Οι Κρητικοί του Αϊβαλιού και των Μοσχονησίων


Με αισθήματα χαράς και ενθουσιασμού οι ανταλλαγέντες μουσουλμάνοι Κρητικοί του Αϊβαλιού και του Μοσχονησίου υποδέχτηκαν τους συμπατριώτες τους από την Κρήτη, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις για την 93η επέτειο από την ανταλλαγή με βάση τη συνθήκη της Λωζάννης, που ανάγκασε τους προγόνους τους να ξεριζωθούν από την πατρίδα τους, την πατρίδα των γονιών και των παππούδων τους, με μοναδικό κριτήριο τη διαφορετικότητα στο θρήσκευμα.
Η  υποδοχή ξεκίνησε με την άφιξη της πολυμελούς αντιπροσωπίας των Κρητικών στο λιμάνι του Αϊβαλιού, όταν εκπρόσωποι φορέων τους περίμεναν και τους υποδέχτηκαν στην κρητική διάλεκτο με μαντινάδες και τους οδήγησαν στο πολυτελές ξενοδοχείο του Δήμου Αϊβαλί, όπου και φιλοξενήθηκαν.
Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν το πρωί της 20ής Μάη 2016 στο Μοσχονήσι, με τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών και ενθυμημάτων (πατανίες, μεταξωτά, σεμέδες, τραπεζομάντηλα, κουρτίνες και κουρτινάκια, χειροποίητα κοσμήματα κ.ά.) από τα χρόνια της ζωής τους στην Κρήτη.
Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Καϊμακάμης της ευρύτερης περιοχής του Αϊβαλί, ο δήμαρχος κ. Ραχμί Γκεντσέρ, η οικογένεια του οποίου, επίσης, είναι ανταλλαγμένοι μουσουλμάνοι από την Καβάλα της Μακεδονίας, ο οποίος με ολιγόλεπτο χαιρετισμό του αναφέρθηκε με θερμά λόγια στον προοδευτικό χαρακτήρα των Κρητικών και στην προσφορά τους στην ανέλιξη της περιοχής, ο πρόεδρος και όλα τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοσχονησίων, αντιπροσωπία μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Μοσχονησίου και πλήθος κόσμου. Την κορδέλα των εγκαινίων έκοψαν μαζί, σαν τιμώμενα πρόσωπα στις εκδηλώσεις, ο γηραιότερος επιζών Κρητικός κ. Χουσεΐν Οζτούρκ από τα Αμπελάκια Ρεθύμνου και ο κ. Ευθύμης Λεκάκης, νομικός και ιστορικός ερευνητής από τα Χανιά, ο οποίος πρόσφερε από ένα βιβλίο του με τίτλο “Οικογενειακά ονόματα Κρητικών μουσουλμάνων των Χανίων” – “Hanyadakı Giritli Müslüman ailelerin soyadları”, στα ελληνικά και στα τουρκικά στους κ. δήμαρχο και πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Αμέσως μετά τα εγκαίνια της έκθεσης στον πεζόδρομο της οδού Δημοκρατίας ξεκίνησε έκθεση παραδοσιακής καλλιτεχνικής δημιουργίας από τις Κρητικές του Μοσχονησιού.
Το μεσημέρι της 20ής Μάη στο Πολιτιστικό Κέντρο πραγματοποιήθηκαν οι ομιλίες με θέμα την ανταλλαγή με βάση τη Συνθήκη της Λωζάννης από τους: α) Δρα Ιλμπέρ Ορταϊλί (Ilber Ortaylı), καθηγητή της Τουρκικής Ιστορίας, β) δρα Νίκο Λιβαδάρα, καθηγητή, γ) Ευθύμη Λεκάκη, νομικό και ιστορικό ερευνητή, δ) Σοφία Κουφοπούλου, ακαδημαϊκό καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της πολιτείας του Μίτσιγκαν και ε) Βασίλη Βέτσο, καθηγητή στο τμήμα μεταπτυχιακών μουσικών σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Οι πρωινές εκδηλώσεις έκλεισαν με την προβολή του ντοκιμαντέρ “Ανταλλαγή. Αδελφέ πού πας;” – “Mübadele. Kardeş nereye?” του σκηνοθέτη Ουμέρ Ασάν (Ümer Asan).
