320 : Αγνοούμενοι από το ναυάγιο νότια της Κρήτης


Την εκτίμηση πως στο πλοίο που ναυάγησε νότια των Καλών Λιμένων επέβαιναν περίπου 650 άτομα και πολλά ασυνόδευτα παιδιά αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης
Άγνωστος παραμένει μέχρι τώρα ο ακριβής αριθμός των προσφύγων-μεταναστών που είχαν επιβιβαστεί στο 25μετρο σκάφος το οποίο ναυάγησε σε απόσταση 75 ναυτικών μιλίων νότια από τους Καλούς Λιμένες Ηρακλείου.
Και ενώ ο Λιμενικό στις ανακοινώσεις του έκανε λόγο για περίπου 350 επιβαίνοντες από τους οποίους διασώθηκαν οι 340 ενώ υπήρξαν και 10 νεκροί, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκφράζει φόβους για 320 αγνοούμενους πρόσφυγες και μετανάστες.
Όπως αναφέρει ο ΔΟΜ σε σχετική ανακοίνωση ο αριθμός αυτός των αγνοουμένων «προκύπτει από τις μαρτυρίες επιζώντων που συνέλεξαν στελέχη του ΔΟΜ από συνεντεύξεις με τους διασωθέντες στο λιμάνι Augusta της Ιταλίας. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, στο πλοίο που βυθίστηκε στη Μεσόγειο επέβαιναν 648 με 650 άτομα, άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Οι μαρτυρίες και οι αριθμοί βασίζονται στη διπλή καταμέτρηση των διακινητών πριν την αναχώρηση.
Μερίδα διασωθέντων δήλωσε μάλιστα, ότι στο πλοίο επέβαιναν 150 γυναίκες και περίπου 20 ασυνόδευτα παιδιά, μεταξύ 6 μηνών και 10 ετών. Επιπλέον, όπως δήλωσαν, δύο αδέλφια από το Σουδάν πέθαναν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας. 
Πριν τη βύθιση του πλοίου, ένας πατέρας που ταξίδευε με τη γυναίκα του και τους δύο γιους του, εμπιστεύτηκε τη φύλαξη της τρίχρονης κόρης του σε έναν άλλο μετανάστη που γνώρισε πάνω στο πλοίο, σημειώνουν στελέχη του ΔΟΜ Ιταλίας. «Σου εμπιστεύομαι την κόρη μου γιατί νιώθω ότι δεν πρόκειται να επιβιώσω. Να ψάξεις τους συγγενείς μου στην Αίγυπτο και να τους δώσεις την κόρη μου», αναφέρουν διασωθέντες ότι δήλωσε ο πατέρας. Ο άνθρωπος αυτός δεν κατάφερε να επιζήσει όπως και η υπόλοιπη οικογένειά του. 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ), 206.400 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης από τις αρχές του έτους έως και τις 5 Ιουνίου του 2016. Βασικές χώρες άφιξης είναι η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ισπανία. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων στη Μεσόγειο την ίδια χρονική περίοδο ανέρχεται στα 2.809 άτομα, ενώ το αντίστοιχο διάστημα πέρσι (Ιανουάριος – Ιούνιος 2015) ο αριθμός των θυμάτων ήταν 1.838. Με άλλα λόγια, μέχρι στιγμής φέτος επιπλέον 1.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους στα νερά της Μεσογείου.»
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.