Ο δουλέμπορος με τη ΜΚΟ που... αλώνιζε στα υπουργεία


Τον Νοέμβριο του 2015, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής είχαν θέσει υπό επιτήρηση ένα μικρό κατάστημα με αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας επί της Αχαρνών, και τρία μαγαζιά επί της Γερανίου, στην πλατεία Ομoνοίας.


Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. είχαν την πληροφορία ότι από τα εν λόγω καταστήματα έφευγε με κούριερ ασυνήθιστα μεγάλος όγκος δεμάτων.

Παράλληλα, μία πρεσβεία είχε ενημερώσει εγγράφως τους αστυνομικούς για ύποπτες δραστηριότητες υπηκόων της στο κέντρο της Αθήνας. Από την έρευνα προέκυψε ότι στα σημεία παρακολούθησης δρούσαν δύο ομάδες μεγάλου διεθνικού κυκλώματος προώθησης μεταναστών και πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες, VISA, άδειες οδήγησης κ.λπ.). Για την αποστολή των εγγράφων στους πελάτες, τα μέλη της σπείρας χρησιμοποιούσαν εταιρείες κούριερ.

Οι αστυνομικοί δέσμευσαν ορισμένα από τα δέματα και διαπίστωσαν ότι στο εσωτερικό τους υπήρχαν πλαστά διαβατήρια. Αμεσα προχώρησαν σε άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των υπόπτων, ενώ για την υπόθεση ενημερώθηκε και η Europol, η οποία έστειλε στην Ελλάδα αξιωματικό για να συνδράμει στις έρευνες. Οι τηλεφωνικοί αριθμοί των μελών του κυκλώματος «χτύπησαν» στο σύστημα της Europol και διακριβώθηκε ότι εμπλέκονταν σε δικογραφίες για πλαστά έγγραφα και διακίνηση μεταναστών, που είχαν σχηματιστεί το 2014 από διωκτικές αρχές ευρωπαϊκών χωρών, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Τσεχία.


Οι αστυνομικοί του Τμήματος Παράνομης Μετανάστευσης αμέσως κατάλαβαν ότι είχαν εντοπίσει ένα τεράστιο κύκλωμα, με πάνω από 115 μέλη και δράση σ’ όλη την Ευρώπη. Επί έξι μήνες «έχτιζαν» βήμα βήμα τη δικογραφία. Πριν από μερικούς μήνες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη Ελλήνων αστυνομικών με Ευρωπαίους συναδέλφους τους με την κωδική ονομασία «ΕΡΜΗΣ», προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις κατά του κυκλώματος.


Δεκάδες πλαστά έγγραφα κατέσχεσαν οι Αρχές.


Μέσα από τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων, προέκυψε ότι η εγκληματική οργάνωση αποτελούνταν από δύο ομάδες. Η πρώτη απαρτιζόταν από υπηκόους Μπανγκλαντές, μ’ έναν 42χρονο να κατηγορείται ως το ηγετικό μέλος της ομάδας. Στις 6 Ιουνίου του 2014 είχε συλληφθεί για πλαστογράφηση εγγράφων, έπειτα από πληροφορία της Ιντερπόλ που είχε διαβιβαστεί στις ελληνικές αρχές, αλλά δεν είχε προφυλακιστεί.

Η... βιτρίνα
Φέρεται να είναι στην Ελλάδα από το 2007, όταν και ξεκινά να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη χώρα. Είχε συστήσει όμιλο εταιρειών, με νόμιμη δραστηριότητα και φορολογική ενημερότητα. Στην ιδιοκτησία του εμφανίζεται να έχει ξενοδοχείο, εστιατόριο, ταξιδιωτικό γραφείο, πρακτορείο μεταφοράς χρημάτων, μαγαζί με ρούχα, αλλά και τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) με την επωνυμία «Χαρά».

Από την ιντερνετική του «παρουσία» προκύπτει ότι είχε ενεργό ρόλο στην κοινότητά του και ως ιδρυτής ΜΚΟ «αλώνιζε» στα υπουργεία. Στα κοινωνικά δίκτυα ανέβαζε φωτογραφίες με ομοεθνείς του από επισκέψεις και συναντήσεις που είχε πραγματοποιήσει στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και το Υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τη δικογραφία της Διεύθυνσης Αλλοδαπών, ο 42χρονος, εκμεταλλευόμενος τη νομιμοφανή δραστηριότητα των επιχειρήσεών του, απέκρυπτε τη διακίνηση πλαστών εγγράφων.