Το ίδιο βράδυ, σε ειδική εξέδρα στην είσοδο της μεγάλης παραλίας, δόθηκε μεγάλη συναυλία κρητικής μουσικής από τα τέσσερα μέλη του μουσικού σχήματος των Γιαρ Αμάν, από τα Χανιά, οι οποίοι συμμετείχαν στις εκδηλώσεις αφιλοκερδώς και συναυλία τουρκικής λαϊκής μουσικής (Halk müzik) από τον διεθνούς φήμης Τούρκο τραγουδιστή Τολγκά Τσαντάρ (Tolga Çandar).
Η δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε το πρωί της 21ης Μάη με μαντινάδες, με μουσική, τραγούδια και χορούς κρητικούς και μικρασιατικούς που αποδόθηκαν από τους Χανιώτες μουσικούς των Γιαρ Αμάν και από τον μουσικολόγο κ. Βασίλη Βέτσο.
Ακολούθησε η παρουσίαση των φαγητών που μετέφεραν οι ανταλλάξιμοι από τις πατρίδες τους και μαγείρεψαν οι γυναίκες του Μοσχονησίου. Στους εκατοντάδες παρευρισκόμενους Κρητικούς και Μυτιληνιούς απογόνους των ανταλλαξίμων, στις καραβιές των επισκεπτών προστέθηκαν από το Αϊβαλί, το Δικιλί ακόμα και από την Κωνσταντινούπολη, προσφέρθηκαν χόρτα, αγκινάρες, ψάρια πλακί και σχάρας, ντολμάδες με ανθούς και κληματόφυλλα, ζυμαρικά, κρέατα βραστά, τσιγαριστά και κοκκινιστά, τυροκομικά, ελιές, ομαθιές, μουσταλευριά, ξεροτήγανα, σάμαλι, μπακλαβάδες, ροσόλια και πολλά άλλα.
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με συναυλία ελληνικών, κρητικών και μικρασιατικών τραγουδιών από τον Βασίλη Βέτσο και από το ελληνικό μουσικό σύνολο της Σμύρνης “Δάφνη”, που διευθύνει η ξεναγός κα Γεωργία Παπαδοπούλου, μόνιμη κάτοικος Σμύρνης.
Αξίζει να αναφερθεί η ανεκτίμητη εξυπηρέτηση και φιλοξενία σε όλους ανεξαίρετα τους προσκεκλημένους από τα Χανιά, το Ρέθυμνο, τη Σάμο, το Μεσολόγγι και από τη Θεσσαλονίκη, εκ μέρους του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Μοσχονησίων κ. Ιβραήμ Οστούρκ, του αντιπροέδρου κ. Χουσεϊν Βροντάκη – Εργκίν και όλων ανεξαίρετα των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, της δικηγόρου κας Σαχά Κλαρωνάκη – Ιλμάν, η οποία έκανε τις μεταφράσεις, όπου χρειαζόταν, στην τουρκική γλώσσα και βοήθησε αποτελεσματικά στην επιτυχία όλης της εκδήλωσης, του Χανιώτη πλοιοκτήτη κ. Εσρέφ Ξενάκη-Ζαλέ, ιδιοκτήτη της ναυτιλιακής εταιρείας “Jale Lınes”, του Χανιώτη κ. Μπαϊράμ Λεντάκη – Μπαλίκ, που ήταν επί ποδός κάθε μέρα, κάθε λεπτό. Παρόμοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν αποτελεσματικά στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών, οι οποίοι δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα, αντίθετα δημιουργούν σχέσεις αδερφοσύνης και ομαλής συμβίωσης σε μια περιοχή πολυπολιτισμικής ειρήνης.


.haniotika-nea.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.