Δραματικές καταστάσεις στο νοσοκομείο Χανίων

08-10_1Δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, εργαζόμενοι στα πρόθυρα της εξουθένωσης, ασθενείς σε λίστες αναμονής και πεπαλαιωμένος εξοπλισμός. Αυτά είναι μερικά από τα κομμάτια του παζλ που συνθέτουν την εικόνα σε Kλινικές του Νοσοκομείου Χανίων. Kλινικές όπως το Ογκολογικό που δέχεται 4.000 εισαγωγές τον χρόνο, τις περισσότερες από κάθε άλλη Κλινική, διαθέτοντας μόλις τρεις γιατρούς.
Το Γαστρεντερολογικό που μία μόνιμη γιατρός κι ένας επικουρικός καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ροή ασθενών, με πάνω από 680 άτομα να βρίσκονται σε λίστα αναμονής.
Το Νευρολογικό που εφημερεύει για όλη τη Δυτική Κρήτη. Το Νεφρολογικό που έχει εναποθέσει τις ελπίδες του για νέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης στη δωρεά ενός ελληνοαμερικανικού συλλόγου. Το Αιματολογικό που δίνει “μάχη” με τον χρόνο με τα ραντεβού των ασθενών να προσδιορίζονται μετά από 6 μήνες. Τη Μονάδα Νεογνών που λειτουργεί με μόνο έναν νεογνολόγο…
Προβλήματα -χρόνια πολλά απ’ αυτά- που ζητούν λύση παρουσιάζουν σήμερα τα “Χ.Ν.” μέσα από την επικοινωνία που είχαν με τους περισσότερους διευθυντές των Κλινικών.
Με κάποιους απ’ αυτούς δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία παρά τις πολλές τηλεφωνικές προσπάθειες που κάναμε για να μιλήσουμε μαζί τους στα τηλέφωνα του Νοσοκομείου, ενώ δεν έλειψαν κι εκείνοι που δεν θέλησαν να τοποθετηθούν χωρίς την άδεια της Διοίκησης.
Παιδιατρικό – Μονάδα Νεογνών
Βίους αντίθετους διάγουν το Παιδιατρικό με τη Μονάδα Νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων. Το μεν Παιδιατρικό, σύμφωνα με τη διευθύντριά του Ευαγγελία Μπαλωμενάκη, βρίσκεται σε άριστη κατάσταση καθώς τα όποια προβλήματα προσωπικού σιγά – σιγά λύνονται με τον επικείμενο διορισμό ενός επί θητεία παιδιάτρου. «Το νοσηλευτικό προσωπικό ζορίζεται, ωστόσο, το πρόγραμμα των εφημεριών βγαίνει και η λειτουργία της Κλινικής είναι εύρυθμη», τόνισε η κα Μπαλωμενάκη, ενώ για τη Μονάδα Νεογνών για την οποία είναι επίσης υπεύθυνη ανέφερε: «Η Μονάδα έχει ανάγκη από νεογνολόγους. Εχουν προκηρύξει 2 θέσεις, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν νεογνολόγοι που να ενδιαφέρονται να έρθουν». Πώς βγαίνει η δουλειά; «Αυτή τη στιγμή η Μονάδα έχει 4 γιατρούς, 3 εκ των οποίων παιδίατροι που έχουν κάνει 3 – 4 χρόνια στα νεογνά και 1 ειδικευόμενος νεογνολόγος. Το ζητούμενο πάντως -και γι’ αυτό θα πάμε στην Περιφέρεια να μιλήσουμε με τη διοικήτρια κα Ελένη Μαυρομάτη- είναι στη Δυτική Κρήτη, αφού υπάρχουν προϋποθέσεις, να γίνει μία μονάδα τριτοβάθμια, που σημαίνει κανένα παιδί να μη μεταφέρεται στο Ηράκλειο. Ο εξοπλισμός υπάρχει, το νοσηλευτικό προσωπικό και ο χώρος υπάρχουν. Το μόνο που χρειάζεται είναι άλλοι 2 νεογνολόγοι».
