Φορολογικές δηλώσεις: Έχουν υποβληθεί μόλις 3.361.281 - Αναγκαία η παράταση

Αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο να χρειαστεί να δώσει νέα παράταση στη διορία υποβολής δηλώσεων Ε1 έρχεται πλέον η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεδομένου ότι η προθεσμία λήγει μεν την μεθεπόμενη Πέμπτη 30 Ιουλίου, αλλά από τον Απρίλιο μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόλις οι 3.361.281  δηλώσεις, από τις τουλάχιστον 6.001.433 που αναμένονται συνολικά φέτος.

Καθώς τυπικά απομένουν μόλις 10 μέρες (και σήμερα) για να υποβληθούν περί τα 2,6 εκατ δηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να υποβληθούν και δηλώσεις ΦΠΑ των επιχειρήσεων, στο υπουργείο Οικονομικών ίσως δεν θα είχαν σοβαρό πρόβλημα να δώσουν και μια νέα μικρή παράταση (βάσει νόμου έπρεπε η υποβολή να κλείσει στο τέλος Απριλίου). Παρότι επισήμως αποκλείουν το ενδεχόμενο παράτασης, επειδή πρέπει να ολοκληρωθεί σύντομα η διαδικασία και προκειμένου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να προχωρήσει άμεσα στην έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ (αλλά και σε δεκάδες νέες και καινοτόμες ηλεκτρονικές εφαρμογές που ετοιμάζει), ο κίνδυνος να μπλοκάρει το Taxisnet τις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου από δηλώσεις νοικοκυριών, επιχειρήσεων, ΦΠΑ, ΦΜΥ κλπ είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Με τα δεδομένα αυτά, στο οικονομικό επιτελείο εξετάζουν να αφήσουν ανοικτό το Taxisnet για να προλάβουν να υποβάλλουν δηλώσεις Ε1 τα νοικοκυριά, όχι μόνο την Παρασκευή 1η Ιουλίου, αλλά και το Σαββατοκύριακο και ως τη Δευτέρα 4 Ιουλίου, ή ακόμα και μέχρι τις 9 ή 10 Ιουλίου. Όλες οι ημερομηνίες αυτές φαντάζουν πιθανές, αφού ούτως ή άλλως τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να πληρωθούν έως τις 27 Ιουλίου.
Σε κάθε περίπτωση όμως, αποκλείεται -όπως λένε πηγές κοντά στα κέντρα λήψης των αποφάσεων- να δοθεί παράταση πέραν της 15ης Ιουλίου. Από την ημέρα εκείνη και μετά ολόκληρη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα ασχολείται αποκλειστικά για τις δηλώσεις και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ώστε οι πληρωμές να ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και με όσο το δυνατόν περισσότερες δόσεις πληρωμής.
Στατιστικά Στοιχεία Υποβολών Ε1 2016
pronews

Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.