Βραζιλία: Eπεισοδιακή και η ορκωμοσία του Λούλα

brazil
Ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μπραζίλια εξέδωσε εντολή με την οποία ζητείται να ανασταλεί προσωρινά η υπουργοποίηση του πρώην προέδρου της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, θεωρώντας ότι με τον διορισμό του υπάρχει κίνδυνος να εκτροχιαστεί η δικαστική έρευνα σε βάρος του.
“Λόγω του κινδύνου υπονόμευσης της ελεύθερης άσκησης της δικαστικής εξουσίας (…) καλώ την Ένωση (σ.σ. την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας) και την εξοχότητά της την πρόεδρο να εφαρμόσουν άμεσα αυτό το μέτρο” αναφέρει ο ομοσπονδιακός δικαστής στην απόφασή του. “Στην περίπτωση που έχουν ήδη αναληφθεί καθήκοντα (από τον Λούλα), να ανασταλούν μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης” για το θέμα, προσθέτει ο δικαστής.
Οι εισαγγελικές αρχές της Βραζιλίας που ερευνούν το σκάνδαλο διαφθοράς της πετρελαϊκής εταιρείας Petrobras κατηγορούν τον Λούλα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και απάτη. Η υπουργοποίησή του τού παρέχει μερική ασυλία, αφού μπορεί πλέον να παραπεμφθεί σε δίκη μόνο στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας.
Ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας ανέλαβε σήμερα επίσημα καθήκοντα προσωπάρχη (μια θέση αντίστοιχη με αυτήν του πρωθυπουργού σε πολιτικά συστήματα όπως της Γαλλίας) στην κυβέρνηση της νυν προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ, αφού ορκίστηκε σε μια τελετή.
“Δεν θα γίνει κανένα πραξικόπημα!” δήλωσε ο Λούλα κατά τη διάρκεια της τελετής στο προεδρικό μέγαρο Πλανάλτο στη Μπραζίλια, ενώ τον διέκοψε ένας διαδηλωτής που φώναξε “είναι όνειδος!” και αποδοκιμάστηκε από τους παρευρισκόμενους.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Βραζιλίας διεμήνυσε ότι “οι κραυγές των πραξικοπηματιών δεν μας γονατίσουν” αντιδρώντας στις διαδηλώσεις κατά του διορισμού του Λούλα.
“Ο κραυγές των πραξικοπηματιών δεν θα με αναγκάσουν να παρεκκλίνω από την πορεία μου ούτε θα γονατίσουν τον λαό μας” δήλωσε η Ρουσέφ στην τελετή ορκωμοσίας του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, τον οποίο διόρισε στην θέση του προσωπάρχη της κυβέρνησής της, παρά τις υποψίες σε βάρος του για διαφθορά.
Λίγο πριν την τελετή υποστηρικτές του Λούλα ντα Σίλβα συγκρούστηκαν με αντιπάλους του Κόμματος Εργατών έξω από το προεδρικό μέγαρο.
Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού προκειμένου να απωθήσει τις αντίπαλες ομάδες και να απομακρύνει από το σημείο περίπου 300 διαδηλωτές της αντιπολίτευσης που προσπάθησαν να εισέλθουν στην πλατεία που την είχαν καταλάβει περισσότεροι από 300 φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές.
Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές που φώναζαν συνθήματα υπέρ της αποπομπής της Ρουσέφ και της σύλληψης του Λούλα έκλεισαν επίσης την κεντρική λεωφόρο Παουλίστα στο Σάο Πάολο.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.