Νευρολογικό
Οριακή χαρακτηρίζεται η λειτουργία της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων λόγω της υποστελέχωσης και του γεγονότος ότι είναι αναγκασμένη καλύπτει και το Ρέθυμνο. Ο διευθυντής της Κλινικής Γιώργος Γεωργακάκης σημείωσε ότι «η Κλινική λειτουργεί με σημαία το φιλότιμο»: «Το πρόβλημά μας είναι η στελέχωση. Λείπουν 2 ειδικοί γιατροί. Κάνουμε τη δουλειά μας με έναν παθολόγο που τον απασχολούμε παράτυπα. Δεν μπορεί να προκηρύσσουν 2 θέσεις το 2010 και να έρχονται μετά από 6 χρόνια να προσλάβουν αυτούς που είχαν κάνει τότε τα χαρτιά τους. Είναι λογικό αυτοί στο μεταξύ να έχουν βρει κάτι άλλο με συνέπεια οι θέσεις να μένουν κενές. Θα έπρεπε αυτόματα με την άρνηση κάποιου να έρθει να προκηρύσσεται ξανά η θέση. Ας προκηρύξουν, λοιπόν, ξανά τις θέσεις, εφόσον δεν επηρεάζουν τον κρατικό προϋπολογισμό καθώς υποτίθεται ότι έχουν προβλεφθεί». Σε ό,τι αφορά τον φόρτο εργασίας ο κ. Γεωργακάκης ανέφερε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των προβλημάτων στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου: «Στο Ρέθυμνο παραιτήθηκε ένας συνάδελφος, ενώ ένας ακόμα ετοιμάζεται να συνταξιοδοτηθεί. Αυτό έχει ως συνέπεια να μας έχουν “φορτώσει” κι όλο το Ρέθυμνο. Από την πλευρά μας, έχουμε ζητήσει να μοιράζονται οι εφημερίες ανάμεσα σε Χανιά και Ηράκλειο γιατί δεν αντέχουμε άλλο. Προσωπικά είμαι έτοιμος να τα βροντήξω…».
Ορθοπεδικό
Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε ιατρικό προσωπικό, εξοπλισμό και υλικά λειτουργεί η Ορθοπεδική Κλινική. Ωστόσο, η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού περιορίζει σημαντικά τον αριθμό των χειρουργείων που εκτελούνται. «Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού σημαίνει ότι είναι μειωμένες οι μέρες χειρουργείου. Αν δηλαδή είχαμε 3 ακόμα νοσηλεύτριες στο χειρουργείο θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα ακόμα τραπέζι που σημαίνει 1.000 περιστατικά τον χρόνο», εξήγησε ο διευθυντής Βασίλης Πετρουλάκης. Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι να υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για χρόνια περιστατικά όπως οστεοαρθρίτιδες κ.λπ. καθώς οι γιατροί δίνουν προτεραιότητα στα τραύματα (κατάγματα κ.ά.). Πόσο μπορεί να περιμένει κάποιος για ένα ορθοπεδικό χειρουργείο; «Μία επέμβαση μπορεί να προγραμματιστεί σήμερα για τον Δεκέμβριο» εξήγησε ο κ. Πετρουλάκης.
Πνευμονολογικό
Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Πνευμονολογικό. «Πιστεύω, όμως, ότι οι διοικούντες κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο απλά το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμα αυτό που θα έπρεπε», ανέφερε ο διευθυντής Μ. Μοσχονάς και πρόσθεσε: «Σύμφωνα με τους νόμους για τις εφημερίες χρειάζονται 6 γιατροί για να καλύπτουμε όλο τον μήνα. Αυτή τη στιγμή είμαστε 4 και 1 επικουρικός. Χρειαζόμαστε δηλαδή άλλον 1 γιατρό». Επίσης, όπως σε όλες τις Κλινικές, υπάρχει πρόβλημα με το νοσηλευτικό προσωπικό «το οποίο υπερβάλλει εαυτόν για να καλύπτονται οι βασικές ανάγκες, ενώ κάποιες φορές εμφανίζονται ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά».
