ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

10:19
11/01/2016

      
Η επόμενη ημέρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που ξεκινάει σε περίπου δύο ώρες με την παραλαβή της ηγεσίας του κόμματος, είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να διαφυλάξει την ενότητα της ΝΔ και να ισορροπήσει μεταξύ αυτών που θέλουν άνοιγμα προς τα δεξιά και των δικών του κατευθύνσεων που βλέπουν προς το κέντρο. Είναι βέβαιο πώς θα αμφισβητηθεί, αφού καθίσει ο κουρνιαχτός της νίκης και εκεί υπάρχει ο κίνδυνος της διάσπασης του κόμματος.

Μια διαφορά της τάξεως του 52% και 48% λοιπόν μπορεί να εκλέγει πρόεδρο αλλά σίγουρα δεν του δίνει τον “αέρα” του κυρίαρχου του παιχνιδιού, αυτού που μπορεί να κάνει αλλαγές στο κόμμα χωρίς να δίνει αναφορά σε κανέναν. Αντιθέτως, η διαφορά δημιουργεί κλίμα αμφισβήτησης και είναι πολλοί αυτοί που θα σπεύσουν να πριονίσουν την καρέκλα που θα κάθεται ο κ. Μητσοτάκης.
Σίγουρα θα το πράξουν οι “καραμανλικοί” που δεν μπορούν να δεχθούν το μέγεθος της ήττας που υπέστησαν. Μαζί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που έχασε την αρχηγία μέσα από τα χέρια του και πολλοί άλλοι καλοθελητές που για κάποιους λόγους δεν μπορούν πλέον να στρατευθούν με το νέο πρόεδρο της ΝΔ.
Η μεγάλη πρόκληση για τον κ. Μητσοτάκη ωστόσο θα είναι να κρατήσει ενωμένη την παράταξη στην οποία υπάρχουν αντίρροπες δυνάμεις και να την διευρύνει για να μπορέσει να διεκδικήσει και πάλι την εξουσία. Αν δεν ικανοποιήσει τη δεξιά πτέρυγα, δεν της δώσει βήμα έκφρασης, τότε είναι πολύ πιθανό αυτή να αποκοπεί και να επιχειρήσει να κάνει δικό της κόμμα ενσωματώνοντας δυνάμεις από τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΝΕΛ.
Είναι γνωστό ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είναι οπαδός της κεντρώας κατεύθυνσης αλλά τώρα καλείται πλέον να βγει από το κοστούμι του βουλευτή ή του υπουργού και να δει τα πράγματα με πιο σφαιρική άποψη, ως μελλοντικός πρωθυπουργός. Άλλωστε αυτός είναι ο στόχος του, όπως ο ίδιος έχει πει. Να κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βασικά στηρίγματα για να κάνει το άνοιγμα προς τα δεξιά και αυτά ακούουν στα ονόματα Μάκης Βορίδης, Άδωνις Γεωργιάδης και Απόστολος Τζιτζικώστας. Και οι τρεις μπορούν να επαναφέρουν ψηφοφόρους που έφυγαν από τη ΝΔ και να δώσουν προοπτική μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης. Αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά.
Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι οπαδός του “κέντρου” δυσκολεύει σημαντικά την κατάσταση αλλά δεν είναι απαραιτήτως κακό όπως λένε τουλάχιστον συνεργάτες του. Κι αυτό γιατί η ΝΔ μπορεί να “τελειώσει” οριστικά το Ποτάμι και να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ στον οποίο βρήκαν καταφύγιο πολλοί ψηφοφόροι της ΝΔ πιστεύοντας πώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πει το “όχι” στους δανειστές.
Αυτός είναι ο λόγος που στο Μέγαρο Μαξίμου υπήρξε τις πρώτες ώρες αμηχανία. Αφενός γιατί ήθελαν ως “αντίπαλο” τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη και προσδοκούσαν σε κάτι τέτοιο, δεδομένου ότι ήταν πιο ανοιχτός σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την “ανοιχτή γραμμή” που διατηρούν Καραμανλής-Τσίπρας και αφετέρου διότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται πώς θα έχει μεγαλύτερη διείσδυση σε νέους και γυναίκες που ήταν και το μεγάλο μειονέκτημα του κ. Μεϊμαράκη.
Απο το Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ωστόσο πώς υπάρχει πεδίο για να πλήξουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αυτό είναι οι απολύσεις στο Δημόσιο όσο ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και βεβαίως η υπόθεση της Simens στην οποία έχει εμπλακεί (αν τώρα η κυβέρνηση επιχειρεί να βγάλει λάδι τη γερμανική εταιρεία). 
Η ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην αρχηγία της ΝΔ μπορεί να φέρει και πιο κοντά τις κάλπες, εντός του 2016 για δύο λόγους. Ο πρώτος ήδη ειπώθηκε και έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος της ΝΔ είναι αποφασισμένος να κάνει σκληρή αντιπολίτευση στον Αλέξη Τσίπρα και δεν πρόκειται να προσφέρει χείρα βοηθείας για να ξεπεράσει η κυβέρνηση το σκόπελο του ασφαλιστικού ή άλλων δύσκολων μέτρων που έρχονται.
Αυτό ωστόσο ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να το χρησιμοποιήσει εναντίον του κ. Μητσοτάκη και να προκαλέσει αυτός πρόωρη προσφυγή στις κάλπες (ο δεύτερος λόγος), επιχειρώντας να “φορτώσει” στον Κ. Μητσοτάκη (πριν αυτός προλάβει να οργανωθεί) μη συναίνεση για να... μπει η χώρα στην ανάπτυξη.
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη αμφισβήτηση του κ. Μητσοτάκη και ενδεχομένως να τον χρεώσει νωρίς νωρίς με την πρώτη του ήττα, βάζοντας τη χώρα σε περιπέτειες.
Είναι δεδομένο λοιπόν πώς οι πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα μπορεί να είναι καταιγιστικές τόσο γενικότερα όσο και ειδικότερα στη ΝΔ. Το πολιτικό κλίμα είναι ρευστό και αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Αρκεί να κοιτάξει κανείς πίσω, μόλις πέντε χρόνια, στα χρόνια του μνημονίου για να διαπιστώσει τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στο πολιτικό σύστημα.
Share on Google Plus

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
Tο xanianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές, και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε.