Ζητούν παρέμβαση του Εισαγγελέα για τα χημικά στα αμπέλια!

Ζητούν παρέμβαση του Εισαγγελέα για τα χημικά στα αμπέλια!
Ζητούν παρέμβαση του Εισαγγελέα για τα χημικά στα αμπέλια!

 Η τοπΖητούν παρέμβαση του Εισαγγελέα για τα χημικά στα αμπέλια!ική κοινωνία είναι κυριολεκτικά στο πόδι...
Σε κοινοποίηση προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου, τη Δ/ση Γεωργίας και άλλους φορείς προχώρησαν 66 κάτοικοι από το Πενταμόδι. Τα ονόματα και οι υπογραφές των 66 κατοίκων Πενταμοδίου έχουν κατατεθεί στην εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου ενώ, όπως τονίζουν "τα σχόλια για τις απαντήσεις της Δ/σης Γεωργίας θα τα μεταφέρουμε στην Εισαγγελία και μέσα από τα δημοσιεύματα και μέσα από συμπληρωματική κατάθεση μας στη γραμματεία της εισαγγελίας αφού η απάντηση παραλήφθηκε στις 20/4/2016, ενώ η κοινοποίηση των κατοίκων είχε ολοκληρωθεί και κατατεθεί στην Εισαγγελία νωρίτερα".
Συγκεκριμένα στην κοινοποίηση τονίζουν: 
"ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ 
ότι ζούσαμε ή επιλέξαμε να ζήσουμε με τις οικογένειες μας στις νόμιμες μόνιμες κατοικίες μας στο χωριό Πενταμόδι.
Μέσα στα όρια και εντός ζώνης του οικισμού Πενταμοδίου υπήρχαν από πολλά χρόνια συμβατικές καλλιέργειες αμπελώνων που οι ιδιοκτήτες τους τις καλλιεργούσαν παραδοσιακά.
Από το 1993 και μετά από χορήγηση αδειών αναμπέλωσης από τη Δ/ση Γεωργίας Ηρακλείου, ορισμένοι ιδιοκτήτες που δεν είναι κάτοικοι των δύο οικισμών, δεν μένουν μόνιμα στη περιοχή και μετά από αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς, μετέτρεψαν τις παλαιές ακίνδυνες καλλιέργειες σουλτανίνας για παραγωγή σταφίδας ή οινοποίηση σε εντατικές χημικές καλλιέργειες της ίδιας μεν ποικιλίας, αλλά για παραγωγή επιτραπέζιων σταφυλιών. 
Οι καλλιέργειες αυτές απαιτούν  πολλούς ψεκασμούς από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο κάθε χρόνο και με μίγματα επιβλαβών για υγεία και περιβάλλον φυτοφαρμάκων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από το 1993 μέχρι το 2015 οι τακτικοί ψεκασμοί από τους ιδιοκτήτες γινόταν χωρίς καμία προειδοποίηση μας, όποια ώρα ήθελαν, χωρίς να υπολογίζονται οι καιρικές συνθήκες ανέμου και υγρασίας. 
Αρκετές φορές είχαν προκαλέσει δε και πλημμυρικά φαινόμενα σε κατοικίες μας εξ αιτίας της κάλυψης των αμπελώνων με Nylon. Παράδειγμα, το 2015 έγιναν 25 ψεκασμοί με συνδυασμούς  17 διαφορετικών και επικίνδυνων φυτοφαρμάκων για την υγεία ανθρώπων, ζώων και καλλιεργειών μικρών κήπων.
Δεκάδες κατοικίες  μας με μόνιμους κατοίκους όλων των ηλικιών ευρίσκονται σε απόσταση 3-100 μέτρων από τις καλλιέργειες αυτές με αποτέλεσμα τη συνεχή έκθεση μας σε επιβλαβή φυτοφάρμακα κάθε καλλιεργητική περίοδο και για συνολικό διάστημα 23 χρόνια
Μετά την ανίχνευση φυτοφαρμάκων σε κατοίκους μας και που ασθενούν από χρόνιες ασθένειες και  συνειδητοποιώντας τη τραγική κατάσταση που έχουμε εν αγνοία μας περιέλθει,  κάναμε το 2015 ενημερωτικές επιστημονικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις για να προστατεύσουμε την υγεία μας και να βρεθούν λύσεις συνύπαρξης με τους ιδιοκτήτες αυτών των αμπελώνων. Οι ιδιοκτήτες αυτών των αμπελώνων, η διεύθυνση κατοικίας τους, η θέση των καλλιεργειών, οι χρονολογίες έναρξης και το μέγεθος αυτών των καλλιεργειών αναγράφονται παρακάτω.