Γαστρεντερολογικό
Υποστελεχωμένο, με τεράστιο φόρτο εργασίας και με σοβαρά θέματα εξοπλισμού το Γαστρεντερολογικό δίνει καθημερινά “μάχη” για να εξυπηρετήσει τους ασθενείς. «Αυτή τη στιγμή στην Κλινική εργάζομαι εγώ ως μόνιμη, μια συνάδελφος που είναι επί θητεία, η οποία λείπει από τον Οκτώβριο του 2015 με άδεια λοχείας, ανατροφής κ.λπ. και θα επιστρέψει τέλος Απριλίου του 2017 κι ένας επικουρικός γιατρός που η θητεία του λήγει τον Σεπτέμβριο του 2016», ανέφερε η διευθύντρια Εύα Αναγνωστοπούλου. Ενδεικτικό της έλλειψης προσωπικού και του φόρτου εργασίας που υπάρχει είναι, μεταξύ άλλων, ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 680 ασθενείς σε λίστα αναμονής, ενώ οι ενδοσκοπήσεις που γίνονται ετησίως ανέρχονται σε περισσότερες από 1.500. Εκτός αυτού το τμήμα αδυνατεί να βγάλει πρόγραμμα εφημεριών με μόλις 2 άτομα, ενώ σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τα μηχανήματα τα οποία -κάποια απ’ αυτά- χρονολογούνται από την εποχή του παλιού Νοσοκομείου με συνέπεια να βγάζουν πολλές ζημιές. «Τόσο εμείς όσο και οι νοσηλεύτριές μας κάνουμε υπεράνθρωπες προσπάθειες. Ωστόσο, εδώ και καιρό έχουμε υπερβεί τα όριά μας…» σχολίασε η κα Αναγνωστοπούλου.
Νευροχειρουργική Κλινική
Πλήρης από ιατρικό προσωπικό -εκτός από ειδικευόμενους που δεν έχει- και εξοπλισμό είναι η Νευροχειρουργική Κλινική, σύμφωνα με τον διευθυντή Γιώργο Αρχοντάκη. «Από εκεί και πέρα υπάρχει θέμα σε όλο το Νοσοκομείο με τις νοσηλεύτριες και δεν θα μπορούσε να ήταν διαφορετικά, όταν λείπει το 50% του συνόλου του προσωπικού. Και βέβαια όταν λείπουν οι νοσηλεύτριες ανθεί η παραοικονομία με τις αποκλειστικές κ.λπ. Πάντως στα δικά μας χειρουργεία δεν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με καθυστερήσεις λόγω έλλειψης νοσηλευτών. Πιστεύω ότι με τον διαγωνισμό κάτι θα γίνει και θα έρθει προσωπικό για να “βουλώσουμε” ορισμένες αναγκαίες “τρύπες”», σχολίασε ο κ. Αρχοντάκης.
Αναισθησιολογικό
Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού είναι το κυριότερο πρόβλημα για το Αναισθησιολογικό. «Χρειάζονται τουλάχιστον 2 – 3 άτομα ακόμα, ώστε να βγαίνουν τα ρεπό, οι άδειες κ.λπ.», τόνισε η διευθύντρια Νίκη Μπαρδάτσου και συμπλήρωσε: «Από γιατρούς είμαστε καλά και ειδικευόμενο έχουμε και ο εξοπλισμός που ήταν “γερασμένος” αντικαταστάθηκε με μία δωρεά του Ιδρύματος “Νιάρχου” 6 ανοσιολογικών μηχανημάτων».