Από τη φυσική παρακολούθησή του προέκυψε ότι ο ίδιος παραλάμβανε και απέστελλε καθημερινά πάρα πολλά δέματα με πλαστά έγγραφα, προκειμένου να διευκολύνει την είσοδο-έξοδο και τη μετακίνηση παράτυπων μεταναστών σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Μόνο κατά το τελευταίο έτος, η σπείρα είχε αποστείλει με κούριερ τουλάχιστον 126 δέματα με ταξιδιωτικά έγγραφα. Από αυτά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 34 δέματα, τα οποία περιείχαν 78 έγγραφα, κυρίως διαβατήρια Μπανγκλαντές.





Ο όμιλος εταιρειών του 42χρονου έχει ισχυρή ιντερνετική παρουσία, μέσω ενός δικτύου ιστοσελίδων για τις επιχειρήσεις του. Τον τελευταίο χρόνο είχε μεταφέρει την «έδρα» των εταιρειών του, αλλά και την παράνομη δράση του, σε κατάστημα επί της οδού Βούλγαρη στην Ομόνοια. Μοίραζε τον χρόνο του ανάμεσα στο εστιατόριο στη Γερανίου και το ταξιδιωτικό γραφείο και την εταιρεία μεταφοράς χρημάτων.

Επίσης, μέσα από τη δικογραφία προκύπτουν ισχυρά στοιχεία για την παράνομη δράση του 42χρονου στα καταστήματά του. Μάλιστα, οι αστυνομικοί έχουν ενημερώσει και την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, ώστε να διερευνηθεί αν έχουν διακινηθεί στους εταιρικούς και προσωπικούς λογαριασμούς χρήματα από την προώθηση μεταναστών. Φέρεται να παραδέχθηκε τις παράνομες πράξεις του κατά την εξέτασή του από τους αστυνομικούς. Καταστηματάρχες στην Ομόνοια, κάνουν λόγο για άτομο χαμηλών τόνων, που έχει οικογένεια και παιδιά και δεν έδινε δικαίωμα.

Ζητούσε δωρεές
Ομως, οι Αρχές έχουν εστιάσει την προσοχή τους και στη ΜΚΟ «Χαρά» που είχε ιδρύσει ο φερόμενος ως ηγετικό μέλος της οργάνωσης. Η οργάνωση εμφανίζεται να είχε καταθέσει αίτηση στον ΔΟΜ για επιχορήγηση, καθώς αντικείμενό της είναι η βοήθεια σε πρόσφυγες, μετανάστες και αιτούντες άσυλο. Η αίτηση είχε απορριφθεί καθώς η δεν πληρούσε τις προδιαγραφές. Στην ιστοσελίδα της ΜΚΟ, στην οποία ζητούνται δωρεές για τη σίτιση των μεταναστών, υπάρχουν στοιχεία ότι κατά καιρούς έχουν δοθεί μεγάλα χρηματικά ποσά ως δωρεές από πολίτες.


Εντονη ήταν η διαδικτυακή επαγγελματική παρουσία του.


Ο 42χρονος έχει δημοσιεύσει φωτογραφίες του από την Ελλάδα, όπου βοηθά προσφυγόπουλα να μάθουν γραφή και ανάγνωση, ενώ εμφανίζεται να έχει προσφέρει γεύματα, μέσω του εστιατορίου του, σε μετανάστες.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., δεν έχει διερευνηθεί η ΜΚΟ αν είχε παράνομη δραστηριότητα, όμως, από την παρουσία της στο Διαδίκτυο εμφανίζεται να έχει παράσχει έργο - κυρίως σε υπηκόους αφρικανικών χωρών. Ο 42χρονος είχε στείλει και επιστολή στα Ηνωμένα Εθνη, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είναι η νούμερο 1 χώρα με οικονομικά προβλήματα που δέχεται μεγάλα μεταναστευτικά ρεύματα, ζητώντας άμεση βοήθεια.