Οι ιδιοκτήτες του μεγαλύτερου αμπελώνα όχι μόνο δεν συνεργάστηκαν, αλλά και προσπάθησαν με ψευδή πιστοποιητικά να μας παραπλανήσουν ότι κάνουν βιολογική καλλιέργεια, να συκοφαντήσουν τις κινητοποιήσεις μας με δημόσιες δηλώσεις τους ότι ζηλεύουμε τη παραγωγή τους, έστειλαν υβριστικές και προσβλητικές της προσωπικότητας μας επιστολές σε δημοσιογράφους, απέκρυψαν κατ’ επανάληψη το επιβλαβές για την υγεία μας περιεχόμενο ψεκασμών, αγνόησαν υποσχέσεις τους από το 2010 στην Δ/ση Περιβάλλοντος για αντιπλημμυρική προστασία μας, παραβίασαν εισαγγελική απόφαση για απαγόρευση ψεκασμών (21/6/2015) και αποφάσεις προσωρινής διαταγής του Πρωτοδικείου Ηρακλείου (11/8/2015), παρά τις συλλήψεις τους από το Αστυνομικό Τμήμα του Αγ. Μύρωνα (7/6, 11/6 και  12/8/2015), παρά τις ποινές του εξ αναβολής αυτόφωρου στο Μονομελές Πρωτοδικείο Ηρακλείου στις 20/8/2015 με 8μηνη φυλάκιση, παρά  τις αποκαλυπτικές για τη συνειδητή σε βάρος μας έκθεσης σε επιβλαβή φυτοφάρμακα θετικές δειγματοληψίες για τοξικά και μη δηλωθέντα φυτοφάρμακα (Chlorpyrifos στις 7/6/2015 και Folpet- Quinoxifen στις 23/6/2015) που πραγματοποιήθηκαν από το Αστ. Τμήμα και τη Δ/ση Γεωργίας Ηρακλείου. Από τον Ιανουάριο 2016 η εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης αυτεπάγγελτα διενεργεί προκαταρκτική έρευνα του θέματος για πιθανές αξιόποινες πράξεις. 
Η νέα καλλιεργητική περίοδος άρχισε και η Δ/ση Γεωργίας Ηρακλείου δεν μας έχει ενημερώσει για τη τύχη των ενεργειών μας το 2015 από πλευράς Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.   
Με αίσθημα ευθύνης και επίγνωση, ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου ότι οι παραπάνω ιδιοκτήτες εντός ορίων και εντός ζώνης,  σε απόσταση αναπνοής από τις κατοικίες μας  έχουν για χρόνια  προσβάλει τη προσωπικότητα και την υγεία μας.
Καταγγέλλουμε επίσης την ευθυνοφοβία και την ανεπάρκεια αντιμετώπισης τέτοιων σοβαρών ζητημάτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. 
ΖΗΤΑΜΕ
1. Να διενεργήσετε έρευνα προς κάθε κατεύθυνση σε ιδιοκτήτες και σε αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι νόμιμη η συστηματική και εντατική χρήση επιβλαβών μιγμάτων φυτοφαρμάκων σε καλλιέργειες που ευρίσκονται εντός ορίων και εντός ζώνης του οικισμού Πενταμοδίου, δίπλα σε κατοικίες με ασθενείς, μικρά παιδιά,  γυναίκες και υπερήλικες 2. Επίσης ζητάμε να ερευνήσετε τις ευθύνες της Δ/σης Γεωργίας που έδωσε άδειες για αυτές τις καλλιέργειες, γνώριζε το υφιστάμενο από το 1985 πολεοδομικό σχέδιο και τις ανάγκες της εντατικής χημικής καταπολέμησης των ασθενειών των αμπελώνων, είχε και έχει την υποχρέωση να  ενημερώνει  για τους πιθανούς κινδύνους από τη μακροχρόνια και συστηματική έκθεση μας στα φυτοφάρμακα.
3. Ζητάμε ακόμα να γίνουν για τη τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο 2016 συχνοί έλεγχοι, με πρωτοβουλία και συνεργασία των Διευθύνσεων  Γεωργίας και Υγιεινής Ηρακλείου, προς διαπίστωση συμβατότητας δηλωθέντων παρασκευασμάτων ψεκασμού και αποτελεσμάτων τοξικολογικών αναλύσεων στα αρμόδια εργαστήρια.
Έχοντας  πικρή εμπειρία από αθέτηση προφορικών υποσχέσεων και απόκρυψης σκευασμάτων ψεκασμών και ζώντας τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα της δικαστικής διαδικασίας επίλυσης διαφορών, θεωρούμε χρήσιμη  και τη δική σας ειδική και αναγκαία  παρέμβαση.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας, να διασφαλίσουμε την υγεία και τη ζωή μας με κάθε νόμιμο τρόπο.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.