Β’ Χειρουργική
Από έλλειψη προσωπικού μαστίζεται η Β’ Χειρουργική. Το πρόγραμμα, όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής Κώστας Οικονόμου, βγαίνει ικανοποιητικά, αλλά για να είναι η Κλινική σε πλήρη ανάπτυξη χρειάζεται 1 ακόμα γιατρός. «Πρόβλημα υπάρχει με το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό είναι καλός. Πάντως το θέμα είναι με τους νέους γιατρούς και τους ειδικευόμενους οι οποίοι -πανελλαδικά- φεύγουν εκτός Ελλάδας. Δεν υπάρχουν λίστες αναμονής για ειδικότητα, αλλά δεν υπάρχουν και ειδικευόμενοι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία ενός Νοσοκομείου. Εκεί θα πρέπει να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις από την πολιτεία, ώστε να μένουν οι νέοι γιατροί στη χώρα», δήλωσε ο κ. Οικονόμου.
ΩΡΛ
Η Ωτορινολαρυγγολογική Κλινική μετρά σχετικά λίγα χρόνια λειτουργίας και είχε την τύχη να στελεχωθεί προ κρίσης. «Στην ουσία πρόβλημα με ιατρικό προσωπικό δεν υπάρχει. όπως συμβαίνει στις περισσότερες άλλες Κλινικές. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα χειρουργεία κυρίως λόγω της έλλειψης νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού», επεσήμανε ο διευθυντής Χαρίτων Παπαδάκης και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής με συνέπεια όχι μόνο να υπάρχει μία δυσαρέσκεια στον κόσμο -αυτό είναι εύλογο- αλλά να δημιουργείται και μία καχυποψία ότι δήθεν αυτό γίνεται σκόπιμα με σκοπό τον χρηματισμό. Καταλαβαίνετε σε τι δύσκολη θέση βρισκόμαστε, όταν αντιμετωπίζουμε προσωπικά ασθενείς που είναι καχύποπτοι και θεωρούν ότι δεν τους βάζουμε χειρουργείο, διότι θέλουμε χρήματα. Αυτό είναι τεράστιο πρόβλημα». Πόσο όμως μπορεί να περιμένει κανείς για να χειρουργηθεί; «Εξαρτάται από τα χειρουργεία. Αν για παράδειγμα είναι καρκίνος θα παρακάμψουμε τη λίστα οπότε αυτό δεν έχει αναμονή, αλλά υπάρχουν περιπτώσεις όπως ο θυροειδής που έχουμε πολλά περιστατικά, είναι χρονοβόρα χειρουργεία -κρατά 2 με 3 ώρες το καθένα- και συνεπώς δεν μπορούμε να βάλουμε πάνω από 2 την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να περιμένει και πάνω από 6μηνο».
Οδοντιατρικό
Χωρίς σοβαρές ελλείψεις που να δυσχεραίνουν σημαντικά το ιατρικό έργο λειτουργεί το Οδοντιατρικό. «Δεν έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα, το παλεύουμε αρκετά καλά για τον κόσμο που έρχεται στο Νοσοκομείο ζητώντας πρωτοβάθμια φροντίδα, επειδή δεν μπορεί να πάει έξω», εξήγησε ο διευθυντής Αντρέας Μιχελάκης. Στην Κλινική εργάζονται 2 οδοντίατροι παρόλ’ αυτά δεν υπάρχει λίστα αναμονής. «Στο νοσηλευτικό προσωπικό υπάρχει ένα θέμα, γιατί πρέπει να είναι εξειδικευμένη λόγω της πληθώρας των υλικών που χρησιμοποιούμε. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουμε 1 νοσηλεύτρια που βοηθά πολύ. Επίσης, ο εξοπλισμός είναι παλιός, αλλά ικανοποιεί τις βασικές μας ανάγκες».
