος. Έτσι το προσεχές διάστημα θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης του, αφού πρώτα όπως λένε συνεργάτες του εκλεγεί το νέο πολιτικό γραφείο το οποίο θα κρίνει με εισήγησή του, τους υπουργούς και τη δομή των υπουργείων.
Φυσικά ο ανασχηματισμός θα γίνει από τον πρωθυπουργό που θεσμικά έχει την αποκλειστική ευθύνη. Ωστόσο όμως θα ζητήσει τη γνώμη και συνεργατών του στο Μέγαρο Μαξίμου και στο κόμμα. Τις αποφάσεις όμως θα τις λάβει μόνος του.
Ποιοί μένουν ... Ποιοί φεύγουν απο τα Υπουργεία
Χωρίς να είναι αποφασισμένο ακριβώς για τις αλλαγές που θα κάνει ο πρωθυπουργός σίγουρα θα ενημερώσει και τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ο κ. Καμμένος θέλει και εκείνος να γνωρίζει όπως είναι λογικό το χρόνο των αλλαγών του κυβερνητικού σχήματος ώστε να προετοιμαστεί και ο ίδιος για το ποιοί βουλευτές από τους ΑΝΕΛ θα γίνουν υπουργοί ή υφυπουργοί και αναπληρωτές υπουργοί.
Υπουργός Οικονομίας. Πολλά φέρονται να είναι τα αρνητικά σχόλια και για τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργο Σταθάκη. Η περίπτωσή του όμως μόνο εύκολη δεν είναι, καθώς πέραν όλων των υπολοίπων έχει και προσωπική σχέση με τον πρωθυπουργό. Κομμάτι των αρμοδιοτήτων του πάντως μπορεί να αναλάβει ο Νίκος Παππάς, στην περίπτωση που θελήσει να μετακομίσει σε άλλο υπουργείο. Το θέμα των τηλεοπτικών αδειών πάντως δεν το γνωρίζουν αρκετοί όπως ο ίδιος και φυσικά υπάρχει μεγάλη εμπιστοσύνη από την πλευρά του κ. Τσίπρα.
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Ο κ. Νίκος Τόσκας από την στιγμή που ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για τα χημικά στους συνταξιούχους κοντά στο Μαξίμου, από εκείνη την στιγμή θεωρητικά είναι σαν να έχει πει στον πρωθυπουργό ότι η παραίτηση του βρίσκεται στη διάθεση του κ. Τσίπρα.
Ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής ακούγεται για το υπουργείο Παιδείας στην περίπτωση που ο Νίκος Φίλης είτε βγει από την κυβέρνηση, είτε μετακομίσει σε άλλο υπουργείο από το σημερινό.
Φώτης και Μαριλίζα
Ερωτηματικό παραμένει τι θα κάνει ο πρωθυπουργός με τις περιπτώσεις δυο πολιτικών προσώπων που ήταν και στο συνέδριο του. Του Φώτη Κουβέλη και της πρώην υπουργού του Γ. Παπανδρέου Μαριλίζας Ξενιγιαννακοπούλου. Το όνομα του Φώτη Κουβέλη ακούγεται για το υπουργείο εσωτερικών στην περίπτωση που αποχωρήσει από εκεί ο κ. Κουρουμπλής.
Στην περίπτωση που ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να υπουργοποιήσει την κ. Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τότε δεν αποκλείεται να την δούμε ή στο υπουργείο Υγείας , ή στο υπουργείο Εξωτερικών σε κάποια από τις θέσεις υφυπουργών αρμόδια για θέματα εμπορίου.
Υπουργός Ενέργειας. Ο Πάνος Σκουρλέτης θέλει να μείνει στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όμως η άποψή του για αποκρατικοποιήσεις και ΔΕΗ και το μέτωπο που έχει ανοίξει με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στέργιο Πιτσιόρλα δεν βοηθά την κυβέρνηση. Η δε κόντρα στο Συνέδριο μάλλον δείχνει πώς οδεύει προς τα... αποδυτήρια.
Υπουργός Ναυτιλίας. Το Μαξίμου εκτιμά πως ο Θοδωρής Δρίτσας θα αποχωρήσει από την θέση του για λόγους προσωπικής αξιοπρέπειας μιας και είναι από τους πολιτικούς που έχει σταθεί απέναντι στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά.
Επίσης ο Γ. Κατρούγκαλος αν μετακομίσει σε άλλο υπουργείο φέρεται ως μνηστήρας και αυτός στο υπουργείο Παιδείας, εκτός και αν ο κ. Τσίπρας θελήσει να τον απαλλάξει εντελώς από κυβερνητικά καθήκοντα. Ο ίδιος προφανώς επειδή είναι μπροστά τα εργασιακά δεν θα ήθελε να είναι ξανά στην πρώτη γραμμή με τους δανειστές.
Σαρωτικές αναμένεται να είναι και οι αλλαγές σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργού, αφού το Μέγαρο Μαξίμου και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούν πώς δεν ανταποκρίθηκαν στο χαρτοφυλάκιο που τους παραδόθηκε ή ότι το κουστούμι ήταν πολύ μεγαλύτερο τελικά από αυτό που μπορούσαν να φορέσουν. 
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.