Χάλκη, το ακριτικό αριστοκρατικό νησί της Ελλάδας


Ένα στολίδι στα Δωδεκάνησα

Φτάνοντας κανείς στη Χάλκη αντικρίζει μια εικόνα που τον κάνει να καταλάβει γιατί το νησί δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα μεγάλα και τουριστικά νησιά του Αιγαίου.

Σπίτια σε απαλές αποχρώσεις, μπλε παραθυρόφυλλα και νεοκλασικά αρχοντικά που απλώνονται αμφιθεατρικά είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κανείς φτάνοντας στο όμορφο αυτό νησί των Δωδεκανήσων. Έχοντας λίγους κατοίκους, μερικούς περισσότερους από 300, το νησί αποτελεί πόλο έλξης για όσους θέλουν ήρεμες και ξεχωριστές διακοπές στο «Διεθνές κέντρο ειρήνης και φιλίας νέων» όπως έχει ανακηρυχθεί. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του εδάφους του νησιού είναι άγονο, ωστόσο το μυστικό ομορφιάς του νησιού κρύβεται στα νερά του. Έχει απότομες και βραχώδεις ακτές και λίγες μικρές παραλίες με άμμο και κροκάλες αλλά τα νερά γύρω από το νησί είναι εξαιρετικά καθαρά. Πόνταμος, Φτενάγια, Κάνια και Γιάλι είναι από τις πιο γνωστές παραλίες.

Ιδιαίτερο κάλλος έχει το Νημποριό, (ή Ιμποριό) το λιμάνι και το πιο γνωστό σημείο του νησιού. Ένας πανέμορφος οικισμός, με κατοικίες νεοκλασικής αρχιτεκτονικής, που φανερώνουν μεγαλείο άλλων καιρών. Ο επισκέπτης απολαμβάνει αριστοκρατική και συνάμα απλή γωνιά της Ελλάδας. Όσον αφορά την προέλευση της ονομασίας του νησιού, υπάρχουν δύο διαφορετικές εκδοχές: Η πρώτη αναφέρει ότι προήλθε από τα ορυχεία και τα εργαστήρια επεξεργασίας χαλκού που υπήρχαν στο νησί κατά την αρχαιότητα. Η δεύτερη εκδοχή λέει ότι το όνομα προέρχεται από τη φοινικική λέξη «κάρκι» ή «κάλχι» που σημαίνει «πορφύρα» και είναι το όστρακο που υπήρχε άφθονο στις ακτές του νησιού τότε και το οποίο εμπορεύονταν οι Φοίνικες.

Η Χάλκη είναι ένα νησί για όσους αγαπούν το περπάτημα και τους ανταμείβει γι’ αυτό. Μακριά από τα θορυβώδη και πολύβουα άλλα νησιά, προσφέρει όλα τα απαραίτητα που θες όταν πας διακοπές για να χαλαρώσεις. Αποτελεί τον ιδανικό προορισμό, δηλαδή, για όποιον θέλει να φύγει εντελώς από την ένταση της καθημερινότητας και να περάσει τις πιο γαλήνιες διακοπές του. Εκτός από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με το μεγαλοπρεπές καμπαναριό, θα δείτε επίσης τα ερείπια αρχαίου ναού του Απόλλωνα και το κάστρο πάνω από το Χωριό. Ένας προορισμός που θα σας μείνει αξέχαστος...





Παράπονα Ρόδου -
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.