Μαιευτικό – Γυναικολογικό
Από έλλειψη μαιών πάσχει κυρίως η Μαιευτική – Γυναικολογική Κλινική σύμφωνα με τον διευθυντή Γιώργο Δασκαλάκη. «Σε γιατρούς έχουμε έλλειψη, αλλά όχι τόσο έντονη. Μας λείπουν δηλαδή 2 ειδικευόμενοι για να βγουν οι εφημερίες σωστά, ενώ ειδικευόμενους έχουμε κι αυτό σίγουρα βοηθάει. Σε ό,τι αφορά τις μαίες όταν άνοιξε η Μονάδα Νεογνών πήραν από το Μαιευτικό κάποιες οπότε μαζί με κάποιες άλλες που πήραν σύνταξη δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 4 – 5 ακόμα για να βγαίνει το πρόγραμμα. Οι μαίες που εργάζονται τώρα ζορίζονται πολύ, δεν παίρνουν ούτε ρεπό, ούτε άδειες, ούτε καν να αρρωστήσουν δεν μπορούν. Στα αναλώσιμα και τον εξοπλισμό δεν έχουμε πρόβλημα. Μπορεί κάποιες φορές να μην έχουμε κάποιον ιματισμό, αλλά δεν είναι δράμα η κατάσταση όπως κάποιοι μπορεί να λένε», σημείωσε ο κ. Δασκαλάκης.
Καρδιολογικό
Οριακά από άποψη ιατρικού προσωπικού και με δραματική έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και με απαρχαιωμένο εξοπλισμό λειτουργεί το Καρδιολογικό. «Εχουμε σοβαρή έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού και μάλιστα στη Μονάδα Εμφραγμάτων που δεν παίρνουν τα ρεπό τους, κάνουν συνεχείς βάρδιες κ.λπ. Ελλειψη βέβαια έχουμε και στην Καρδιολογική Κλινική», τόνισε η διευθύντρια Κρυσταλλένια Καυκαλά, ενώ σε ό,τι αφορά τους γιατρούς τόνισε ότι σε σύνολο 10 οργανικών θέσεων οι 4 είναι κενές. Από εκεί και πέρα το Καρδιολογικό διαθέτει ειδικευόμενους που όμως τώρα αναμένεται να φύγουν και θα υπάρξει ένα κενό μέχρι να έρθουν οι επόμενοι. «Οι εφημερίες βγαίνουν, αλλά κάνοντας παραπάνω από τον αριθμό που ορίζει ο νόμος», επεσήμανε η κα Καυκαλά, ενώ για το θέμα του εξοπλισμού υπογράμμισε ότι αρκετά μηχανήματα είναι παλιά και καταπονημένα. «Από εξοπλισμό μάς λείπουν κάποια πράγματα που θα τα θέλαμε. Παρόλ’ αυτά επιδιώκουμε να ανοίξουμε το αιμοδυναμικό και τουλάχιστον να λειτουργήσει τα πρωινά. Περιμένουμε γι’ αυτό μια απάντηση από την ΥΠΕ ότι θα μας βοηθήσει στην αρχή το Πανεπιστημιακό, ενώ ήδη έχει εγκριθεί μία απόσπαση γιατρού από το Ναυτικό Νοσοκομείο για κάποιες ημέρες. Ευελπιστούμε να τα καταφέρουμε», επεσήμανε η κα Καυκαλά.