Η δεύτερη ομάδα αποτελούνταν από υπηκόους Σουδάν, οι οποίοι είχαν έδρα σ' ένα μικρό κατάστημα αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας στην οδό Αχαρνών. Προωθούσαν μετανάστες σε διάφορες χώρες της κεντρικής Ευρώπης, έναντι υψηλών χρηματικών αμοιβών, ενώ χρησιμοποιούσαν και αυτοί κούριερ για να αποστέλλουν πλαστά έγγραφα.

Μόνο κατά το τελευταίο έτος είχαν αποστείλει πάνω από 500 δέματα με ταξιδιωτικά έγγραφα, τα οποία τα πλαστογραφούσαν κατά παραγγελία και ήταν υψηλής τεχνικής. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., παρείχαν και βεβαιώσεις για να λαμβάνουν οι πελάτες επιδόματα ή να νομιμοποιούν παράνομους εργάτες - κυρίως σε χώρες όπως η Γαλλία, η Τσεχία και η Αγγλία, όπου έγιναν και συλλήψεις από τη Europol.


Μία από τις επισκέψεις του στο υπουργείο Πολιτισμού.


Οι ταρίφες
Το κύκλωμα διακινούσε εκατοντάδες πλαστά έγγραφα και προωθούσε τουλάχιστον 15 μετανάστες κάθε μήνα προς Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Γαλλία, Τσεχία, Σουηδία, Αγγλία, Γερμανία και άλλες χώρες. Για κάθε μετανάστη που αναλάμβαναν την προώθησή του, αποκόμιζαν από 1.000 έως 5.000 ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο προώθησης και τη χώρα προορισμού, ενώ για τα πλαστά έγγραφα «χρέωναν» έως και 3.000 ευρώ. Στη χώρα μας χρησιμοποιούσαν το «Ελ. Βενιζέλος» και τα μέλη του κυκλώματος συνόδευαν μέχρι το αεροδρόμιο τους μετανάστες.

Στη συνέχεια έπαιρναν θέση σε ψηλό σημείο για να μπορούν να κατοπτεύουν τις κινήσεις αστυνομικών και παράτυπων μεταναστών και έδιναν οδηγίες μέσω τηλεφώνου για να αποφύγουν ενδεχόμενο έλεγχο ή να δώσουν τις «σωστές» απαντήσεις.

Τα μέλη του δικτύου χρησιμοποιούσαν ψευδώνυμα, δηλώνοντας υπαρκτές τηλεφωνικές συνδέσεις, προκειμένου να συνομιλήσουν με τους παραλήπτες και τις εταιρείες ταχυμεταφορών σε περίπτωση προβλήματος. Η έρευνα παραλίγο να χαλάσει όταν η δεύτερη ομάδα των Σουδανών υποψιάστηκε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ομως, υπέθεσαν ότι τα δέματα σταματούσαν στο τελωνείο και έτσι αποφάσισαν να αλλάξουν τρόπο αποστολής. Αλλαξαν εταιρεία κούριερ και χρησιμοποίησαν τους υπηκόους Μπανγκλαντές για την αποστολή των δεμάτων, αλλά οι αστυνομικοί τούς είχαν υπό παρακολούθηση και έγιναν αντιληπτοί.

Η σπείρα δρούσε πάνω από δύο έτη, με τον τζίρο να υπολογίζεται στα 200.000 ευρώ μηνιαίως. Την περασμένη Πέμπτη εξαρθρώθηκε το ελληνικό τμήμα του κυκλώματος και συνελήφθησαν 16 άτομα ενώ αναζητούνται ακόμη 48. Παράλληλα, έγιναν αστυνομικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη για να συλληφθούν 51 μέλη της σπείρας.

Το σύστημα διακίνησης
Το κύκλωμα διακινητών είχε στήσει ένα δαιδαλώδες δίκτυο προώθησης μεταναστών, βασισμένο κυρίως στη χρήση πλαστών και κλεμμένων ταξιδιωτικών εγγράφων και τη χρήση αεροπορικών πτήσεων στο «Ελ. Βενιζέλος».

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΜΠΙΝΤΕΛΑΣ
bidelas@pegasus.gr
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.