Αιματολογικό
“Δύσκολες ώρες” περνά το Αιματολογικό λόγω της έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αλλά και της τεράστιας αύξησης του φόρτου εργασίας τα τελευταία χρόνια. «Από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Μάρτιο του 2016 είχαμε 1.541 εισαγωγές στη βραχεία νοσηλεία. Παράλληλα και τα 10 κρεβάτια που έχουμε στην Κλινική είναι πάντα γεμάτα με βαριά περιστατικά οξείας λευχαιμίας κ.λπ. Ο λόγος είναι ότι μέχρι πριν από 4 χρόνια πολλά βαριά περιστατικά έφευγαν για το Ηράκλειο, ωστόσο, όλα τα περιστατικά τα κρατάμε εδώ με εξαίρεση όσα χρειάζονται μεταμόσχευση», σημείωσε η διευθύντρια Κατερίνα Πάλλα και συμπλήρωσε: «Συγχρόνως έχουμε και τα εξωτερικά ιατρεία που εξετάζονται 15 – 20 περιστατικά ημερησίως». Ο μεγάλος φόρτος εργασίας φέρνει λίστες αναμονής για τους ασθενείς: «Η αναμονή μπορεί να ξεπερνά και τους 6 μήνες. Δεν μπορείς να αφήσεις τους χρόνιους, παλιούς αρρώστους και να πιάσεις τους νέους. Εκτός βέβαια από τα επείγοντα περιστατικά που αντιμετωπίζονται άμεσα». Πόσοι γιατροί “παλεύουν” με αυτό τον όγκο εργασίας; «Σε αυτή τη φάση είμαστε 3 ειδικευμένοι, ενώ 1 ακόμα γιατρός βρίσκεται σε άδεια εγκυμοσύνης και θα επιστρέψει σε 2 χρόνια. Επίσης, δεν έχουμε κανένα ειδικευόμενο διότι η αιματολογία είναι απαιτητική ειδικότητα και δεν την επιλέγουν οι συνάδελφοι. Γι’ αυτό έχουμε ζητήσει επικουρικούς διότι δεν βγαίνουν οι εφημερίες, έχουμε ζητήσει βοήθεια από παθολόγους, αλλά κι αυτοί έχουν μεγάλο όγκο δουλειάς, ενώ ούτε οι γενικοί γιατροί έρχονται, γιατί ως γιατροί άλλης ειδικότητας δεν μπορούν να καλύψουν το Τμήμα σε εφημερία. Δραματική όμως είναι η κατάσταση και με το νοσηλευτικό προσωπικό στην Κλινική: «Οι νοσηλεύτριες είναι εργατικές, συνεργάσιμες, εξαιρετικές με ασθενείς και γιατρούς. Ωστόσο, είναι λίγες. Στην πρωινή βάρδια είναι 3 και δεν επαρκούν, το απόγευμα είναι 2 και το βράδυ μόνο 1 για όλο τον τομέα, δηλαδή 24 – 26 κρεβάτια του αιματολογικού, ογκολογικού και νευρολογικής».
Ογκολογικό
Το πρόβλημα της υποστελέχωσης αποτελεί το μεγαλύτερο ζήτημα των ογκολογικών Τμημάτων πανελλαδικά ακόμα και στα αντικαρκινικά Νοσοκομεία που καλούνται να αντιμετωπίσουν μία διαρκώς αυξανόμενη ροή ασθενών. Εξαίρεση δεν αποτελεί το Τμήμα στο Νοσοκομείο Χανίων, όπως ανέφερε ο διευθυντής Ιωάννης Βαρθαλίτης: «Στα Χανιά είμαστε 3 ειδικευμένοι, σε σύνολο 4 θέσεων, που καλούνται να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες του Νοσηλευτικού Τμήματος, της Βραχείας Νοσηλείας – Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας και των Εξωτερικών Ιατρείων, ενώ, δυστυχώς, η βοήθεια που είχαμε από ειδικευόμενους έχει εκλείψει καθώς έχουμε μόλις 1 σε σύνολο 3 θέσεων. Κι όλα αυτά τη στιγμή που είμαστε η Κλινική με τις περισσότερες εισαγωγές σε όλο το Νοσοκομείο, δηλαδή έχουμε περίπου 4.000 εισαγωγές τον χρόνο, όταν η επόμενη Κλινική έχει γύρω στις 2.000». Δραματική είναι η κατάσταση και για το νοσηλευτικό προσωπικό της Κλινικής με τη βραδινή βάρδια να καλύπτεται από 1 μόλις νοσηλεύτρια με συνέπεια, όταν έχει να αντιμετωπίσει 2 βαριά περιστατικά να αναλαμβάνει νοσηλευτική δράση και ο εφημερεύων ιατρός. «Τα περιστατικά που αντιμετωπίζουμε είναι εξειδικευμένα και απαιτούν χρόνο. Για να λειτουργήσει, λοιπόν, σωστά το Τμήμα χρειάζονται 5 ειδικευμένοι. Παρόλ’ αυτά στο πλαίσιο των γενικότερων δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε, εμείς ζητήσαμε 1, αλλά ούτε αυτόν μας έδωσαν», τόνισε ο κ. Βαρθαλίτης υπογραμμίζοντας ότι η προκήρυξη θέσεων θα πρέπει να γίνεται με βάση τις ανάγκες που αντιμετωπίζουν τα Τμήματα και ποιες απ’ αυτές είναι πιο επιτακτικές. «Δυστυχώς, έχει υποβαθμιστεί η λειτουργία του Τμήματος. Παλαιότερα είχαμε κάποιους ειδικευόμενους, αποσπασμένους κ.λπ. και γινόταν μία προσπάθεια να βοηθηθεί το Τμήμα, όχι για εμάς αλλά για τους ασθενείς» σχολίασε ο κ. Βαρθαλίτης και κατέληξε λέγοντας ότι επειδή έχουν αυξηθεί τα ογκολογικά περιστατικά πανελλαδικά θα πρέπει η Πολιτεία να στηρίξει περισσότερο αυτά τα Τμήματα.
Νεφρολογικό
Σε οριακή κατάσταση από άποψη προσωπικού και με πεπαλαιωμένα μηχανήματα αγωνίζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του το Νεφρολογικό. «Η Νεφρολογική Κλινική έχει 11 κρεβάτια και στεγάζεται μαζί με το Καρδιολογικό έχοντας κοινή νοσηλευτική υποστήριξη, άρα υπάρχει το γενικότερο πρόβλημα του νοσηλευτικού προσωπικού. Στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού το πρόβλημα είναι τα μηχανήματα αιμοκάθαρσης που είναι πεπαλαιωμένα, τα περισσότερα έχουν εξαντλήσει τον χρόνο ζωής τους και χρειάζεται να ξοδεύουμε ένα κάρο λεφτά για τη συντήρησή τους», επεσήμανε ο διευθυντής Γιάννης Τζανάκης. Τι όμως μπορεί να γίνει με το πρόβλημα του εξοπλισμού; «Δυστυχώς, με τα προηγούμενα Ε.Σ.Π.Α. δεν πήραμε τίποτα, με το τελευταίο δεν προβλέπεται κάτι και έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες μας σε μια δωρεά μηχανημάτων αιμοκάθαρσης από έναν ελληνοαμερικανικό σύλλογο. Αν γίνει αυτό θα είναι θετικό». Σε ό,τι αφορά το προσωπικό η στελέχωση χαρακτηρίζεται οριακή από τον κ. Τζανάκη: «Είμαστε 3 μόνιμοι συν 1 επικουρικός και λειτουργούμε οριακά διότι εκτός από την Κλινική και τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού καλύπτουμε, όπως προβλέπει ο νόμος, 2 ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης στα Χανιά και το Ναυτικό Νοσοκομείο που δεν έχει νεφρολόγο. Στις τελευταίες βέβαια προκηρύξεις έχει βγει μία θέση γιατρού, αλλά μέχρι να γίνει ο διορισμός μπορεί να περάσει καιρός. Συνεπώς είμαστε ένα τμήμα που κουτσά στραβά τα φέρνει βόλτα με τις προσπάθειες που καταβάλει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά αρκεί ένα “τσαφ” για να χαθεί η ισορροπία».

haniotika-nea.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.